Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor April 2011 | Teme: android

Android z miško

Acerjev model, z zanimivim imenom One happy, iz serije Aspire že na prvi pogled izstopa zaradi barvnih kombinacij. Zanimiv pa je predvsem, ker nosi v sebi kar dva operacijska sistema, sedmi različici Oken so dodali še Googlov Android 2.1. Žal še vedno menimo, da je Android zaenkrat uporaben le za mobilne telefone.

Takšne in drugačne prenosnike večinoma preizkušamo le v okviru nenehnih preizkusov, a tokratni Acerjev model nekoliko izstopa. Hvali se namreč s prednameščenim operacijskim sistemom Android 2.1, sicer namenjenim predvsem mobilnim telefonom.

V osnovi je naprava precej podobna konkurenčnim modelom. Za netbooke dokaj običajen 10- palčni zaslon z ločljivostjo 1024 × 600 pik, nad katerim je kamera, dopolnjujeta kakovostna tipkovnica in ploščica, občutljiva za večkratni dotik. V notranjosti za delovanje skrbita Intelov dvojedrni procesor Atom N550, katerega posamezno jedro deluje s frekvenco 1,5 GHz, in 1 GB delovnega pomnilnika. Precej standarden je tudi disk, ki zmore hraniti do 250 GB podatkov.

Kot že omenjeno, je privzet prednameščeni sistem Windows 7 Starter, ki je tudi privzeti sistem ob prvem zagonu računalnika. A nas je tokrat veliko bolj zanimal Android, ki je nameščen neposredno na osnovni plošči ("v BIOSu", kot bi lahko tudi rekli), kar omogoča takojšen zagon in skoraj hipno pripravljenost za uporabo (resnici na ljubo, se tudi drugi operacijski sistemi danes hitro prebudijo iz delno izklopljenih stanj). Med obema operacijskima sistemoma lahko poljubno preklapljamo tudi po zagonu, torej nismo omejeni na vsakičen vnovični zagon računalnika.

Osnovni namen uporabe Googlovega sistema naj bi bil takojšen dostop do spleta, elektronske pošte in še nekaterih osnovnih opravil. Žal nas implementacija ni navdušila. Uporabljena je nekoliko starejša različica sistema, ki je primarno namenjena telefonom z zasloni, občutljivimi za dotik (torej seveda ni različica 3.0 - "Honeycomb"). Ker takšnega zaslona nimamo, moramo večino postoriti z miško. Nekaj domišljije je treba tudi pri iskanju bližnjic. Tako za primer tipično telefonsko tipko nazaj nadomešča Escape, vrnitev na domači zaslon pa omogoča tipka z logotipom Oken (ironično, mar ne).

Zaradi starejše različice Androida nimamo podpore predvajanju vsebin flash (ta je podprt šele z različico 2.2) in kljub uporabi Googlovega računa ne moremo do vsebin Android Marketa. Dodatne težave nastanejo tudi pri uporabi drugih vsebin na disku, na primer glasbenih ali slikovnih datotek. Datotečni sistem Oken namreč ni viden v okolju Android (nasprotno stvari delujejo), zato moramo v Oknih prenesti datoteke, ki jih želimo uporabljati, na ločen 4 GB predel Googlovega sistema.

Prvoten namen Androida poskrbi za zanimive, nepričakovane ovire pri uporabi. Izhod iz programa tako ni mogoč s klikom znaka X, temveč zgolj z uporabo že omenjene tipke Escape. Težavno je tudi nameščanje dodatnih aplikacij. Vse skupaj torej deluje precej neprepričljivo, pravzaprav je sistem Android povsem odveč, saj ne ponuja ničesar, razen dodatne marketinške točke. Na srečo ga je moč v okolju Windows z uporabo preproste aplikacije odstraniti iz zagonskega menuja.

Prenosnik torej, ki je na prvi pogled obetal nekaj več, nas je pustil razmeroma razočarane. Sam računalnik je sicer povsem spodoben stroj, ki pa se od konkurence v resnici loči zgolj po pestri paleti barv, v katerih je na voljo. Življenjska doba akumulatorja je tako kot cena povprečna.

Za resnično uporabno implementacijo Googlovega sistema pa bo očitno treba počakati vsaj na mini prenosnik z zaslonom, občutljivim za dotik. Morda pa bodo takšni poskusi vendarle pokazali, zakaj so se odločili za razvoj Chrome OS, kljub očitkom, da s tem zgolj podvajajo platforme.

Naj se čisto na koncu spotaknemo še ob Acerjevo zunanjost - deluje nekako tako kot igračka za družinico Barbie-Ken. Nenavadno.

Acer Aspire One Happy

Kaj: Netbook z dvema operacijskima sistemoma.

Operacijski sistem: Windows 7 starter/Android 2.1.

Disk: 250 GB.

Procesor: Atom N550.

Velikost zaslona: 10,1 palca.

Splošni vtis: 7.

Izdeluje: Acer, www.acer.com.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 329 EUR

Za: Kakovostna tipkovnica.

Proti: Neuporaben Android.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji