Objavljeno: 27.8.2019 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2019

Divje aplikacije, ki jih Google noče

Tržnica Google Play je iz dneva v dan, iz leta v leto bogatejša z najrazličnejšimi programskimi pripomočki, brez katerih si življenja s telefonom skorajda ne moremo več predstavljati. Med ponudbo slehernik najde nekaj zase. Kljub temu obstajajo programi, ki jih najdemo le zunaj meja Googlove digitalne trgovine. Ker so nekateri pravi biseri, se je zanje vredno potruditi.

Pri prvi aplikaciji je na daleč jasno, zakaj je Google noče. Gre za velikega tekmeca, ki se z aplikacijo Amazon Appstore neposredno udinja za svoj kos pogače trga s programi za naprave z operacijskim sistemom Android. Čeprav Amazonovi tržnici ne gre najbolje, se na njej še vedno najde kakšen biser po nižji ceni ali celo zastonj. Aplikacija je hkrati tudi vstopna točka za vse Amazonovo blago, tako da jo lahko uporabljamo kot osrednji nakupovalni pripomoček.

F-Droid je tržnica z brezplačnimi in odprtokodnimi aplikacijami za naprave z operacijskim sistemom Android. Aplikacija F-Droid olajša iskanje in nameščanje odprtokodnih izdelkov za Android ter kasneje skrbi za njihove nadgradnje. Navdušenci nad odprto kodo programa F-Droid ne smete spregledati.

Največja napaka mobilnega odjemalca spletišča YouTube je, da glasbe ne moremo poslušati ob ugasnjenem zaslonu. Raba aplikacije tako precej negativno vpliva na dolgoživost baterije uporabljene naprave. Rešitvi sta dve, plačljiva različica YouTube ali brezplačen program FireTube. Zadnji je v bistvu iskalnik po knjižnici spletišča YouTube, ki namesto izbranega video posnetka predvaja le zvok. In omogoča, da med poslušanjem ugasnemo ekran. Jasno je, zakaj Google izdelka ne mara.

MiXPlorer spada v vrh ponudbe upraviteljev datotek v svetu Androida. Odlikujeta ga dovršen uporabniški vmesnik in mnoštvo nadvse uporabnih zmožnosti, tako za začetnike kot znalce. Podpira delo z zavihki, pozna dvojni pogled, ki olajša delo z več imeniki hkrati, dostopa do sedemnajst različnih oblačnih shramb, med katerimi ne manjkajo Google Drive, Dropbox, OneDrive in MEGA, ter delovanje še razširi, če ima uporabnik korenski dostop do naprave.

AdAway je brezplačen in odprtokodni sovražnik oglasov za naprave z operacijskim sistemom Android. V preteklosti smo ga lahko našli tudi na tržnici Google Play, a ga je spletni velikan z nje odstranil, ker ne ustreza zadnjim zahtevam in postavljenim omejitvam. Dobimo ga na spletu ali na omenjeni tržnici F-Droid. Za delo zahteva korenski dostop do naprave, a se odkupi z učinkovitostjo in s preprostostjo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji