Objavljeno: 30.9.2007 14:13 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor September 2007

Directory Opus 9

Datotečni urejevalnik Directory Opus je na trgu nič manj kot sedemnajst let. V osnovi je bil razvit za računalnike Amiga.

Opus je, na kratko rečeno, Raziskovalec na steroidih. Za začetnika ima prvi hip skoraj preveč možnosti, tako v uporabnosti kot tudi nastavljivosti. Vse menuje, orodne vrstice, videz oken, bližnjice ipd. je mogoče poljubno nastaviti. Okna lahko odpira z enojnim ali dvojnim prikazom, datoteke pa prikaže v obliki seznama, ikon, podrobnega pogleda ter v posebnih načinih, kot je pregled slikovnih map z malimi sličicami in filmski prikaz, ki prikaže vsebino datotek Word, Acrobat, Excel ipd.

Iz orodnih vrstic lahko naredimo trakove in jih izdvojimo iz oken ter namestimo na namizje. Ti lahko odpirajo datoteke ali kar cele mape in poganjajo skripte, saj ima Opus svoj skriptni jezik. Za datoteke ZIP in RAR ni treba skrbeti, saj jih Opus prikaže kot navadne mape, katerim lahko dodajamo, brišemo ali odpremo vsebino.

Vgrajen je odjemalec FTP, z dodatno licenco je uporaben tudi za varne prenose. Posebna možnost je neposreden prenos datotek med dvema strežnikoma. Opus omogoča tudi preimenovanje datotek in z lahkoto nadomesti namenski program. Poleg klasičnega preimenovanja omogoča uporabo Regexp formul, zadnja različica pa dodaja še izvajanje skript v enem od podprtih jezikov (VBScript, Perl). Če želimo slike povečati, pomanjšati, spremeniti zapis ali rotirati, lahko tudi to na hitro naredimo z Opusom.

Iskanje podvojenih datotek in sinhronizacija sta le dve izmed zmogljivih orodij tega datotečnega urejevalnika.

Vse nastavitve so po novem zapisane v datoteki XML in shranjene na disku, ne več v registru. To prinaša še eno novosti: izvoz Opusa na ključek USB. Pri izvozu se presnamejo tako program kot tudi licenca in vse nastavitve. Ključek vtaknemo v drug računalnik in zaženemo Opus. S tem imamo vse nastavitve, kot smo jih shranili. In, kar je najbolje, v gostujoči računalnik se ne presname nič, ko iztaknemo ključek, Opusa ni več. Edina slabost je, da je treba vsak izvoz na ključek plačati 10 dolarjev.

Directory Opus 9

Kaj: Datotečni urejevalnik, odjemalec FTP.

Izdeluje: GPSoftware, www.gpsoft.com.au.

Operacijski sistemi: Windows 2000-Vista.

Cena: 85 avstralskih dolarjev, dodatek varnih prenosov FTP/SSH: 10 dolarjev, izvoz na ključek USB: 10 dolarjev za vsak izvoz.

Za: Možnosti, stabilnost, nizka cena, odjemalec FTP, zmogljivo iskanje.

Proti: Dodatno plačevanje za varni prenos FTP, v ceno ni vštet niti en izvoz na ključek USB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji