Objavljeno: 30.10.2018 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2018

Aplikacije za nove Applove telefone

Novi Applovi telefoni imajo od modela X naprej boljše in večje zaslone OLED, zmogljivejše drobovje, kamero z globino, unikatno zarezo s tehnologijo Face ID ter poln rokav drugih zvijač, ki kar kličejo po prilagojenih aplikacijah s posvojenimi dobrotami. Izbrali smo najboljše.

Halide Camera (7 EUR) je med bolj priljubljenimi aplikacijami za fotografe s telefonom iPhone in obenem prva, ki je odlično posvojila tako strojne kot programske novosti naprednejših Applovih mobilnikov. Halide je zmogljiva aplikacija, ki pokriva vse, od samodejnih prilagoditev in pretvarjanja v obliko zapisa JPEG do surovih posnetkov RAW z ročnim ostrenjem in osvetlitvijo. Uporabniški vmesnik je nadgrajen tako, da uporablja celotno zaslonsko površino, tudi robova ob zarezi.

Gesla namesto nas že vrsto let pomni program 1Password (4,5 evra na mesec), ki najpomembnejše informacije šifrira in shrani na poljubno mesto, krajevno, na Maca, v jabolčno oblačno shrambo ali v Dropbox. Vse skupaj zaklene z enim samim super geslom. Da nam ga ni treba vsakič, ko si zaželimo vstopa v navidezni trezor, ročno vpisati, program uporabi vgrajena tipala in kamero Face ID, ki nas prepozna in nam avtomatsko odobri dostop.

Apple v zadnjem času precej stavi na ARKit, razvijalsko orodje, ki omogoča razvoj dovršenih programskih izdelkov z obogateno resničnostjo. Uporabna aplikacija z obogateno resničnostjo je na primer Vuforia Chalk, ki omogoča video povezavo med dvema napravama, kjer človek na eni strani razlaga dogajanje pred kamero telefona drugi, pri čemer ji lahko poleg govorne razlage ponudi tudi na živo sliko napisane opombe.

Ozadje telefona je ena izmed stvari, ki najbolj spremenijo občutek pri uporabi naprave in nam polepšajo siv delovni vsakdan. Za ozadje telefona iPhone lahko vzamemo praktično katerokoli sliko z dovolj visoko ločljivostjo, da je končni izdelek videti privlačen. Pri jabolčnih napravah z zasloni OLED se velja malce bolj potruditi, z aplikacijo Vellum Wallpapers dobimo dostop do bogate zbirke čudovitih ozadij živih barv.

Igra Super Mario Run (11 EUR) je videti odlično ne glede na napravo, ki jo poganja, a bo izkušnja neprimerno boljša, če jo bomo igrali na velikem zaslonu OLED. Živahne barve kraljestva Mushroom bodo na novem telefonu iPhone zacvetele kot še nikoli, zaradi velike zaslonske površine, ki se razteza praktično od roba do roba, bomo že na daleč videli vse

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji