Objavljeno: 26.4.2022 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2022

Digitalne umetnine

Datoteke NFT so eden izmed najbolj rastočih trgov na svetu, vsak teden se proda za deset milijard ameriških dolarjev vrednih digitalnih umetnin. NFT so lahko sleherna datoteka, opremljena (beri: skovana) z nezamenljivimi žetoni (angl. Non-fungible tokens). Sliši se zapleteno, a je z naslednjimi aplikacijami vse skupaj zelo preprosto in hitro smo lahko del te zgodbe tudi sami.

Največja tržnica z digitalnimi umetninami NFT na svetu sliši na ime OpenSea. Vlagateljem z očesom za digitalno lepoto je na voljo več kot 80 milijonov različnih izdelkov, katerih nabor se nenehno širi. Trgovanje z robo je enako preprosto kot izdelava oziroma kovanje (angl. minting) lastnih NFT. OpenSea je odlična vstopna točka v svet digitalnih umetnin, primerna tudi za popolne začetnike. Podpira plačevanje z več kot 150 kriptovalutami in povezovanje z denarnicami 14 različnih ponudnikov.

Kovanje lastnih NFT je zvezda naslednje aplikacije ter z njo povezane storitve. Rarible poleg odlične izdelave digitalnih umetnin z aplikacijo ponuja pregled praktično vseh naslovov in umetnin na omrežju Ethereum. Uporabniški vmesnik je sodoben in dobro filtrira zadetke po primernosti ter priljubljenosti. Priljubljenemu umetniku ali skrbniku zbirke po želji sledimo in na ta način na osrednji zaslon dobimo še boljši izbor, ki natančneje boža ravno naša čutila.

Mobilni srenji prvenstveno namenjena storitev Curate se kiti z nazivom prve NFT-aplikacije na Applovi tržnici. Gre za tržnico NFT in P2P, ki tudi na napravah z Googlovim operacijskim sistemom Android omogoča brskanje po digitalni robi, nakup in prodajo, kovanje lastnih NFT in vso drugo telovadbo z nezamenljivimi žetoni.

Če se bomo s kriptovalutami in predvsem z NFT ukvarjali resneje, potrebujemo dostojno denarnico. Med boljšimi programskimi rešitvami je AlphaWallet, ki na omrežju Ethereum naravno podpira žetone ERC20, ERC721 in ERC875, se povezuje z najrazličnejšimi zunanjimi storitvami iz kripto sveta ter omogoča shranjevanje kupljenih NFT. Odprtokodna aplikacija je preprosta in hkrati zelo učinkovita.

Največji forum na svetu Reddit je učinkovit tudi pri iskanju NFT. Največja skupina navdušencev nad nezamenljivimi žetoni šteje skoraj pol milijona članov. Ob pomoči zadnjih najdemo boljše kupčije in pomoč pri njihovi izpeljavi. Večina skupin ima lastni Discord kanal, na katerem se lahko z znalci ob morebitnih težavah in nejasnostih pogovorimo v živo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji