Objavljeno: 30.4.2019 | Avtor: David Vidmar | Monitor Maj 2019

Anker Nebula - Za pločevinko ali dve svetlobe

Predvajanje glasbe kjerkoli in s katerekoli naprave na prenosnem zvočniku je trenutno zelo priljubljeno, prikazovanje gibljivih slik na enako priročen način pa je logičen naslednji korak. Preverili smo, ali je mogoče v prenosno in priročno obliko vgraditi tehnologijo, ki zadovoljivo opravlja nalogo projektorja, in ali si uporabniki sploh želimo prenosnih prikazovalnikov velike slike.

Oba Ankerjeva izdelka, ki smo si ju ogledali, sta namenjena tistim, ki bi želeli prikazovati slike, filme in druge video vsebine zunaj sejnih in dnevnih sob. Čeprav sta si tehnološko precej podobna, nagovarjata različne skupine kupcev. Capsule je manjši in resnično prenosen, zato ga brez težav nosimo s seboj v torbi ali nahrbtniku. Marsikdo ob pogledu nanj pomisli na prenosni zvočnik. Mars II je nekoliko večja in zmogljivejša naprava, ki še vedno omogoča uporabo brez napajanja in nudi precej boljšo sliko ter izkušnjo.

Obe napravi poganja Android 7.1, ki poskrbi za upravljanje, nameščanje aplikacij in povezljivost. Uporabljena je nekoliko prilagojena različica »navadnega« Androida in ne različica Android TV. Poleg tega nameščeni operacijski sitem ne premore trgovine Google Play. To dejstvo vsiljuje nekaj kompromisov in prinaša nekaj pomanjkljivosti. Na uporabljeni tržnici Aptoide TV ni vseh aplikacij, nekatere dosegljive aplikacije pa niso prilagojene za take vrste naprav. Res je, da bodo spretnejši uporabniki lahko sami namestili aplikacije s prenosom datotek APK ali celo usposobili trgovino Google Play, a za večino uporabnikov to ne velja. Na napravi so privzeto nameščene nekatere ključne aplikacije, kot so YouTube, Netflix, Amazon Video in TED. Delujejo zadovoljivo, a z omejitvami. YouTube, recimo, ima omejitev, da se vanj ni mogoče prijaviti. S tržnice smo namestili še aplikacije Kodi, Plex in Spotify ter jih preizkusili in Plex je bila edina, ki deluje v posebnem načinu, prilagojenem za TV, in nudi res odlično izkušnjo. Nasproten primer je Aplikacija Netflix, ki je aplikacija za telefone in tablice in je prilagojena za uporabo z dotikom in ne TV-zaslonu.

Pri prenosnih napravah je povezljivost ključnega pomena. Prenosni zvočniki so nas prepričali, da tudi brezžično povezovanje omogoča dovolj kakovosten prenos podatkov za soliden zvok. Sliko je na projektor mogoče spraviti na več načinov, a najprej smo preizkusili brezžično povezovanje. Oba Ankerjeva projektorja omogočata povezave po standardih AirPlay ali Miracast. Prvega bodo izkoristili uporabniki jabolčnih naprav, drugega pa vsi s prenosniki Windows. V nastavitvah prikazovanja zaslona mobilnih naprav nas čaka še eno neprijetno presenečenje – AirPlay in Miracast ne bosta dovolila predvajanja avtorsko zaščitenih vsebin, zato iz nekaterih aplikacije, kot je Netflix, ne bomo mogli predvajati vsebin. Nenavadno je tudi, da napravi ne moreta delovati kot sprejemnika Google Cast, čeprav ju poganja Googlov operacijski sistem. Za povezljivost z Android telefoni bo najbolje, če boste na napravo priključili kar napravico Chromecast. Brezžična uporaba je primerna za PowerPoint predstavitve, za večpredstavnost pa bo bolje uporabiti povezavo s HDMI ali pa predvajanje z namensko aplikacijo.

Povezljivost

Z aplikacijo bo upravljanje lažje in hitrejše kot s priloženim daljinskim upravljalnikom.

Za krmiljenje naprave in uporabo aplikacij je obema napravama priložen minimalističen daljinec, ki dobro opravlja svoje delo. Le spomniti se je treba, da ga ne usmerimo v sliko, ampak v napravo, saj njegov domet ni najboljši. Druga težava so že omenjene aplikacije, ki niso prilagojene za uporabo z daljinskim upravljalnikom, ampak na dotik. Proizvajalec je težavo delno omilil tako, da lahko namesto daljinca uporabimo kar pametni telefon z nameščeno aplikacijo Nebula Connect. Ta lahko deluje kot daljinec, olajša pa vnašanje besedila in simuliranje računalniške miške. Z napravo se lahko poveže prek Wifija ali bluetootha in se zažene hitro, deluje hitro in uporaba z njo je precej bolj udobna.

Nebula Capsule

Nebula Capsule navduši z obliko in s kakovostno izdelavo.

Capsule na prvi pogled res spominja na valjasti prenosni bluetooth zvočnik. Šele podroben pogled razkrije, da ima v pokončnem položaju na sprednji strani tudi lečo, za katero se skriva vir svetlobe. Ta premore skromnih 100 ANSI lumnov, kar je za resno uporabo malo, a ne pozabimo, da preizkušamo zares priročno in drobno napravo v velikosti pločevinke malega piva ali gazirane pijače. V embalaži bomo poleg naprave dobili še daljinski upravljalnik, zaščitno torbico, kabel USB za polnjenje in pretvorni kabel z USB mini na klasični USB za priklop zunanjega diska ali ključka.

Ob prvem zagonu boste ugotovili, da se naprava, kljub skromnemu procesorju in delovnem pomnilniku, zažene hitro in deluje gladko. Sliko bo pri tem modelu treba izostriti ročno z uporabo majhnega analognega kolesca. Žal naprava nima dodatne leče, ki bi omogočala povečavo ali pomanjšanje slike. To je mogoče le s približevanjem projektorja steni ali platnu oziroma oddaljevanjem. Prikazana slika je dobra, ni pa vrhunska, kaj več od skromne ločljivosti 854 x 480 tudi ne moremo pričakovati. Enako lahko rečemo za zvok – ta ne premore basov, je pa lahko presenetljivo glasen. Ker Capsule ne premore izhoda za slušalke, kamor bi lahko priklopili dodatne slušalke, je še toliko bolj uporabno, da lahko prek povezave bluetooth z njim povežemo prenosni zvočnik ali celo sistem Hi-Fi.

Pozitivno nas je presenetila baterija, bolje rečeno, njena kapaciteta. Proizvajalec navaja 4 ure neprekinjenega delovanja, čemur smo se med preskusom zelo približali. Ko bo baterija pojenjala, jo boste lahko napolnili prek vmesnika micro USB, kar za marsikoga pomeni kar s polnilnikom za telefon, vsi ostali pa imamo polne predale ustreznih polnilnikom, zato s polnjenjem ne bo težav. Žarnica naj bi zdržala 30.000 ur delovanja, kar pomeni 3 leta in pol neprenehne uporabe, kar je solidna številka. Uradna dokumentacija navaja, da je ne moremo zamenjati sami, ampak bodo za to poskrbeli na uradnem servisu.

Dobra postavitev projektorja je precej bolj zapletena kot postavitev prenosnega zvočnika. Projektor mora biti na pravi razdalji in višini. Seveda mora stati na trdni podlagi, ob katero se gledalci in drugi ne bodo spotaknili ali je prevrnili. To je še posebej zahtevno pri tako majhni napravi, ki je povrhu vsega še višja kot širša in zato nestabilna. Capsule ima na spodnji strani navoj, s katerim ga lahko pritrdimo na stojalo za fotoaparate in kamere, kar se nam zdi imenitna ideja.

Mars II

Nebula Mars II je dober prenosni projektor, če ga le uporabljate v temi.

Mars je večji brat modela Capsule, in če smo Capsule primerjali s pločevinko, potem je Mars še najbolj podoben majhnemu vedru. Več je v tem primeru bolje in Mars je v tako rekoč vseh pogledih boljša naprava. Zaradi svoje oblike je bolj stabilen, leča je bolje zaščitena in njen pokrovček je hkrati stikalo za vklop. Ločljivost prikazane slike je malce višja, označena z 720p, kar je zadovoljivo, bi si pa želeli, da bi zmogel prikazovati sliko polne visoke ločljivosti. Naprava omogoča samodejno ostrenje, ki deluje precej natančno in hitro, da je slika vedno solidna. Slika je že na pogled precej svetlejša, specifikacije navajajo 300 ANSI lumnov, a to še vedno zadostuje le za prikaz v temnih prostorih in šele v popolni temi je slika dovolj svetla, da lahko uživamo v filmih in drugih video vsebinah.

V večjem ohišju je prostora tudi za močnejše zvočnika, ki sta nameščena na obeh straneh projektorja in poskrbita za boljo zvočno izkušnjo, ki pa še vedno prihaja z napačne strani in ne iz smeri slike, kot smo vajeni. Tudi pri modelu Mars II bo baterija zdržala precej dolgo, zmore hraniti kar 12.500 mAh električne energije. Priložen je namenski polnilnik, torej priročno polnjene prek vmesnika USB ni mogoče.

Tudi Mars II ima svoj daljinski upravljalnik, a udobneje ga bo uporabljati z aplikacijo, v kateri lahko upravljamo več projektorjev hkrati. Tega v vsakdanjem življenju ne bi potrebovali, med testom pa je prišlo zelo prav. Tudi Mars II lahko postavimo na fotografski tripod, premore pa tudi izhod za slušalke.

Kaj izbrati?

Po nekaj dnevih uporabe ugotavljamo, da smo napravi, še posebej Mars II, uporabljali več, kot smo pričakovali. Kjerkoli in kadarkoli se je pojavila priložnost, smo Mars II enostavno zagnali in usmerili v bližnjo steno. Ob baterijskem napajanju je odpadlo iskanje bližnje vtičnice, tudi uporabe podaljškov nismo prav nič pogrešali. Ob večerih in v zatemnjenih prostorih je slika dovolj svetla in velika, da smo v predvajanih vsebinah uživali tudi v nekaj večji družbi, prav tako je bil zvok dovolj dober, da z razumevanjem ni bilo težav.

Z zelo dobro izdelavo, zanesljivim delovanjem in s prikupnim videzom sta se nam obe napravi prikupili. V primerjavi s cenenimi kitajskimi izdelki sta izdelani kakovostno, enako lahko rečemo za programski del.

Kljub nekaj višji ceni je izbira jasna. Capsule izstopa po obliki, a njena izjemna prenosnost za večino uporabnikov ne bo odtehtala skromne svetilnosti in velikosti slike. Mars II lahko priporočimo vsem, ki bi si radi filmske, teve ali športne vsebine ogledali na poti, počitnicah, družinskem vrtu ali pri prijateljih. Ponudil bo dobro izkušnjo.

Nebula Capsule

Kaj: majhen prenosni projektor v obliki pločevinke

Izdeluje: Anker, www.seenebula.com

Cena: 349 EUR

Za: Oblika, trajanje baterije, hitro delovanje.

Proti: Svetlost slike, brezžična povezljivost, alternativna tržnica aplikacij.

  

Nebula Mars II

Kaj: prenosni projektor z Androidom

Izdeluje: Anker, www.seenebula.com

Cena: 479 EUR

Za: Hitro delovanje, oblika.

Proti: Brezžična povezljivost, alternativna tržnica aplikacij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji