Objavljeno: 30.9.2008 05:03 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Oktober 2008 | Teme: preizkus

Blackberry Bold

Že decembra so po spletu zakrožile (napačne) fotografije novega pametnega telefona, ki naj bi izrazito poslovni imidž izdelovalca RIM učinkovito usmeril tudi v večpredstavnost. (Skoraj) leto je naokrog in novi Blackberry Bold je tu.

Uporabniki Blackberryjev se že od vsega začetka navdušujemo bolj ali manj le nad ključno prednostjo teh naprav v primerjavi s konkurenco - nad odličnim programom za elektronsko pošto in nad sistemom potisne pošte, ki v povezavi s strežnikom v podjetju konkurenco še vedno pušča daleč zadaj. Novi Bold tu ne ponuja nobenih novosti, je pa teh kar nekaj na drugih področjih.

Tako je to prvi Blackberry, ki podpira omrežja 3G (UMTS/HSDPA). Pri branju pošte se višja hitrost povezovanja v praksi ne pozna (razen pri odpiranju priponk), je pa očitna pri spletnem brskanju in uporabi programov, ki komunicirajo s spletom (npr. mobilni Google Maps). Še bolj se višja hitrost pozna, če se povežemo prek Wi-Fi, ki je podprt v različicah 802.11 b in g (preizkušeno tudi WPA2). Za razliko od prejšnjih modelov zna novi operacijski sistem prek Wi-Fi "pretakati" tudi elektronsko pošto.

Novost je tudi res odličen zaslon ločljivosti 320 × 480 pik, ki je v kombinaciji s hitrim procesorjem (dvakrat več megahertzev kot Blackberry Curve 8310!) primeren celo za gledanje filmov. Med preizkusom smo na Boldu brez težav predvajali običajne filmske DivXe, ki jih nismo prav nič zmanjševali, kot je to običajno za gledanje na telefonih. Mimogrede, pri takem početju koristi še ena novost - hitri priključek USB 2.0, s katerim lahko filme hitro prenesemo. Za silo bo zadostovalo 1 GB vgrajenega pomnilnika (800 MB prostega), sicer pa lahko uporabimo kartico microSD, ki jo lahko vstavimo in zamenjamo med delovanjem (priložena je velikosti 1 GB).

Vgrajen je fotoaparat ločljivosti 2 megapiki, ki sodi nekako v povprečje tovrstnih izdelkov na telefonih. To pomeni, da lahko na soncu z njim izdelujemo čisto zadovoljive fotografije (in zelo "cukajoče" in kockaste video posnetke), ob mraku in v zaprtih prostorih pa je bolj ali manj neuporaben (kljub "bliskavici" v obliki LEDice). Uporaben pa je t. i. "geotagging" oz. vpisovanje koordinat GPS v EXIF podatke zajete fotografije. S kombinacijo pregledovalnika Picassa in Google Earth si lahko tako ogledamo tudi, kje natanko so bile fotografije posnete. Kajti da, tudi Bold ima vgrajen sprejemnik GPS, ki deluje odlično, kot že na prejšnjih modelih Blackberry. Preizkusili smo nekaj programov, ki jih uporabljamo tudi na modelu 8800 (bbTracker, Google Maps), in delovali so zelo dobro. Ne deluje pa še Wayfinder oz. Si.Navigator, kot ga imenujejo v Simobilu, zato se cestne navigacije z Boldom še nekaj časa ne bomo mogli iti. Vsaj dokler Američani svojega programa ne bodo nadgradili z ustrezno podporo. In ko smo že pri programih - omeniti moramo, da sta priložena programa iz paketa Doc2Go, ki omogočata osnovno urejanje Wordovih in Excelovih datotek.

Sicer pa je Bold nekoliko težji od starejših modelov in malenkost debelejši od modela 8800. Na zadnji strani ima usnjeno prevleko, tipkovnica pa je odlična, boljša kot pri modelu 8800. Omenimo še nadpovprečno dobre zvočnike in stereo bluetooth povezavo.

Po občutku lahko rečemo, da akumulator zdrži približno toliko kot pri modelu 8800. To pomeni tudi samo en dan, če se "veliko igramo", sicer pa v povprečju dva dni.

Ni dvoma torej, da se je RIM z novim Blackberryem dodobra utrdil na mestu enega najuspešnejših prodajalcev pametnih telefonov.

Blackberry Bold

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: BB OS 4.6

Procesor: Marvel Tavor (Intel xScale), 624 MHz.

Pomnilnik: 1 GB RAM + 1 GB microSD kartica.

Pomnilniška kartica: microSD.

Ločljivost zaslona: 320 x 480 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 820.11b/g, USB 2.0.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/GPRS/EDGE 900/1800/1900 MHz; UMTS 900/2100 MHz; podpora HSDPA.

Drugo: GPS.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 10.

Splošni vtis: 10.

Izdeluje: RIM, www.rim.com.

Prodaja: Simobil, www.simobil.si.

Cena: 400 EUR v paketu BlackBerry Business oz. 500 EUR v drugih paketih.

Za: Izredna odzivnost, vsestransko povezljiv in opremljen.

Proti: Le povprečen fotoaparat.

Uporaben je t. i. "geotagging" ali vpisovanje koordinat GPS v EXIF podatke zajete fotografije. S kombinacijo pregledovalnika Picassa in Google Earth si lahko tako ogledamo tudi, kje natanko so bile posnete fotografije.

Visoka ločljivost zaslona pride prav tudi pri spletnem deskanju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji