Objavljeno: 24.12.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2019

Aplikacije za tretje življenjsko obdobje

Pred časom smo se lotili zaganjalnikov, s katerimi se zapleteni pametni telefoni prelevijo v preproste naprave z velikimi črkami in številkami ter zgolj nujnimi gumbi za upravljanje. Starejši uporabniki so bili navdušeni nad njimi. Zdaj, ko obvladajo svoje naprave, bi radi iz njih iztisnili še kaj več.

Prva aplikacija, ki je dobrodošla na slehernem telefonu, je digitalno povečevalno steklo Visor - low vision magnifier. Starejšim oziroma uporabnikom s slabšim vidom bodo všeč veliki gumbi, s katerimi povečujemo pogled, izboljšujemo kontrast, menjamo barvno shemo, da ugotovimo, katera nam najbolj ustreza, in v šibkejših svetlobnih razmerah prikličemo na pomoč dodatno osvetljevanje z bliskavico.

Simple Free for Facebook & more je navlake očiščena različica odjemalca družabnega omrežja Facebook, ki podpira vse pomembnejše zmožnosti največje spletne skupnosti na svetu in za nameček ponudi povezavo z omrežjem Twitter. Med dobrodošlimi prilagoditvami velja izpostaviti preprost uporabniški vmesnik in učinkovito varčevanje z baterijo.

Žal je tako, da nas s starostjo tare vedno več zdravstvenih tegob. Da bomo šli k zdravniku res zgolj v nujnih primerih, poskrbi mobilna aplikacija WebMD. Gre za mobilni podaljšek največjega spletišča na področju zdravstva, ki ga sestavljajo številni zdravniki in strokovnjaki z najrazličnejših področij. Čeprav nam zbirka znanja ob posredovanih simptomih sama postavi diagnozo, se je treba zavedati, da ni nadomestek za pravega zdravnika. Je pa odlično dopolnilo, ki nam pomaga zdravo živeti.

V isto kategorijo spada program Pill Reminder and Medication Tracker by Medisafe, ki nam pomaga pri jemanju zdravil, katerih število se iz leta v leto vztrajno povečuje. Zdravila nam program pomaga najti, jih razvrstiti v kategorije, označene z različnimi barvami, določiti doziranje, urnik jemanja in opozorila. Vnesene informacije pripne v osebni koledar, ki je drugače namenjen tudi merjenju krvnega tlaka, vodenju dnevnika, obiskom zdravnika in podobno.

Starejši knjigoljubi, ki jim oči kolikor toliko dobro služijo, bodo najbolj veseli aplikacije Goodreads. Gre za pravo skrinjico zakladov, ki beleži naše pretekle bralne užitke, nam svetuje prihodnje in nas poveže s široko spletno skupnostjo enakomislečih ljubiteljev črk. Edina resnejša ovira pri uporabi je angleščina oziroma tuji jezik. Uporabniškega vmesnika v slovenščini žal ni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji