Objavljeno: 31.8.2010 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor Julij-avgust 2010

Beseda in druščina v oblaku

  • Spletna programska oprema z razvojem brskalnikov in spletnih standardov omogoča vedno več in tudi Microsoft je bil prisiljen ponuditi vsaj del funkcionalnosti svojega paradnega konja, Office 2010, v spletu. Pri tem pa so zelo pazili, da ne bi ponudili preveč, zna biti, da so celo ponudili precej premalo.
  • Če se je komu ideja pisarniške programske opreme v spletu pred leti zdela še smešna, je zdaj realnost spoznal tudi Microsoft, poglavitni ponudnik tovrstnega programja, ki poleg Oken predvsem s Pisarno za namizja služi svoje velikanske dobičke. Programska oprema za pisarniško delo na namizju je že dolga leta žrtev lastnega uspeha. Ti paketi so preprosto tako izpopolnjeni, da kupci le stežka najdejo razlog za nakup vedno novih in novih različic, ki jih Microsoft v celoti prenavlja nekako vsaka tri leta. Zdaj je pred nami aktualni Office 2010, ki ga kot dodatna brezplačna ponudba spremlja tudi močno okrnjena, a še vedno funkcionalna spletna različica, Office 2010 Web Apps (OfWA), ki je registriranim uporabnikom storitev Live.com na voljo povsem brezplačno. Kaj nam je torej ponudil Microsoft in kako se nova spletna pisarna meri z razvpitim Google Apps, ki ga ponudnik zadnje čase intenzivno trži in obeša na veliki zvon vsako večje podjetje, ki preide nanj?

    Prvi poizkus

    Microsoft se seveda sooča s klasično "inovatorjevo dilemo". Kako spremeniti svojo ponudbo v času, ko je konkurenčna tehnologija še inferiorna, a močno pridobiva na priljubljenosti, na drugi strani pa je še vedno mogoče služiti z uveljavljenimi izdelki. Ali čakati, da nas konkurenca prehiti in dohiti, ali pa reagirati čim prej in previdno krmariti med obema vejama ponudbe, da ne bi uveljavljenemu poslu povzročili preveč škode. Jasno je, da je Microsoft moral ponuditi OfWA brezplačno, saj tudi konkurenti ponujajo podobno funkcionalnost brez kakršnegakoli plačila. Po drugi strani je Office 2010 na voljo tudi za namizja, in to za nemajhen denar, v številnih porazličicah. Kakšno funkcionalnost torej ponuditi brezplačno v spletu, da se kupci ne bi izključno vezali le nanjo? Kompromis z OfWA je gotovo na škodo uporabnikov, saj je očitno, da bi bila lahko spletna pisarna znatno boljša, kot je. Na žalost v marsičem tudi precej zaostaja za konkurenco, ki zaradi odsotnosti prej opisane dileme lahko navdušuje z inovativnimi prijemi in precej bolj sodelovanju naklonjeni ponudbi, ki je za splet naravna.

    Dokumenti in druge datoteke so shranjeni v storitvi SkyDrive, ki ponuja kar 25 GB prostora brezplačno, a prikazuje oglase.

    Javnost se je z OfWA lahko spoznala prek preizkusne različice, ki je bila na voljo že lani. Ta je sicer omogočala le prikaz dokumentov in omejeno urejanje v spletnem Excelu, a je kazala velik potencial. Microsoft se je namreč zelo potrudil z zvestobo upodabljanja vsebine dokumentov. Karkoli smo v preizkusni OfWA naložili, se je prikazalo praktično enako kot v namiznem programju. Ta lastnost je tudi ključna prednost končne različice. Le Microsoft je v stanju doseči tako primerljivo zvestobo upodobitve in na ta adut v svoji spletni ponudbi tudi jasno igra. Uporabniki, ki iščejo predvsem zvest prikaz svojih dokumentov tudi v spletu, z OfWA ne bodo razočarani in nič drugega, kar je trenutno na voljo, pri bolj zapletenih dokumentih OfWA ne pride niti blizu. Za vse, ki po želji ali prisili vztrajajo pri Microsoftovih zapisih dokumentov, bo tako spletna pisarna zadovoljiva rešitev tudi za prikaz v spletu. Čeprav OfWA vztrajno vzpodbuja uporabnike, da si za še boljše upodabljanje namestijo tudi dodatek Silverlight, njegova namestitev prinese le drobne izboljšave pri prikazu. Pohvalno je tudi, da je OfWA podprt v večini sodobnih brskalnikov, poleg Internet Explorerja je povsem uporaben tudi v Firefoxu in Safariju, lepo pa deluje tudi v Chromu (ki ima Safariju enako srce - WebKit) in to na večini operacijskih sistemov, kjer so ti brskalniki na voljo. Kljub temu je OfWA precej vezan na Okna, saj nekatere napredne zmožnosti (npr. odpri v namiznem programu, pri čemer je datoteka še vedno v "oblaku" - v SkyDrive) delujejo le v IE in Firefoxu v Oknih, poleg tega pa so določene težave, predvsem s tiskanjem, pri rabi v 64-bitnem Windows 7.

    Nebesni pogon

    Microsoftova spletna pisarna je vpeta v spletne storitve Live.com, zato moramo najprej odpreti ustrezni račun. To je sicer malo zamudno opravilo, a zanj ne računajo ničesar. Prvi bonus prijave v storitve je kar 25 GB velika shramba v oblaku, ki jo Microsoft imenuje SkyDrive. Ta je tudi temeljna shramba spletne pisarne. S količino prostora so bili v Redmondu kar radodarni, saj Google v brezplačni različici še vedno ponuja zgolj 1 GB po računu, Mimogrede, s pomočjo pomožnih programov je prostor SkyDrive mogoče izkoriščati tudi na namizju kot "omrežni" disk.

    V oblak Live.com lahko naložimo katerokoli datoteko in je tako izvrsten način za deljenje datotek. Seveda pa je mogoče datoteke, ki so v zapisu Office, tudi pregledovati in urejati. Trenutno so podprti zapisi programov Word, Excel, PowerPoint in OneNote.

    SkyDrive sicer ponudi precej prostora, vendar je za uporabo precej neintuitiven in zahteva veliko klikanja tudi pri preprostih opravilih. Poleg tega velik del zaslona zaseda oglas, ki sicer v Sloveniji še ni tako vpadljiv, tuji uporabniki pa sporočajo, da se na tem mestu oglašujejo tudi najbolj nadležne storitve. Vse skupaj precej spominja na delo v starem Hotmailu in kar kliče po uporabniku bolj prijazni prenovi. Če uporabljamo vsadek Silverlight, bo sicer nalaganje datotek nekoliko lažje, saj je omogočeno dodajanje tudi več datotek neposredno s tehniko povleci in izpusti. Vsekakor je mogoče reči, da je delo z datotekami pri Google Apps precej bolj učinkovito. Podprte zapise datotek lahko iz SkyDrive s preprostim klikom prikažemo v veliki zvestobi s pregledovalniki OfWA, poleg tega pa omogoča tudi prikaz vseh slik v mapi v "diaprojekciji".

    Samo deljenje dokumentov je rešeno precej podobno Googlovi ponudbi, le da tu temelji na mapah in je za drobec preglednejše zaradi rabe drsnika, ki omogoča jasno nastavitev stopnje zaščite, od povsem zasebne prek izbora prijateljev, vseh prijateljev, tudi prijateljev prijateljev do povsem javnega dostopa. Za najbolj zasebni omogočeni stopnji je mogoče določiti, ali drugim uporabnikom omogočamo le vpogled ali tudi urejanje.

    Za skupno delo lahko v SkyDrive določamo dostopnost posameznim mapam, ki določa tudi dostopnost dokumentov v njej.

    Urejanje besedila v spletnem Wordu vedno poteka skozi celotno okno brskalnika, za vnaprejšnji ogled moramo preklopiti pogled, to pa zahteva shranjevanje, ki v Wordu po spremembah ni samodejno.

    Urejanje

    Prikaz pa seveda še zdaleč ni vse. Dokumente želimo v spletu tudi urejati. Tu pa se žal hitro začnejo kazati slabosti OfWA. Zapleteni dokumenti, ki jih OfWA lahko tako zvesto prikaže, pri urejanju večkrat neslavno "razpadejo". Urejevalnik namreč še zdaleč ne podpira tako zvestega prikaza kakor sami pregledovalniki. Spreminjanje sicer ne pokvari same vsebine, saj si jo lahko kasneje spet ogledamo v zvestejši upodobitvi, kljub temu pa tak pristop pušča vtis nedokončane rešitve. No, nekateri dokumenti so za urejevalnik lahko tudi prezahtevni. Za njih bo preprosto sporočil, da moramo za urejanje uporabiti namizno različico Office 2010. Poleg tega je v OfWA mogoče urejati le najnovejše zapise, kot sta docx in xlsx, zapise v starejših oblikah pa bo OfWA pred urejanjem pretvoril, kar je pot brez vrnitve. Tudi spletna pisarna je tako del Microsoftove želje po čimprejšnji migraciji na nove oblike zapisa, to pa marsikateremu uporabniku ne bo všeč.

    Urejevalnik spletnega Worda po svoji podobi močno spominja na namizne brate, žal pa ima obilo manjših zmogljivosti. Kljub temu je vizualno dokaj privlačen, vendar ne podpira toliko bližnjic tipkovnice. Urejanje besedila v spletnem Wordu vedno poteka skozi celotno širino brskalnikovega okna, čemur se besedilo ustrezno prilagaja. Za dejanski predogled moramo izbrati drug pogled, ki pa zahteva (dolgotrajno) shranjevanje in ne omogoča urejanja.

    Ena večjih težav spletnega Worda je prav sprotno shranjevanje oz. njegova odsotnost. Medtem ko smo pri drugi spletni ponudbi vajeni, da se vse spremembe shranjujejo same, je spletni Word še čvrsto zakoreninjen na namizju in njegovih slabih razvadah. Še slabše, medtem ko je redno samodejno shranjevanje pri namiznih programih že nekako stalnica, je treba spremembe v spletu ročno shranjevati, to pa je kar nekak anahronizem. Problem je namreč v tem, da samo shranjevanje ni trenutna operacija, temveč kar traja in traja, še posebej pri daljših dokumentih. Še huje, zna se zgoditi, da nas pri zapiranju zavihka z urejevalnikom včasih Word niti ne bo opozoril, da imamo v dokumentu neshranjene spremembe, a upajmo, da je to le hrošč trenutne različice. Vsekakor bo na shranjevanju Microsoft moral še delati, saj nas je konkurenca razvadila, da o njem niti ne razmišljamo več; to je pri delu v oblaku vsekakor edino primerno.

    Morda še huje pa je, da spletni Word ne dopušča skupnega urejanja dokumenta, kar je nekako poglavitna prednost spletnih pisarn in lastnost, s katero se kiti vsa konkurenca. Še več, Google je nedavno prenovil spletne urejevalnike, ki omogočajo živo sodelovanje desetin uporabnikov s takojšnjim posodabljanjem, ki uporablja tehnologijo OT, kot smo jo že lahko spoznali v njihovem okolju Wave.

    Spletni Excel je precej bolj izpopolnjen, žal pa ima malo funkcionalnosti. Novih grafikonov ne moremo vstavljati, se pa spremembe zrcalijo v obstoječih, ki pa niso prikazani v polni zvestobi.

    V skupku sta tudi spletna PowerPoint in OneNote, vendar sta skoraj neuporabna. Še najbolje deluje ogled predstavitev PowerPoint.

    Skupek

    Če Wordovi grehi iz preteklosti odsevajo tudi v spletni različici, pa je Excel precej boljši in so ga v splet pospremili veliko bolj izpiljenega. Urejanje datotek .xlsx je bilo sicer podprto že v preizkusni različici, zdaj pa je še bolj izpopolnjeno. Tu samodejno shranjevanje lepo skrbi, da zadnji popravki ne bodo izginili zaradi naše pozabljivosti ali morebitnega izpada omrežne povezave. Spet pa urejevalnik trpi za pomanjkanjem funkcionalnosti. V njem sicer lahko brez težav odpremo tudi datoteko z vstavljenimi grafikoni, ki so bodo lepo posodabljali ob spreminjanju števil, a grafikonov ne moremo urejati niti vstavljati novih. Očitno gre za primer funkcionalnosti, ki bi bila lahko grožnja namizni različici in je zato v brezplačni spletni ni. No, tudi grafični prikaz grafikonov, ki je na voljo, ni na ravni sposobnosti namizne različice, ki pa nas je že precej razvadila. Tudi bolj kompleksni dokumenti, ki vsebujejo vstavljene grafične elemente ali makre, se bodo v spletnem Excelu za urejanje odprli v manjši zvestobi ali tudi sploh ne in spet nam preostane le namizna različica. Hkratno urejanje je za preglednice na srečo mogoče, a ni vizualne sledi, kje trenutno ureja drug uporabnik, usklajevanje pa tudi traja nekoliko dlje, kot smo vajeni v Google Apps.

    Kljub določenim pomanjkljivostim je spletni Excel svetla točka skupka OfWA, tega pa ne moremo trditi za spletni PowerPoint, še manj pa za OneNote. Pri predstavitvah je vse skupaj na meji uporabnega. Prikaz predstavitve je sicer kakovosten, a na animacije lahko pozabimo. Urejanje pa je skoraj neuporabno. Dostikrat je prikaz v urejevalniku tako zmeden, da težko razberemo, kaj sploh imamo pred sabo, npr. besedilo, ki se na istem mestu prikazuje postopoma, je prikazano naenkrat in zato povsem neberljivo. Trak "insert", ki naj bi sicer rabil vstavljanju elementov, je skoraj prazen, pa še od treh razpoložljivih izbir je omogočena le ena - vstavljanje hiperpovezave. V spletnem PowerPointu bomo tako bolj ali manj le urejali besedilo. Še hujša polomija je spletni OneNote, katerega namen je nejasen, saj imamo za urejanje besedila veliko boljše orodje v spletnem Wordu, kljub njegovim slabostim, uporabniki, vajeni dela z namizno beležko, pa bodo v spletni zgolj zmedeni.

    Konkurenca ne spi

    Spletne pisarne so z nami že dobrih pet let in napredujejo vsak dan. To je seveda njihova prednost, saj jih ne nameščamo na svoje računalnike, kot je to običajno pri "klasičnem" programju. Nedavna prenova Google Apps je pripravila temelje za še korenitejše nadgradnje, hkrati pa napredek spletnih tehnologij, predvsem HTML5, omogoča razvoj aplikacij, primerljivih z namiznimi. A najpomembnejša prednost spletne pisarne je možnost sodelovanja, varne shrambe, skupaj z različicami in široke dostopnosti. Microsoftova spletna pisarna je pred konkurenco edino v zvestobi prikaza lastnih zapisov in količini prostora, ki ga namenja shrambi dokumentov tudi v brezplačni različici. Vse drugo kaže predvsem na še en zadrževalni manever, ki naj bi zveste uporabnike Pisarne, predvsem tiste iz sveta velikih korporacij, zadržal v jati, češ tudi v spletu bomo ponudili vse, kar potrebujete. Morda, če smo kupili tudi polni, namizni Office in ne potrebujemo ključnih dobrot spleta.

    Začetek vsaj delnega prehoda v splet OfWA vsekakor je, za resno konkurenco preostalim ponudnikom pa programerje v Redmondu čaka še precej dela. Vprašanje je tudi, kaj lahko naredijo na temelju obstoječe kode, ki je sicer odlično prestala test zvestobe prikaza, pri urejanju pa se še zelo lovi in, denimo, pri Wordu pade pri tako osnovni funkcionalnosti, kot je samodejno shranjevanje.

    Spletni Word ne omogoča sočasnega dela več uporabnikov na istem dokumentu.

    Microsoft Office 2010 Web Apps

    Spletna pisarna.

    Splet: office.live.com.

    Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com.

    Vključuje: Spletne različice Word, Excel, PowerPoint in OneNote ter shrambo SkyDrive z 25 GB prostora.

    Cena: Brezplačno.

    Za: Zvesto upodabljanje vsebine, podpora več brskalnikom.

    Proti: Slaba podpora urejanju, odsotnost nekaterih za splet samoumevnih funkcionalnosti.

    Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

    Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

     
    • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
    • Pošlji