Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Februar 2009

Digitalna sestavljanka

Zadnje čase smo iz Microsoftovih raziskovalnih laboratorijev dobili kar nekaj zanimivih programov. O Photosynthu in Image Composite Editorju smo že govorili, danes pa bomo predstavili še zanimiv programček za sestavljanje kolažev.

Kolaž, če niste ravno domači v slikarstvu, je podoba, sestavljena iz delčkov. V našem primeru iz delčkov fotografij. V AutoCollage uvozite množico fotografij, program pa jih bo obrezal in sestavil v eno sliko. Sliši se morda nezanimivo in neuporabno, a rezultat je navadno prav všečen, tehnologija, ki se skriva v ozadju, pa zanimiva.

Kolaž iz 17 fotografij

V program najprej potegnemo mapo s slikami. Priporočljivo je, da so slike tematsko povezane, sicer bo rezultat bolj zmedene sorte. AutoCollage slike uvozi in jih razpostavi po zaslonu. Nato izberemo število slik, ki bi jih radi sestavili. Ne povemo točno, katere slike bi radi, temveč določimo le število. Kliknemo in program začne čarati.

Najprej na vseh slikah poišče obraze in slike interno razbije na objekte. Nato se odloči, katere dele slik bo uporabil. Prednost imajo obrazi in z njimi povezani ljudje. Nato izbrane objekte obreže, po možnosti tako, da gre rez čez ozadje in ne čez drug objekt, ter rezultat zlepi (s prelivanjem) v novo sliko. Postopek lahko s klikom ponovimo. Izbrane bodo druge slike, razporeditev bo druga in rezultat bo popolnoma drugačen. Ko smo z izdelkom zadovoljni, ga pač shranimo. In to je to. Preprosto, hitro in učinkovito.

Možnosti vplivanja na rezultat imamo bore malo, še najpomembnejša je možnost ročnega določanja obrazov. Objekti, povezani z obrazi, imajo namreč prednost in če domači živali označimo obraz, bo imela večjo verjetnost, da se bo pojavila v kolažu. Muce in pse pa vsi radi fotografiramo, kajne? Funkcija pa deluje tudi pri ljudeh, ki smo jih ujeli iz profila in jih zato program ne zazna.

Microsoft AutoCollage

Kaj: Program za izdelavo fotografskih kolažev.

Izdeluje: Microsoft, research.microsoft.com/autocollage/.

Cena: 19,48 GBP.

Za: Enostavno delo, všečni rezultati.

Proti: Za nekaj kolažev na leto cena niti ni tako nizka.

Priznamo, to ni ravno program, ki bi ga povprečen domači fotograf uporabil več kot enkrat ali dvakrat na leto. Še najlepše bi bilo, ko bi bil tak program na voljo kot spletna aplikacija. Zastonj spletna aplikacija. A zaenkrat je AutoCollage edina rešitev (če se seveda nočete zakopati v program za urejanje fotografij za noč ali dve). Trideset dni lahko uporabljate preizkusno različico, ki ima samo eno omejitev - na dno kolaža zapiše svoje ime, po tem času pa morate izdelek kupiti. Stane sicer le malo manj od 20 dolarjev, to na evropskem trgu znese malo manj kot 20 angleških funtov ali približno 20 evrov ... Čudna so pota Microsoftove svetovne ekonomije ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji