Objavljeno: 29.1.2008 12:16 | Avtor: David Vidmar | Monitor Januar 2008

Brezplačna reorganizacija

Tokrat ne bomo govorili o velikem in okornem plačljivem programu, ki ga lahko nadomestimo z enakovrednim, vendar brezplačnim. Žal med programi za defragmentiranje diska ni programov, ki bi bili povsem enakovredni najbolj zmogljivim komercialnim programom. So pa taki, ki jih je bolje uporabiti, kakor da ne bi uporabili nobenega, in to je večinoma povsem dovolj.

Med velikimi, dobrimi in seveda dragimi programi za defragmentacijo oz. reorganizacijo podatkov na disku naj omenimo DiskKeeper, O&O Defrag in Perfect Disk. Vsi trije imajo zadovoljne stranke in podobno ceno. Cene različic za rabo doma se gibljejo okrog 50, cene strežniških pa okrog 250 zelencev. Vendar si tipičen uporabnik računalnika ne bo omislil plačljivega programa za reorganizacijo podatkov na disku, tisti, vgrajen v Okna, pa je z vsako novo različico bolj okrnjen, zato si velja omisliti nekaj zmogljivejšega.

K sreči so tu širjave svetovnega spleta, kjer je najti solidne brezplačne programe, ki lahko občutno izboljšajo delovanje računalnika. Oglejmo si nekaj najbolj zanimivih in uporabnih in seveda takih, ki delujejo tudi na zadnji različici Oken, torej Visti.

Auslogic Disk Defrag

Kaj: Brezplačen program za defragmentacijo diska.

Izdeluje: Auslogics Pty Ltd., www.auslogics.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Enostavnost.

Proti: Povprečni rezultati reorganizacije.

Auslogic Disk Defrag je precej razširjen in priljubljen. Z nekaj enostavnimi nastavitvami ga lahko požene praktično vsak uporabnik, na prvi pogled pa je videti povsem solidno. Pravzaprav sta nastavitvi samo dve: koliko procesorskega časa želimo nameniti reorganizaciji, druga pa je precej bolj nenavadna, a inovativna in pripravna. Nastaviti je mogoče, ali želimo pred reorganizacijo zbrisati odvečne začasne datoteke, ki niso v rabi.

Za svoje delovanje uporablja Windows API torej enako tehnologijo kot v Okna vgrajeni reorganizator podatkov na disku, vendar za razliko od le-tega prikazuje potek delovanja, to pa vzbuja pri uporabnikih zaupanje. Rezultat razvrščanja je seveda na las podoben tistemu, do katerega pridemo z Windows Defrag.

Defraggler

Kaj: Brezplačen program za defragmentacijo diska.

Izdeluje: Piriform Ltd., www.defraggler.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Videz, enostavnost.

Proti: Povprečni rezultati reorganizacije.

Defraggler prihaja iz ugledne družine brezplačnih programov podjetja Piriform, ki izdeluje dobro znani program za "čiščenje" Oken CCleaner in iskalec zbrisanih datotek Recuva. Defraggler je med vsemi opisanimi programi najbolj ličen. Ponuja zelo zanimiv pogled na fragmentacijo v obliki seznama, ob pomoči katerega lahko hitro ocenimo, ali je fragmentirana kakšna pomembna datoteka. Pohvaliti gre možnosti defragmentacije posameznih datotek in map, s čimer pohitrimo defragmetacijo in se izognemo prestavljanju nepomembnih datotek. Program je do skrajnosti poenostavljen, saj je popolnoma brez nastavitev.

Uporabniški vmesnik bi bil bolj uporaben, če bi tudi med samo reorganizacijo datotek videli animirano premikanje vsebine datotek in če bi bilo mogoče klikniti zemljevid diska in videti, katero datoteko predstavlja posamezno polje. Zahtevnejši uporabniki bodo pogrešali možnost samodejnega in periodičnega delovanja, ki je sicer s strani avtorjev obljubljeno za prihajajoče različice, v trenutni različici pa ni možno.

JkDefrag

Kaj: Brezplačen program za defragmentacijo diska.

Izdeluje: Joeren Kessels, www.kessels.com.

Cena: Brezplačno, odprta koda.

Za: Inovativnost, hitrost.

Proti: Špartanski in zastarel videz.

JkDefrag je na pogled nekoliko okorel in zastarel, vendar naj vas videz ne prestraši. Pod njim se skriva zelo dober in hiter algoritem za reorganizacijo podatkov, ki ga z zadovoljstvom uporabljajo mnogi. Teče na vseh različicah Oken, od 2000 do Viste. Posebej pohvalno je tudi to, da je (že?) na voljo 64-bitna različica.

Ko prenesemo JkDefrag, poženemo datoteko in že je pripravljen za uporabo. Tako ga lahko enostavno dodamo v svojo zbirko prenosnih programov in ga nosimo tudi s seboj. Pravzaprav je KdDefrag sestavljen iz treh različnih programov. En je namenjen poganjanju v ukazni vrstici in ga lahko uporabimo za periodično poganjanje z upravljavcem opravil (Task Scheduler), drugi je klasični okenski program, ki med delovanjem prikazuje potek reorganizacije, tretji pa je precej domiseln in skrajno uporaben ohranjevalnik zaslona. Če uporabimo tega, bo računalnik, brž ko ga bomo zapustili v brezdelju, začel reorganizirati datoteke in tako koristno izkoristil svoj prosti čas.

Program pozna kar nekaj nastavitev, ki jih podamo prek ukazne vrstice ne glede na to, kateri način zagona uporabljamo. Nastaviti je možno način delovanja, od katerega je odvisno, katere datoteke se bodo prestavile in kam do hitrosti delovanja, in še nekaj malenkosti. Zelo zanimiv je način delovanja, ko JkDefrag na začetku zagotovi disku nekaj prostega prostora, ki je namenjen začasnim datotekam, ki so stalno v rabi. Sama defragmentacije je opazno hitrejša kot pri drugih opisanih programih.

Pograjati velja le neprivlačen videz, saj program deluje precej zastarelo. Da pa svoje delo opravlja dobro ali celo zelo dobro, dokazuje tudi to, da ima kar nekaj posnemovalcev. Na voljo je namreč popolna izvirna koda in kdor zna, si lahko njegovo delovanje priredi in izdela klon. Do zdaj sta menda na voljo vsaj dva klona, ki sta videti na las podobno.

Contig

Kaj: Brezplačen program za defragmentacijo diska.

Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com; Sysinternals, www.sysinternals.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Priročnost.

Proti: Ni grafičnega uporabniškega vmesnika.

Contig je čisto nekaj posebnega med opisanimi programi. Gre za program, ki ga poženemo iz ukazne vrstice in omogoča, da reorganiziramo točno določeno datoteko. Torej gre za popolnoma okrnjen program, ki počne točno to, kar počnejo drugi programi, vendar v skrajno enostavni obliki. Za svoje delovanje uporablja v Okna vgrajene metode reorganizacije datotek, a to nikakor ne pomeni, da ni uporaben. Zelo prav pride, kadar želimo defragmentirati točno določeno datoteko, recimo datoteko zbirke podatkov, navideznega računalnika ali gigantsko Outlookovo zbirko sporočil. V tem primeru si lahko izdelamo datoteko .BAT, ki jo lahko poženemo, ko želimo zagotoviti optimalno hitro branje datoteke.

Program je del zbirke programov podjetja Sysinternals, ki je zdaj v lasti Microsofta in ga vsekakor priporočamo v zbirki orodij vsakega računalniškega zanesenjaka.

Power Defragmenter UI

Kaj: Brezplačen program za defragmentacijo diska.

Izdeluje: Excessive Software, www.excessive-software.eu.tt.

Cena: Brezplačno.

Za: Zanimiva ideja.

Proti: Povprečno delovanje.

Programček Power Defragmenter UI pravzaprav sploh ni reorganizator podatkov, temveč samo vmesnik za poganjanje prej opisanega programa Contig. Če niste ljubitelj datotek .BAT, ga lahko uporabite za podajanje parametrov, ki jih za zagon potrebuje Contig. V posebnem načinu delovanja, t. i. PowerMode, pa po tem, ko požene Contig prav za vsako datoteko na disku, požene še v Okna vgrajeni defrag.exe.

Najbolj uporaben je, kadar želimo defragmentirati kakšno specifično datoteko ali mapo. Vendar bodo tisti, ki bodo zaznali take potrebe, znali uporabiti tudi Contig iz ukazne vrstice. Pohvalimo lahko to, da je Power Defragmenter povsem prenosen.

Kaj izbrati?

Programe za defragmentacijo je zelo težko primerjati in ocenjevati njihovo uspešnost in hitrost delovanja. Ni namreč soglasja, kako je treba optimalno organizirati datoteke, hitrost delovanja pa tudi ni bistvena, saj defragmentiranje ponavadi izvajamo, ko računalnik ni v rabi. Že v uvodu smo omenili, da so na voljo boljši, hitrejši in zmogljivejši komercialni programi. Ampak za povprečnega uporabnika velja, da bo z uporabo kateregakoli programa za svoj računalnik naredil veliko in ga pospešil v primerjavi s tem, ko reorganizacije sploh ne bi naredil.

Manj izkušenim uporabnikom priporočamo uporabo Defragglerja. Poleg tega, da ima zabavno zveneče ime, deluje solidno in v novih različicah si obetamo še boljše delovanje. Malce bolj izkušeni uporabniki pa naj posežejo po JkDefrag, ki ga bodo z različnimi načini delovanja kar najbolje izkoristili.

Kaj je defragmentacija?

Disk je najpočasnejši del računalnika, če ga primerjamo z delovnim pomnilnikom in procesorjem. Zato velja za optimalno delovanje računalnika nekaj pozornosti nameniti tudi delovanju tega dela računalnika. Veliko lahko naredimo z nakupom čim hitrejše strojne opreme, vendar bo prej ali slej tudi ta postala žrtev fragmentiranih podatkov.

Ko rečemo, da je datoteka fragmentirana, to pomeni, da je na disku fizično razbita na več kosov. To pomeni, da se bodo morale bralne glave diska pri branju te datoteke premikati naprej in večkrat, kot bi bilo treba, če bi bila datoteka v enem kosu. Rezultat fragmentiranih datotek je torej počasnejše branje podatkov z diska.

Do razbitja datotek na več kosov pride takrat, ko pri zapisovanju datoteke ni na voljo dovolj zveznega praznega prostora in je treba izkoristiti dva ali več prostih mest za zapis ene, ponavadi večje datoteke. Ko skozi čas na disk vedno znova zapisujemo in brišemo nove datoteke, se stopnja fragmentacije povečuje. Vse več datotek je sestavljenih iz vedno več kosov.

Kot vsi sodobni datotečni sistemi tudi datotečni sistem NTFS, ki ga uporabljamo uporabniki operacijskega sistema Windows, zagotavlja, da bo fragmentacija čim manjša. Nikakor pa ni mogoče zagotoviti, da je ne bo. Zato je priporočljivo tu in tam izvesti defragmentacijo diska in s tem zagotoviti hitrejše delovanje.

Naj omenimo še, da fragmentacija diska nikakor ni in ne more biti kriva za nestabilnost delovanja računalnika, kot trdijo nekateri viri. Lahko je samo krivec za počasnejše delovanje, datoteke pa kljub fragmentaciji vsebujejo pravilne podatke.

Če vas zanima več o fragmentaciji, vam priporočamo, da si preberete članek v Wikipediji: en.wikipedia.org/wiki/File_system_fragmentation.

Kaj pa ključki USB?

Defragmentacija datotek na ključkih USB in drugih pomnilnikih ni potrebna. Tam namreč za branje ni potrebno fizično premikanje bralnih glav, temveč gre le za branje iz pomnilnika, podobno kakor v delovnem pomnilniku računalnika. Branje fragmentiranih datotek zato ni bistveno počasnejše.

Pri pogosti defragmentaciji ključev USB lahko pride celo do skrajšanja življenjske dobe teh ključkov, saj zdržijo, vsaj teoretično, omejeno število branj in pisanj.

PageDefrag

Ena izmed datotek, ki jih programi težko reorganizirajo, je "ostranjevalna" datoteka (pagging file). Ves čas delovanja Oken je v rabi in je zato ni mogoče premakniti, medtem ko tečejo Okna. Enako velja za datoteke z registrom (SAM) in podobne. Eden izmed programov, ki to zmore, je še en programček iz zbirke Sysinternals, in sicer PageDefrag.

Program se vgradi v Okna in se požene tik pred zagonom Oken. Nastavimo ga lahko tako, da vsakič ob zagonu zagotovi, da so ustrezne datoteke defragmentirane.

PageDefrag najdete na naslovu: www.microsoft.com/technet/sysinternals/utilities/PageDefrag.mspx.

NTREGOPT

Težava z registrom pa ni le v možni fragmentaciji, temveč tudi v interni "poravnanosti" baze. Občasno ga je tako koristno poravnati oz. optimizirati. To postorimo s programom NTREGOPT. Novo, "polikano" kopijo Okna uporabijo po vnovičnem zagonu.

Program najdemo na naslovu:

www.larshederer.homepage.t-online.de/erunt/index.htm.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji