Objavljeno: 28.6.2022 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2022

Androidni avtodom

Hiše na kolesih so med Slovenci vedno bolj priljubljene. Registriranih imamo skoraj osem tisoč avtodomov, močni smo tako v proizvodnji kot predelavi. Ker so cene novih avtodomov astronomske, hiše na kolesih večinoma najemamo. Najem je posebej priporočljiv za začetniki, ki jim bodo prišle prav tudi naslednje aplikacije za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android.

Večina evropskih držav, vključno s Slovenijo, ne dovoli divjega kampiranja. To velja tudi za kampiranje z avtodomi. Nevarnost, da nas pri početju zalotijo, je sicer dokaj majhna, a so kazni toliko višje, da se tveganje ne izplača. Bolje je uporabiti aplikacijo Park4Night, ki zbira vedno številčnejše lokacije, kjer je dovoljeno enodnevno parkiranje (24 ur). Nekatera tovrstna parkirišča imajo celo nekaj dodatne ponudbe, na primer svežo vodo, elektriko in izpust odpadne vode. Ker so lahko precej oddaljena od turističnih točk ali pa se nahajajo v industrijskih predelih mest, jih je težje najti. Park4Night jih razkrije glede na trenutno lokacijo, po iskanju ali vneseni poti. Podatki so točni in podrobni. Aplikacija je brezplačna, za dva evra mesečno pa ponuja način delovanja brez internetne povezave in nekaj drugih priboljškov.

Potovanja z avtodomom so lahko nepredvidljiva. Čeprav ravno na brezciljnem vandranju odkrijemo največje lepote, želimo običajno priti na vnaprej izbrano mesto brez večjih ovinkov. Za to poskrbijo navigacijski programi, ki jih na Androidu ne manjka. Med njimi tokrat izpostavimo Maps.me, ki omogoča, da na telefon predhodno naložimo zemljevid celotne države, in tako poskrbi, da ne bomo tavali v temi niti ob izpadu internetne povezave.

Če imamo radi odkrivanje večjih mest, bo naslednji dobrodošel programski pripomoček INRIX ParkMe. Gre za aplikacijo, ki bo vedno našla parkirni prostor v bližini, sporočila predvidevano zasedenost, in kar je pri avtodomu najpomembnejše, razkrila dovoljeno višino.

Čeprav se na potovanjih radi odklopimo, smo v resnici tako odvisni od elektronskih naprav, da popolnoma brez njih nikoli ne gre. Zanje največkrat potrebujemo internetno povezavo, po možnosti z brezplačne javne brezžične točke, ki jo poišče program WiFi Map.

Za konec še dokaj spregledana potreba pri kampiranju. Avtodomi so večinoma opremljeni s straniščem in morda celo tušem, a udobja prave toalete ne morejo pričarati. Lahko ga pa aplikacija Toilet Finder, v kateri so podatki o več kot 150.000 javnih straniščih in kopalnicah na svetu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji