Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Posebna 2015 | Teme: tablica, strojna oprema

Apple pred vsemi

Na področju tablic je nesporni zmagovalec Apple, saj so njegovi izdelki daleč največ v rabi, to redno razkrivajo podatki o obisku spletnih strani. V teh grafih je iOS dominantna platforma in, ker (z zelo redkimi izjemami) nima resne konkurence, je takšno stanje pričakovano.

S prvim iPadom si je Apple pridobil dovoljšnjo prednost, da mu konkurenca ni mogla takoj slediti. Ko so predstavili prvi iPad, je bil glavni očitek, češ da gre le za velik iPhone. A prav ta lastnost je prvemu iPadu dala stabilnost in zaokroženo uporabniško izkušnjo, ki ju androidna stran ni imela. Dotlej je bil Android prilagojen manjšim zaslonom in v Googlu so nato zelo na hitro naredili Android 3.0 Honeycomb, ki je bil prilagojen tablicam. Ta različica je bila zelo nedodelana, a je že kazala nekaj znakov tistega, kar smo kasneje spoznali kot Android 4.0. Bila je tudi prva, ki se je dobro znašla tako na manjših kot večjih zaslonih. Kljub temu je Android na tablicah takrat že tako zaostajal, da so se v Googlu spustili v boj tako, da so dostavili tablico z nizko ceno. Prvi Nexus 7 ni bil vrhunska naprava, a je s svojo cenovno postavko in solidnim operacijskim sistemom postavil standard na androidni strani trga, ki mu izdelovalci zelo težko sledijo. Seveda so v Googlu goljufali, saj so Nexus 7 prodajali brez dobička, a ta tablica in njen naslednik sta bila izdelka, ki sta Androidu na tablicah dala legitimnost.

Drugi izdelovalci so skušali vsak po svoje konkurirati iPadu. Samsung skuša Androidu dodati nekaj večopravilnosti, a gre za neroden sistem, ki omogoča hkratno gledanje dveh programov na zaslonu le za nekatere aplikacije. Sony je bolj stavil na oblikovanje in njihova serija Z tablic je najboljše, kar so naredili tradicionalni izdelovalci androidnih naprav. Kljub temu na vrhu tablic z Googlovim operacijskim sistemom ostaja tablica z imenom Nexus. Te naprave so kombinacija neobremenjenega Androida in strojne opreme, ki za nizko ceno ponudijo preveč. Še vedno iPadu ne sežejo blizu, a so za vse tiste, ki imajo raje Android, edina prava izbira.

Na vrhu tako ostaja iOS oziroma iPad, katerega največja prednost je knjižnica aplikacij, ki so prilagojene večjim zaslonom. Z androidnimi tabličnimi aplikacijami se ne ubada prav veliko razvijalcev, na iOSu pa je slika drugačna. Aplikacij je veliko in med njimi najdemo vrhunske izdelke, ki tablice počasi premikajo v prostor prenosnikov. S tem mislimo predvsem to, da je na tablicah mogoče tudi delati, ne le gledati videa in brskati po spletu.

V tej zgodbi ne gre pozabiti Microsofta, ki skuša s svojim Surfaceom prehod od prenosnikov in tablic narediti čim manj turbulenten. Zaenkrat s Površino še ni bilo resnega uspeha, a je vsaka različica boljša. Dodati velja še, da se tablice ne prodajajo tako dobro kot telefoni in gre za kategorijo, v kateri končna oblika naprave, ki bo nadomestila prenosnik, še ni dorečena. Apple naj bi pripravljal »resnejši« iPad in v tej luči Microsoftov Surface ni več videti tako napačen korak naprej.

Apple iPad Air 2

Prodaja: epl.si.

Cena: od 520 EUR naprej.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

✓    2 gigabajta pomnilnika, manj odseva na zaslonu.

✗    Še vedno dokaj tihi zvočniki.

iPad, ki ima v imenu Air, je tista tablica, ki jo je Apple zopet postavil na prvo mesto med svojimi tabličnimi računalniki. Pri prejšnji generaciji se je namreč zgodila anomalija, saj je imel iPad Mini Retina skorajda povsem enako strojno opremo kakor večji Air. Tako so se kupci lahko odločali le med večjim in manjšim zaslonom, razlik v delovanju pa resnično ni bilo. Z zadnjo generacijo se je Air zopet odlepil od sorodnikov, saj gre za edino Applovo napravo s trijedrnim čipovjem A8X. iPad Mini 3 je namreč ostal pri lanskoletni strojni sestavi.

Korak naprej je iPad Air 2 storil tudi pri količini pomnilnika, saj ga je na voljo dva gigabajta, to smo čakali zadnji dve generaciji teh naprav. Prav tako se je Air 2 še stanjšal. To je za oprijem v roki dobrodošlo, a se Apple počasi približuje meji, ko tanjše morda ne bo nujno boljše. Na neki točki bodo tablice postale pretanke in bodo v rokah vzbujale občutek pretirane krhkosti. To za napravo, ki jo nosimo naokoli, ni dobro.

Poleg tanjšega profila je Air 2 dobil še dve novosti, ki občutno izboljšata njegovo rabo. Obe zadevata zaslon in prva je ta, da je zadaj zaslon prilepljen na steklo. Gre za postopek, ki ga lastniki iPhonov poznajo že dolgo, a ob primerjavi prvega in novega Aira je razlika očitna, saj so pike na zaslonu neposredno pod steklom in je občutek dela z elementi na zaslonu veliko boljši. Druga novost, ki občutno pomaga, je novi zaslon, ki manj odbija svetlobo.

iPad Air 2 je tablica, ki si jo omislimo, če hočemo kar najboljšo inkarnacijo zamisli tabličnega računalnika. Apple je na vrhu piramide zaenkrat brez konkurence.

Apple iPad Mini 2/3

Prodaja: epl.si.

Cena: Mini 2: od 315 EUR naprej. Mini 3: od 430.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

✓    Mini 2 je enak modelu Mini 3, ki ima dodan le bralnik prstnih odtisov Touch ID.

✗    Mini 2 je velikokrat razprodan.

Apple do prihoda iPada Mini ni imel resnega konkurenta poceni androidnim tablicam, vse dokler ni predstavil prvega Minija. Ko je leto kasneje dobil še zaslon retina, so Nexus 7 in druščina dobili resno konkurenco med cenejšimi tablicami.

iPad Mini Retina oziroma iPad Mini 2, kot mu v Applu rečejo zdaj, je bil vrhunska tablica. Na manjši format je prinesel zaslon retina, pike je premikal Applov čip A7, ki je bil enak tudi v lanskem iPadu Airu. Tako smo imeli kar naenkrat dva enako zmogljiva iPada in, če smo se odločili za Applovo tablico, je bilo treba izbrati le še velikost zaslona. Zaslon pri Miniju po diagonali meri slabih osem palcev in je glede na desetpalčni Air marsikoga prepričal, saj je Mini lažje nositi naokoli. Tudi razlika v teži ni zanemarljiva, saj je za več kot sto gramov lažji in v roki na dolgi rok kasneje postane težek.

Ko smo čakali na predstavitev novih iPadov, smo upali, da bo Mini zopet deležen enakega napredka kot lani, a se to žal ni zgodilo. Edina omembe vredna razlika med Minijem 3 in Minijem 2 je tako tipalo TouchID, ki zna brati prstne odtise. Vse drugo je enako lanskemu modelu in glede na to, da stane trojka okoli 100 evrov več kot model Mini 2, jo je težko priporočiti. Dejansko gre za enaki napravi, ki sta strojno povsem enakovredni. To pomeni, da bo Apple čipovje A7 podpiral še kar nekaj časa. Tisti, ki že imajo lanskoletni Mini, ga lahko mirne vesti obdržijo, vsi tisti, ki kupujete manjšo tablico, pa lahko iPad Mini 3 brez težav pustite vnemar in si omislite cenejši Mini 2.

Google Nexus 7

Prodaja: spletne trgovine.

Cena: 200 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

✓    Neobremenjeni Android, cena.

✗    Cenovno se konkurenca že približuje.

Nexus 7 je zdaj že stara naprava, a gre še vedno za malo poceni tablico, ki bo vedno boljša izbira kot anonimni kitajski izdelki.

Nexus 7 žene zadnja različica Androida, ki ji pomaga strojna moč tablice, to pa predstavlja štirijedrni procesor, ki računa pri 1,5 GHz, in dva gigabajta pomnilnika. To so tudi leta 2015 spodobne postavke, ki brez težav opravljajo svoje delo, a ne sodijo več v sam vrh. Prostora je v najmanjšem modelu 16 GB, to je korak naprej od prvega Nexusa, ki je imel osemgigabajtni osnovni model. Toda ne smemo pozabiti, da Nexus ne pozna razširitvene reže za kartico Micro SD, tako da je nakup 32 GB različice smotrnejši.

Nexus ima tudi zadnjo kamero, ki s petimi megapikami pri zajemanju slik ne dela čudežev, a je pač tam. S kamero je mogoče snemati tudi video v polni ločljivosti, ki se nato predvaja na zelo dobrem zaslonu. Gre za zaslon IPS, ki kaže sliko pri ločljivosti 1920 × 1200 pik – to pri sedempalčnem zaslonu pomeni 323 pik na palec. Ta zaslon je bil odličen že ob predstavitvi in je, ne glede na napredek med tablicami, še vedno zelo konkurenčen.

Nexus 7 je mogoče kupiti za okoli 200 evrov. Je zelo dobra tablica, a so se nekateri konkurenti tej cenovni postavki že približali. Zadnji adut, ki ga premore Nexus 7, je še neobremenjeni Android. To pa je vedno dober razlog za nakup.

Google Nexus 9

Prodaja: spletne trgovine.

Cena: 390 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

✓    Hitrost, zaslon, zvočniki.

✗    Površna izdelava.

Za začetek recimo bobu bob – tablice z Androidom so slabše od tistih, ki jih izdeluje Apple. Še vedno. Pika. Ponavadi gre za poceni tablice, ki so »plastične«, počasne, hroščate in sploh take, da se kupec na koncu vpraša, zakaj ni raje ostal kar pri svojem pametnem telefonu. Razlog je v ceni – za okoli 400–500 evrov, kolikor stane vrhunski Apple iPad, mora namreč izdelovalec ponuditi vrhunsko strojno opremo, to pa ponavadi pomeni, da ne bo zaslužil skorajda nič. Dodatna težava je še v vrhunski programski opremi, kar je v resnici šele novi Android 5, in mu vse dosedanje proizvajalske preobleke ne sežejo niti do gležnjev. Rezultat – nekaj strojno zelo dobrih tablic (npr. Samsung Galaxy Tab S), ki so programsko ohromljene. In na drugi strani Googlove tablice Nexus. Že večkrat smo v tej smeri hvalili 7-palčni Nexus 7, tokrat pa smo se navdušili nad večjim, 9-palčnim modelom Nexus 9 (no, v resnici nad 8,9-palčnim).

Nexus 9 je namreč »svetlobno« hiter. Delo z njim je užitek, saj se programi in spletne strani odpirajo bolj ali manj enako hitro, kot smo vajeni pri namiznih računalnikih in prenosnikih z Windows ali Mac OS X. Zaslon devetke je vrhunski LCD z ločljivostjo 1536 × 2084 pik, a je žal precej površno vpet v plastično ohišje tablice, zato bo tudi nenatančno oko ob robovih hitro opazilo neenakomerno osvetljenost.

Pohvalimo pa lahko dva zvočnika (celo iPadi imajo le en zvočnik!), ki zmoreta res zelo dober zvok.

Kakorkoli, Nexus 9 je trenutno najboljša androidna tablica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji