Objavljeno: 26.2.2008 00:59 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Februar 2008

Cenovno dostopni Raid 5

Thecusovega novinca ne odlikuje le izpopolnjen videz, temveč predvsem podpora polju RAID 5. Ta raven polja nam omogoča minimalno izgubo prostora na diskih v polju ob dodatni varnosti. Problem tega polja pa je nekaj počasnejše zapisovanje v primerjavi s poljema RAID 0 ali 1, saj je treba ob zapisovanju podatkov zapisati tudi tako imenovane paritetne bite, ki jih mora procesor izračunavati v realnem času.

Samo ohišje ne vsebuje diskov, saj izdelovalec izbiro le-teh prepušča kupcu, zato smo za potrebe našega preizkusa uporabili tri Samsungove diske S-ATA velikosti 250 GB, s 7200 vrtljaji na minuto. Vstavitev diskov je preprosta in hitra, pri tem pa ne potrebujemo niti izvijača. Nastavitve naprave so dostopne prek spletnega vmesnika, ki nam ponuja kar nekaj zanimivih zmožnosti, obenem pa ostaja pregleden in preprost za uporabo. Informacijo o IP naslovu strežnika pa najhitreje najdemo kar na modro osvetljenem zaslonu LCD na sprednji strani, na katerem se izpisujejo tudi temperatura v notranjosti, hitrost vrtenja ventilatorja ter datum z uro.

Preizkus smo začeli z meritvami hitrosti branja in zapisovanja na vseh štirih možnostih polja RAID, ki jih ponuja naprava (glej grafikon). Vsakič smo s programom DBench zapisovali in brali datoteko velikosti 500 MB. Hitrosti zapisovanja nas niso posebno navdušile, a so za domačo rabo zadovoljive, boljše bi bile lahko tudi hitrosti branja, ki so sicer skoraj trikrat višje od tistih pri zapisovanju.

Naj omenimo, da je bilo moč tudi v realnosti opaziti razliko v hitrosti zapisovanja med poljema RAID 0 in 5. Preizkus smo nadaljevali z navidezno okvaro enega izmed treh diskov, ki smo jo simulirali z odstranitvijo diska med delovanjem. Ob vnovični vstavitvi je sistem samodejno začel proces obnove polja, presenetilo pa nas je to, da smo med samim obnavljanjem lahko povsem nemoteno zapisovali na diske. Celotna obnova je pri polju RAID 1 trajala dobro uro, pri polju RAID 5 pa skoraj tri ure.

A naprava nam omogoča veliko več kot le preprosto diskovno polje. Na zadnji strani tako najdemo tudi vmesnik USB, v katerega lahko priključimo dodatni disk USB ali ključ, ki nemudoma postane dostopen vsem računalnikom v krajevnem omrežju kot mapa na N3200. Isti vmesnik lahko uporabimo tudi za vstavitev brezžične kartice, saj je napravi priložena tudi ustrezna programska oprema za brezžično delovanje. Dodaten USB najdemo tudi na sprednji strani, za zahtevnejše uporabnike pa je na voljo celo vmesnik eSATA, prek katerega bomo verjetno v prihodnosti priklapljali vedno več zunanjih diskov.

Še bolj kot nad strojno pa smo bili navdušeni nad programsko opremo. Kot že omenjeno, do nastavitev pridemo prek spletnega vmesnika, naprava pa ima še en spletni vmesnik, ki je dostopen zunanjim uporabnikom, a je prav tako zaščiten z geslom. Omogoča ogled datotek na disku ter branje in pisanje na disk. Vsebuje tudi preprost spletni album slik, ki omogoča ogled slik. V Thecusu so šli še korak dlje in dodali tudi odjemalec za omrežje Torrent, strežnik medijskih datotek, strežnik FTP, interni strežnik iTunes ter možnost upravljanja spletnih kamer brez uporabe računalnika. Vsi omenjeni programi omogočajo samodejni zagon in zaustavitev ob določenih časih in to nam zelo olajša upravljanje prometa v omrežju.

Velik poudarek so pri izdelovalcu namenili tudi varnosti. Tako je možen nadzor nad dostopom na ravni map na diskih. To je dobrodošlo predvsem pri več uporabnikih v omrežju. Uporabnike Microsoftovih operacijskih sistemov bo morda razveselilo tudi to, da lahko dostop do zaščitenih map določimo kar na podlagi prijavnih imen v Oknih.

Poleg vseh omenjenih zmožnosti nas je razveselila tudi cena. Ta je za tako napravo vsekakor ugodna in le stežka najdemo primerno konkurenco. V prihodnosti se nadejamo le še pohitritve delovanja.

Thecus N3200

Kaj: NAS za domačo rabo.

Izdeluje: Thecus, www.thecus.com.

Cena: 349 EUR.

Prodaja: Lancom, www.lancom.si.

Za: Cena, videz, polje RAID 5.

Proti: Hitrost pisanja.

Hitrosti zapisovanja nas niso posebno navdušile, a so za domačo rabo zadovoljive, boljše bi bile lahko tudi hitrosti branja, ki so sicer skoraj trikrat višje od tistih pri zapisovanju.

V Thecusu pa so šli še korak dlje in dodali tudi odjemalec za omrežje Torrent, strežnik medijskih datotek, strežnik FTP, interni strežnik iTunes ter možnost upravljanja spletnih kamer brez uporabe računalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji