Objavljeno: 25.8.2009 | Avtor: Janez Šinkovec | Monitor Julij-avgust 2009 | Teme: splet, foto

CMS za ljubitelje fotografije, drugič

Svoje digitalne fotografije lahko prek spleta pokažemo prijateljem in znancem na ničkoliko načinov. Ena od značilnosti, po katerih lahko ločimo različne rešitve za objavo fotografij v spletu, je mesto fotografij: te so shranjene v strežniku ponudnika storitve (Picasa, flickr, Facebook ipd.) ali pa jih imamo shranjene v svojem oz. najetem strežniku.

Zenphoto je predstavnik spletnega albuma, ki spada v slednjo kategorijo. Tako je aplikacija morda že v osnovi namenjena tistim malce bolj tehniško veščim, čeprav namestitev sploh ni zahtevna, saj nas vodi enostaven čarovnik, ki to opravilo zelo poenostavi. Vsekakor za delovanje potrebujemo spletni strežnik, interpreter jezika PHP (s podporo grafičnim funkcijam) in zbirko podatkov MySQL, kar velja za praktično vse ponudnike spletnega prostora; preskušeno pa deluje tudi na domačih Oknih.

Kontrolna plošča sprva deluje zastrašujoče, a brez panike - Zenphoto deluje takoj, ko ga namestimo. Podrobnostim se lahko posvetimo tudi kasneje.

Zenphoto je organiziran kot (ena) galerija z množico albumov. V njih so slike in morebitni podalbumi. Vsakemu posebej lahko določimo naslov, opis, sličico, vrstni red fotografij in geslo za ogled, ali pa pustimo, da nastavitve "deduje" od nadrejenega albuma oz. galerije. Vsaka slika v albumu ima tri izvedenke: izvorna slika je tista, ki smo jo shranili v mapo albums (o tem malce kasneje), pomanjšano sliko si obiskovalci ogledujejo v albumu, sličica (angl. thumbnail) pa je zelo pomanjšana slika na seznamu vsebine albuma. Slednji dve Zenphoto pripravi samodejno v skladu z nastavitvami velikosti in izreza.

Večino dela opravimo na spletni kontrolni plošči. Na njej najdemo zavihek za nalaganje slik, urejamo lahko albume in posamezne fotografije, brišemo komentarje, napišemo novico, si ogledamo statistiko obiska ali naredimo varnostno kopijo. Izberemo lahko temo, vključimo in naravnamo razne vtičnike, nastavimo velikost slik in določimo vodni žig. Upravljamo tudi uporabniška imena - jih dodajamo in vsakemu določimo cel niz pravic ter tako nekako ustvarimo vloge: od pregledovalcev komentarjev do skrbnikov posameznega albuma.

Za nekatera opravila ne potrebujemo nadzorne plošče. Denimo, popravljanje opisa albuma lahko opravimo "v živo" med pregledovanjem galerije.

Zen v imenu očitno namiguje na preprostost uporabe in pri objavi slik so jo res prignali do skrajne enostavnosti. Slike, ki jih imamo v spletni galeriji Zenphoto, so namreč shranjene v strežniku v mapi albums in drevesna struktura map in datotek v tej mapi neposredno zrcali strukturo albumov in podalbumov v galeriji. Spremenimo vsebino imenika, samodejno se spremeni album. Slike lahko naložimo na več načinov. Uporabimo lahko spletni vmesnik, ki omogoča nalaganje posamezne datoteke, več datotek obenem ali cel paket datotek ZIP. Bolj vešči jih lahko enostavno prenesemo s protokolom FTP oziroma, če imamo strežnik na domačem računalniku, kar z najljubšim upravljavcem datotek. Zenphoto sam najde vse nove slike in jih samodejno doda v galerijo. Prav tako samodejno izdela vse pomanjšave slik, in to kar sproti, ko prvi obiskovalci začno brskati po na novo dodanem albumu.

Objava je očitno res enostavna, vendar pa ne manjka nastavitev, s katerim lahko galerijo prikrojimo svojim potrebam. Vsako sliko lahko opremimo z naslovom, opisom, imenom avtorja, oznakami (angl. tags) ipd. Nastavimo lahko dovoljenja za komentarje, začasno izklopimo objavo, popravimo izrez sličice ali zavrtimo in obrežemo fotografijo. Vse to postorimo na nadzorni plošči, nekatera pogosta opravila pa kar med pregledovanjem albuma.

Vrstni red fotografij lahko popravimo tudi ročno, z vlečenjem fotografij

Zenphoto je moč razširiti z različnimi vtičniki, ki med drugim omogočajo naročanje tiskanih fotografij prek spleta, objavo ne zgolj slik, temveč tudi filmčkov, in celo Googlov zemljevid z lokacijo, kjer je bila fotografija posneta. Ne manjkajo pa niti teme, s katerimi prilagodimo videz in uporabniško izkušnjo svoje galerije. Vse teme uporabnikom omogočajo komentiranje z osnovnim preprečevanjem nezaželene vsebine (angl. spam), ocenjevanje slik, ogled podatkov EXIF (nastavitve fotoaparata), celo sledenje novim objavam prek vira RSS. Nekatere izmed njih pa znajo Zenphoto spremeniti tudi v čisto pravi blog.

Zenphoto je deloma preveden v slovenščino in z vsako naslednjo različico se kakovost prevodov in število prevedenih jezikov veča. Prav zanimiva je možnost, da se obiskovalcu galerija predstavi v jeziku, ki ga ima nastavljenega v svojem brskalniku. Še več - vsako sliko lahko opremimo z opisom v več jezikih, Zenphoto pa poskrbi, da obiskovalec vidi opis v svojem jeziku.

Zenphoto je seveda odprtokoden in brezplačen. Svoje življenje je začel pred štirimi leti, tako da lahko govorimo o razmeroma zreli aplikaciji, obenem pa razvoj še vedno redno poteka. Kdor ima veliko fotografij in dostop do spletnega strežnika, bo morda v Zenphotu našel dobro rešitev za svojo galerijo.

Zenphoto

Kaj: Program za objavo svojih fotografij v spletu.

Izdeluje: www.zenphoto.org.

Cena: Brezplačno.

Za: Enostavno nalaganje slik, množica nastavitev, razširitve, cena.

Proti: Za novince preveč možnosti že v osnovnem paketu, nepopoln slovenski prevod.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji