Objavljeno: 30.8.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2022

Asus ProArt StudioBook 16

Asusov novi ProArt StudioBook 16 že v imenu pove, komu je namenjen. Profesionalnim uporabnikom, ki se ukvarjajo z zahtevnimi programi, torej z grafiko, obdelavo fotografij, zvoka, videa in še česa. Kot tak pa je povsem primeren tudi za druge zahtevne uporabnike, tudi za tiste, ki iščejo dober poslovni prenosnik, na katerem lahko odigrajo kako zahtevnejšo igro.

Prvo, kar pozitivno navduši, je njegovo ohišje, ki je izredno kakovostno, iz magnezijeve zlitine z rahlo hrapavo in na otip zelo prijetno prevleko. Prenosnik ima celo potrdilo za ameriški vojaški standard kakovosti MIL-STD 810H. Gre za klasično velik prenosnik s 16-palčnim zaslonom, teža (2,4 kg) je glede na velikost, kakovost in opremljenost razumna, enako tudi ostale mere, denimo debelina (dobra 2 centimetra). Prenosnik ima razmeroma visoke nožice (pravzaprav ozke letvice), ki ga z mize dvignejo za približno polovico centimetra. To dodatno dvigne tipkovnico, je pa tudi zelo koristno za boljše hlajenje oziroma zračenje vgrajenih komponent, saj so reže za zajem zraka na spodnji strani.

Ena izmed večjih posebnost Asusovega prenosnika je njegov zaslon.

Ena izmed večjih posebnost tega prenosnika je njegov zaslon, ki je tipa OLED. Ta tehnologija se v zadnjem letu ali dveh počasi pojavlja v prenosnikih višjega razreda. V praksi se res odlično izkaže, ponudi vrhunske barve in odlične kontraste. Zaslon ima zelo natančno barvno kalibracijo, uporablja pa svetlečo prevleko, ki se nekoliko slabše obnese zunaj oziroma kjerkoli je zelo močan zunanji vir svetlobe. Po diagonali meri 16 palcev, razmerje stranic pa je 16 : 10, torej je malenkost višji, kot je sicer praksa zadnjega desetletja. Tudi ločljivost je zelo visoka, 3.840 × 2.400 pik, je pa hitrost osveževanja povsem klasičnih 60 Hz.

Pri razgledovanju po ohišju skoči v oči kolesce, postavljeno nad levi zgornji vogal sledilne ploščice. Gre za vrtljivo kolesce, enostavno imenovano Asus Dial Controller. Po privzetem, torej v okolju Windows, lahko z njim hitro prilagajamo glasnost ali svetlost zaslona. Ko ga začnemo vrteti, se namreč pojavi plavajoči meni, kjer izberemo eno izmed teh dveh možnosti, s pritiskom na kolesce (torej nekakšnim klikom nanj) potrdimo, kaj želimo upravljati, nato z vrtenjem nastavimo vrednost. Še bolj se izkaže pri uporabi »kreativnih« programov. Tako lahko nastavimo hitro povečevanje, denimo, v Photoshopu, drsenje levo in desno po glasovnih stezah v programih za obdelavo zvoka, hitro premikanje po video posnetkih itd.

Seveda obstajajo taki krmilniki tudi kot dodatki, ki jih priključimo prek USB, a vseeno je integracija tega v sam prenosnik izredno koristna, tudi njegovo mesto med tipkovnico in sledilno ploščico je dobro premišljeno. In ko smo že pri tem – tipkovnica je med boljšimi, kar smo jih uporabljali, sploh pri Asusovih prenosnikih, poleg solidnega hoda in povratnega odziva velja omeniti še osvetlitev od zadaj. Sledilna ploščica je dovolj velika in natančna, pod njo so tudi tri fizične tipke.

Novi ProArt StudioBook 16 je res odličen prenosnik za zahtevne uporabnike.

Strojna oprema je več kot primerna za zahtevno delo. Osemjedrni Intelov i7-11800H v kombinaciji z Nvidijino grafično kartico RTX 3060 se izkaže za res dobro navezo. Na voljo je sicer tudi Intelova vgrajena grafična rešitev, kadar pač ne potrebujemo resnejše zmogljivosti, Nvidijino kartico pa s pridom izkoristijo tudi kreativni programi (torej pri obdelovanju videov, fotografij, grafike). V preizkušeni sestavi je bilo nameščenih še 32 GB pomnilnika, pozitivno pa je presenetil pogon SSD, velik kar 2 TB. Podrobnejši pregled razkrije, da gre v resnici za dva pogona po 1 TB, povezana v RAID0, s čimer je zadeva tudi izredno hitra. Sami bi morda raje uporabili pogona ločeno, saj pri RAID0 že ob izpadu enega pogona izgubimo vse podatke, a trenutna postavitev pač ponudi še več hitrosti. Zmogljivost akumulatorja je glede na strojno opremo solidna, seveda pa je vzdržljivost povsem odvisna od vrste dela.

Novi ProArt StudioBook 16 je res odličen prenosnik za zahtevne uporabnike. Poleg vseh naštetih lastnosti lahko pohvalimo tudi založenost z vmesniki, poleg vseh pričakovanih sta na voljo tudi klasični omrežni vmesnik ter bralnik kartic SD. Kombinacija zmogljive strojne opreme, zaslona OLED in kakovosti izdelave pa jasno ne more biti ravno poceni – in tudi ni. Na voljo so sicer različne sestave (tudi s procesorji AMD Ryzen in z različnimi grafičnimi karticami), a preizkušena velja slabih tri tisoč evrov.

Asus ProArt StudioBook 16

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 8.640

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 9.123

Trajanje delovanja: 3 ure, 44 minut

Zgradba in oprema: 10

Velikost in teža: 7

Mere: 36,2 × 26,4 × 2,1 cm; 2,4 kg

Značilnosti: Intel Core i7-11800H, 2,3 GHz, 32 GB RAM, 2 × 1 TB SSD (RAID 0), WLAN 802.11 b/g/n/ac/ax, bluetooth

Zaslon: 16-palčni, 3.840 × 2.400 pik, OLED

Operacijski sistem: Windows 11 Pro

Cena: 2.950 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Zaslon OLED, zmogljivost, 2 × 1 TB SSD, videz, kakovost izdelave, vrtljivo kolesce ob tipkovnici.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji