Objavljeno: 15.4.2005 16:54 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor November 2004

Brezžični LAN v peti prestavi

V poletni številki smo vzeli pod drobnogled naprave s podporo Super G za hitro brezžično povezovanje. Tokrat pa predstavljamo konkurenčno tehnologijo AfterBurner, ki obljublja do 35 % pohitritev prenosa podatkov.

Še na začetku letošnjega leta je kazalo, da bodo hit leta 2004 različne tehnologije in postopki, ki zmorejo iz obstoječega standarda za brezžično povezovanje 802.11g iztisniti večjo hitrost prenosa. Po valu začetnega navdušenja tako med izdelovalci kot kupci teh naprav je sledilo obdobje streznitve, saj je bila zanesljivost in združljivost tako pohitrenih izdelkov na zares nizki ravni. Vzrok je bila velika tekmovalnost na trgu, to pa je vodilo v prodajo ne povsem dokončanih in preizkušenih izdelkov. No, sčasoma so se razmere vendarle umirile, saj je izdelovalcem z izdajami programskih popravkov (firmware) in revizijami strojne opreme uspelo doseči zadovoljivo raven zanesljivosti. Tako se danes največ omenja tehnologija Super G (izdelovalec Atheros) ter AfterBurner podjetja Broadcom. Zadnjo v svojih izdelkih za brezžična omrežja ponuja Linksys, ki je družino pohitrenih izdelkov poimenoval SpeedBooster.

V praksi je hitrost prenosa veliko manjša od teoretičnih 125 Mbit/s.

Na preizkus smo dobili brezžični usmerjevalnik in vmesnik PC Card za uporabo v prenosnikih. Usmerjevalnik je na videz in po funkcijah na moč podoben svojemu "počasnemu" bratu WRT54, ki smo ga že preizkusili v letošnji aprilski številki. WRT54GS zdaj podpira nekatere napredne funkcije, od katerih je nadvse zanimiva storitev QoS. Ta omogoča nastavljanje prioritet aplikacij glede na uporabljeno številko vrat (port number) ali po strojnih naslovih MAC, možno pa je celo omejevanje pasovne širine za vsakega od štirih vgrajenih priključkov LAN posebej. Požarni zid je prav tako precej zmogljiv in omogoča filtriranje VPN ali multicast prometa, možno pa je tudi blokiranje določenih storitev (npr. FTP, POP3) ali internetnih strani na podlagi URL naslova. Kartica PC Card je povsem tipičen izdelek. Priložen ji je pomnilniško precej požrešen gonilnik. Kartica sicer prav lepo deluje tudi s podporo za brezžična omrežja (Windows Zero Configuration), vgrajeno v Windows XP. Med uporabo kartice v nekem drugem omrežju, ki je temeljilo na standardu 802.11b, smo naleteli na precejšne težave, saj je povezava večkrat zamrznila in smo bili za oživitev primorani iz računalnika kartico fizično odstraniti in znova namestiti. Brez težav pa ni šlo niti pri usmerjevalniku. Strojna programska oprema (firmware) različice 2.09.1, ki je bila nameščena v preizkušenem izdelku, se je izkazala kot vzrok za izrazito slab domet vgrajene brezžične dostopne točke. Ta je bil celo tako slab, da smo imeli težave s povezovanjem že v sosednji sobi, med katero je bila le tanka opečna stena! Očitno se težave zaveda tudi sam Linksys, ki je s spletne strani umaknil omenjeno različico. Tako je za prenos na voljo le starejša različica 2.07.1, ki nima težav z dometom, a zaenkrat ne podpira prej omenjene storitve QoS. Težave smo imeli tudi pri povezovanju v Internet prek ADSL, saj usmerjevalnik ob priklopu ni znal pravilno določiti vrednosti MTU. To največkrat povzroči nedelovanje nekaterih spletnih strani, s katerimi sicer ni prav nič narobe. Rešitev je bila v ročni nastavitvi MTU na 1492 ali 1478.

Meritve pokažejo približno 20 % večjo hitrost ob uporabi tehnike hitrega prenosa SpeedBooster, medtem ko prenos nekaterih vrst podatkov (številni paketki IP) ne pokaže pohitritve.

Tehnologija Afterburner se po delovanju bistveno razlikuje od konkurenčne Super G. Medtem ko druga za doseganje večje hitrosti uporablja kontroverzno tehniko združevanja kanalov (mimogrede, na Japonskem in še ponekod drugod sploh ni dovoljena), so povečanje hitrosti prenosa v podjetju Broadcom dosegli s zmanjšanjem števila rezervnih in kontrolnih bitov, hitrimi okviri (fast frames) ter z delnim stiskanjem podatkov. Zanimivo, da izdelovalec hitrost navaja le kot 35 % pohitritev prenosa glede na običajni prenos v 802.11g, medtem ko so povsem izginile navedbe o teoretični hitrosti 125 Mb/s, ki jih je bilo moč zaslediti ob splavitvi tehnologije. Zaradi zagotavljanja primerljivosti podatkov smo hitrost prenosa izmerili na enak način kot pri preizkusu Super G opreme. Pri prepisovanju 700 MB datoteke prek omrežja smo pri vklopljeni tehnologiji Afterburner izmerili približno 20 % pohitritev, a je pri tem treba poudariti, da smo tudi pri izklopljeni pohitritvi dosegli visoko hitrost prenosa. Preizkus z našim programom IPSocket pa je pokazal praktično nespremenjeno hitrost tako ob vklopljeni kot tudi izklopljeni pospešitvi. Približno 20 % večja hitrost zato težko upraviči skoraj 30 % višjo ceno med običajnimi izdelki in tistimi s podporo "SpeedBooster".

Za konec navedimo še zanimivost, ki je podjetje Linksys proslavilo med računalniškimi zanesenjaki. Na svoji spletni strani imajo namreč za večino svojih bolj priljubljenih izdelkov (med katerimi so brezžične dostopne točke, usmerjevalniki in še nekateri drugi izdelki) objavljeno izvirno kodo strojne programske opreme.

Linksys WRT54GS Wireless Router with 4-port switch and SpeedBooster

Kaj: Brezžični usmerjevalnik s podporo tehnologiji SpeedBooster.

Izdeluje: Linksys.

Spletni naslov: http://www.linksys.com.

Prodaja: Xenya, www.xenya.si.

Telefon: (01) 514 06 10.

Cena: 34.560 tolarjev.

Za: Hitrejši kot običajne 802.11g naprave, podpora QoS (le s FW 2.09.1), dober nastavitveni vmesnik.

Proti: Nižja hitrost prenosa ob uporabi WPA, zelo slab domet z zadnjo različico strojne programske opreme.

Linksys WMP54GS PCI Card with SpeedBooster

Kaj: Brezžična kartica PCMCIA s podporo tehnologiji SpeedBooster.

Izdeluje: Linksys.

Spletni naslov: http://www.linksys.com.

Prodaja: Xenya, www.xenya.si.

Telefon: (01) 514 06 10.

Cena: 25.440 tolarjev.

Za: Ob uporabi SpeedBoster hitrejša kot običajne kartice 802.11g, podpira WPA.

Proti: Nekoliko slabši domet, občasne težave ob priklopu v nekatera brezžična omrežja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji