Objavljeno: 25.4.2017 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2017

Daljinski upravljalniki

Nekdaj znanstvena fantastika danes postaja resničnost, s sodobnimi pametnimi telefoni lahko iz naslanjača upravljamo vrsto omreženih naprav. Telefoni in tablice z operacijskim sistemom Android, ki so opremljeni z najrazličnejšimi strojnimi priboljški in naslednjimi aplikacijami, so pravi pripomoček za lenuhe.

Peel Smart Remote TV Guide je med bolj priljubljenimi daljinskimi upravljalniki na trgu. Aplikacijo je med drugim posvojil Samsung in jo navadno prilaga napravam z infrardečim vmesnikom. Od tekmecev se Peel najbolj razlikuje po priloženem programskem vodniku, ki na sončni strani Alp (za zdaj) žal ne deluje. Program deluje brez večjih težav, a za poslušnost zahteva opremljenost z vmesnikom IR. Lastniki siromašnejših naprav moramo sanjski daljinec zato iskati drugje.

Tudi Smart IR Remote – AnyMote meri na naprave z infrardečo zmogljivostjo. Če jo naš telefon (ali tablica) ima, bomo nagrajeni s širokim spektrom podprtih naprav. S programskim daljinskim upraviteljem AnyMote lahko krmilimo vse, od televizorjev in predvajalnikov do klimatske naprave in drugih hišnih pripomočkov. Ker omogoča snemanje žarka IR in pozna brezžično povezljivost WiFi, lahko že tako bogato bero razširimo do neslutenih meja.

Daljinski upravljalnik podjetja Tekoia Ltd, SURE Universal Smart TV Remote, odlično združuje brezžično in IR povezljivost. Z njim nadzorujemo klasične naprave, kot je televizor, pa tudi sodobno opremljen dom, s pametnimi hišnimi pripomočki, zmožnimi povezave WiFi. Posebnost programa je ustvarjanje lastnih sistemov, kombinacij različnih ukazov, ki z enim klikom oziroma pritiskom na zaslon pošljejo ukaz več napravam hkrati. Tako ustvarimo na primer gumb, ki nam naenkrat prižge vse naprave v dnevni sobi. Možnosti je zares veliko, edina prava omejitev je naša domišljija.

Med daljinskimi upravljalniki najdemo veliko število aplikacij, ki so namenjene zgolj eni napravi ali storitvi. Med antiuniverzalnimi pripomočki so Googlove stvaritve, ki podpirajo lenobo pri delu s predvajalnikom Chromecast in pomočnikom z umetno pametjo Google Home, Amazonova Alexa in Kore, Official Remote for Kodi. Slednja se ukvarja z najbolj priljubljeno domačo videoteko na svetu, Kodi. Kore olajša uporabo medijskega strežnika z nadzorom predvajanja, predstavitvijo dodatnih informacij o vsebini, pomočjo pri prikazu podnapisov, pripomočki za urejanje zbirke in drugimi pomagali, ki bi jih moral imeti na dosegu roke sleherni navdušenec za Kodi.

Poleg nadzora naprav na daljavo in programskih storitev lahko s pametnim telefonom in ustrezno aplikacijo na daleč upravljamo tudi računalnik. Najbolj priljubljen tak pripomoček je TeamViewer, ki za delovanje zahteva določeno programsko kodo na obeh straneh, a se za nevšečnosti odkupi z naprednim delovanjem, kjer ne manjka niti prenašanje datotek med dvema povezanima napravama. Še priročnejši je Chrome Remote Desktop (Oddaljeno namizje za Chrome), ki sodelovanje pogojuje z najbolj razširjenim spletnim brskalnikom na svetu. S slednjim na oddaljenem računalniku, enkratnimi nastavitvami in razširitvijo brskalnika nam telefon z dotikom najhitreje nadomesti uporabo miške in tipkovnice na izbranem PCju ali Macu ter prihrani marsikatero odvečno pot.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji