Objavljeno: 29.3.2022 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2022

Chrome OS Flex - Sam svoj Chromebook

Leta 2020 je Google kupil podjetje Neverware, znano predvsem po izdelku CloudReady, prosti različici operacijskega sistema Chromium OS, namenjeni oživljanju starejših računalnikov. Dve leti kasneje je na voljo ista tehnologija, ki pod okriljem spletnega velikana zdaj ponuja (skoraj) identično različico sicer komercialnega, na namenske računalnike naloženega operacijskega sistema Chrome OS.

Registracija v Googlovem spletišču ni obvezna, saj ponuja zgolj dostop do navodil, seznama podprtih naprav in poznanih hroščev.

V spletnem brskalniku Chrome prek tržnice Chrome Web Store namestimo razširitev Chromebook Recovery Utility in v računalnik vstavimo ključek USB. Ko razširitev zaženemo, se na zaslonu najprej pojavi opozorilo, da bodo vsi podatki na pomnilniškem mediju ob pripravi namestitve izbrisani. Če se strinjamo, nadaljevanje postopka sprožimo z gumbom Get Started. V prvem koraku pripomoček za obnavljanje prenosnika Chromebook od nas zahteva, da navedemo model prenosnika. Ker ga nimamo, uporabimo Select a model from a list in v obe zahtevani polji izbire proizvajalca ter izdelka vnesemo Chrome OS Flex. Nadaljujemo z izbiro pomnilniškega medija ter zaključimo s Create Now.

Namestitveni ključek pripravimo s spletno razširitvijo Chromebook Recovery Utility, ki sicer skrbi za ponastavitev uradnih naprav z Googlovim namiznim operacijskim sistemom.

Ključek z namestitvijo vstavimo v računalnik in ga zaženemo z njega. Ob prvem zagonu se operacijski sistem Chrome OS naloži s ključka in na lokalnem disku računalnika praktično nič ne spremeni, kar je kot nalašč za temeljit test, ki bo pokazal, ali je Googlov namizni sistem sploh za nas in našo strojno opremo. Če smo o ustreznosti že prepričani, ga na računalnik namestimo z gumbom Namesti CloudReady, ki ga najdemo v spodnji vrstici prijavnega zaslona. Z namestitvijo sistema CloudReady 2.0 bodo prepisani vsi podatki na trdem disku.

Chrome OS Flex je kljub majhnosti in opiranju na splet pravi operacijski sistem z raziskovalcem in običajnimi nastavitvami.

Chrome OS Flex je uradno primeren za vse računalnike s 4 GB pomnilnika RAM in več, 64-bitnim procesorjem ter preprostim grafičnim čipovjem. Skoraj vsak računalnik, izdelan po letu 2000, ki ima dovolj pomnilnika, lahko z Googlovim operacijskim sistemom zaživi novo življenje. A vse seveda ni rožnato. Čeprav je Flex v primerjavi s CloudReady korak v pravo smer in podpira digitalnega pomočnika, družinske račune ter brezšivno povezavo s pametnim telefonom Android, je izkušnja šibkejša kot v primeru uporabe pravega Chromebooka. Flexu med drugim manjkajo podpora aplikacijam z operacijskega sistema Android, tržnica Play in virtualizacija. Gre za beta različico sistema, ki bo šele v prihodnosti enakovredna komercialni z rednimi posodobitvami in s programskimi priboljški.

Flex nima vsega, kar krasi komercialni Chrome OS, ima pa več kot prvotni CloudReady, vključno s telefonsko povezanostjo tipa Android.

Zaključek je enostaven, Chrome OS Flex se za slabosti, kot so pomanjkanje zmožnosti, ki smo jih vajeni pri večjih in bolj priljubljenih operacijskih sistemih, programih z drugih platform in prodajanju duše Googlu, odkupi z učinkovitostjo, enostavnostjo, s priročnostjo, z varnostjo ter dosegljivostjo. Brezplačen operacijski sistem je dober način, kako sami prispevamo k zmanjšanju elektronskih smeti in ohranitvi zelenega planeta.

Chrome OS Flex

operacijski sistem

Kje: Google, chromeenterprise.google/os/chromeosflex.

Koliko: Brezplačno.

Za: Zagon s ključka USB, skromne strojne zahteve.

Proti: Šibkejša različica sistema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji