Objavljeno: 31.1.2006 23:11 | Avtor: Igor Harb | Monitor Januar 2006

BlackBerry, drugi poskus

Po pol leta preizkušanja je Si.mobil končno pripravil svojo ponudbo za storitev mobilne elektronske pošte in zraven ponudil najnovejši model BlackBerryja. Prvi BlackBerry, ki smo ga preizkusili spomladi, je namreč uporabljal mobilkomovo kartico, saj pri Si.mobilu še niso imeli pripravljene celotne podpore.

Nova ponudba, ki zajema BlackBerry 7920, ima dve ključni prednosti. Za začetek naprava po novem omogoča tudi telefoniranje. To pomeni, da lahko povsem nadomesti mobilni telefon, podprt pa je tudi bluetooth. A ta je namenjen zgolj povezavi s slušalkami za prostoročno telefoniranje, ne pa tudi prenosu podatkov, kar je nekoliko nepotrebna omejitev, pa tudi nekaj klasičnih težav s povezljivostjo je najti. K sreči se BlackBerry brez vseh težav povezuje prek vmesnika USB (številni mobilni telefoni namreč potrebujejo posebne gonilnike za kabel USB) in tako povezavo celo uporablja za primarno napajanje.

Kar zadeva zunanjost in funkcionalnost, se, razen omenjenih novosti, model 7920 sploh ne razlikuje od predhodnika 7230. Ponuja polno QWERTZ tipkovnico (seveda brez šumnikov), ki bi sicer lahko bila nekoliko boljša, osnovno upravljanje prek kolesca ob strani, več kot soliden zaslon in prav neverjetno zmogljivost akumulatorja.

Za sistem BlackBerry je na voljo tudi vse več programčkov in iger in 7290 je nanje nekoliko bolj pripravljen, saj ima 32 MB notranjega pomnilnika. To je za stike, pošto in te programčke dovolj, čeprav imajo poslovni telefoni danes načeloma bistveno večje zmogljivosti.

BlackBerry je namenjen predvsem poslovnežem, zato ga Si.mobil tudi ponuja zgolj v paketih za poslovne uporabnike. V primerjavi z uvodno ponudbo je prenovljena bolj izpopolnjena, se pa prej brezplačno gostovanje zdaj zaračunava. Sistem se redno posodablja, tako da trenutno že delujejo tudi šumniki, pa tudi v splet (in WAP) je z vgrajenim brskalnikom že mogoče iti, ob začetku preizkušanja pa to še ni bilo na voljo.

BlackBerry iz Vodafona 7290

Kaj: Pametni telefon.

OS: RIM.

Pomnilnik: 32 MB RAM.

Ločljivost zaslona: 240 × 160 pik.

Komunikacije: GSM/GPRS.

Frekvenčna območja: 900, 1800, 1900 MHz.

Drugo: Bluetooth.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 8.

Splošen vtis: 8.

Prodaja: Si.mobil - Vodafone, www.simobil.si, 080 40 40 40.

Cena: 45.000 tolarjev (ob podpisu dveletne pogodbe), naročnina 5000 tolarjev na mesec.

Za: Preprosto in hitro pošiljanje elektronske pošte, izredna trajnost akumulatorja, možnost telefoniranja, bluetooth.

Proti: Omejeni bluetooth.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji