Objavljeno: 26.1.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2021

Analitično trgovanje s kriptovalutami

Bitcoin je skupaj z drugimi kriptovalutami spet v središču pozornosti. Zdi se, da so mu negotovi časi dali dodatnega zagona in vsi bi radi bili na vlaku, ki pelje do dodatnega zaslužka oziroma oplemenitenja vloženih prihrankov. Čeprav ga v zadnjem času precej primerjajo z zlatom, je zaradi njegove nepredvidljivosti pri vlaganju treba biti previden. Analitično previden.

Psihologija

Trgovanje s kriptovalutami je zelo podobno kupovanju in prodajanju delnic, a z nekaj razlikami. Med vidnejšimi sta nestabilnost kriptovalut ter neprekinjeno trgovanje, ki je mogoče 24 ur, sedem dni na teden, saj kriptoborza nikoli ne zapre vrat. Med skupnimi lastnostmi prevladuje vpliv psihologije na trgovanje, ceno kot pri delnicah tudi pri kriptovalutah večkrat uravnavajo človeška čustva.

Ceno kriptovalut v večji meri uravnavajo človeška čustva. Če se jih zavedamo in trgujemo skladno z njimi ter se upremo svojim, smo na polovici poti do uspeha.

Na sliki prikazani graf gibanja cene lepo prikazuje ljudske emocije, ki prevzemajo vajeti v določenem trenutku. Ko se cena začne vzpenjati, iz pesimizma vzklije upanje, to preraste v olajšanje, ki ga nadgradi razburjenje, če črta še naprej drvi navzgor. V nadaljevanju pod žaromete stopi pohlep, ki je največkrat glavni krivec za izgube pri trgovanju. Na najvišji točki vlagatelje preveva evforija, ki jo ob zdrsu hitro zamenja nelagodje, nato sledijo zanikanje, obup in brezizhodnost, nakar se vse skupaj ob ponovnem zasuku krivulje ponovi z upanjem. Pametni trgovci s kriptovalutami prodajajo na stopnji pohlepa in kupujejo v obupu! Čustvom se zoperstavimo s tehnično analizo.

Grafi

Tehnična analiza je zmes domišljije in znanosti, ki na osnovi preteklega gibanja vrednosti predvidi prihodnost. Uporablja se pri trgovanju z različnimi dobrinami, delnicami in v zadnjem času nadvse priljubljenimi kriptovalutami. Analiza pri trgovanju se deli na dva osrednja tipa: temeljnega, ki uporablja dejanske informacije, da ugotovi, zakaj je cena, kakršna je, ter tehničnega, ki se osredotoči zgolj na samo ceno. Zadnja se namesto z zakaj vedno ukvarja le s kaj. Zlato pravilo se glasi, vrednost nečesa je tolikšna, kolikor je nekdo pripravljen plačati za to.

Najpreprostejši graf za tehnično analizo gibanja cene izbrane kriptovalute je črtni graf.

Osnovna domneva tehnične analize je, da se zgodovina ponavlja. Prepoznavo trenda gibanja cene, ponavljajočega se vzorca in seveda točke človeških čustev, vpletenih v trgovanje, nam olajšajo grafi. Grafe je lažje brati kot številke, zato so osnovno orodje za pomoč pri trgovanju. Obstaja več različnih tipov, med katerimi so najbolj priljubljeni črtni, stolpčni in svečni. Ena os grafa (X) predstavlja čas, druga (Y) pa ceno v danem trenutku. Črtni graf dobimo s povezovanjem točk s cenami določenega časovnega obdobja. Gre za najpreprostejši tip grafa, ki nam nudi jasen vpogled v gibanje cene.

Trend gibanja cene najpogosteje ugotavljamo s svečnim grafom.

Najbolj priljubljeni način spremljanja akcije na trgu predstavlja stolpčni graf, kjer vrh vsakega stolpca predstavlja najvišjo vrednost kriptovalute v določenem časovnem intervalu, dno pa najnižjo. Stolpčni graf pozna še levo in desno (debelejšo) črto, ki predstavljata začetno in končno ceno (v nastavljenem obdobju). Stolpčni graf se največkrat uporablja za določanje trenda v daljšem časovnem obdobju, medtem ko se svečni lažje prilagaja posameznikovim željam in ponuja vpogled v trenutno psihologijo trga. Sveča ima odebeljeni del med ceno odprtja in zaprtja, pri čemer je obarvana z zeleno, ako je začetna nižja od končne. V obratnem primeru so sveče rdeče. Tanjša konca prikazujeta gibanje do najvišje ter najnižje vrednosti v izbranem časovnem intervalu. Grafe uporabljamo z enim samim namenom – da ugotovimo trenutno veljavni trend na trgu.

Trend

Trend je splošna smer gibanja cene v določenem časovnem obdobju. Trg se vedno ravna po veljavnem trendu, razen če ga k nasprotnemu ne prisili kakšna zunanja sila. Tehnična analiza je po večini osnovana na ponudbi in povpraševanju. Če povpraševanje presega ponudbo, bo cena šla v višave, v nasprotnem primeru bo upadala. Poznamo tri vrste trenda, in sicer navzgor, navzdol in vstran. Če v grafu nihanja cene označimo z vrhovi in dnom, se trend navzgor kaže tako, da je vsak vrh više od prejšnjega, takisto pa je sleherno dno više od svojega predhodnika. Podobno, a v obratni smeri, velja za trend navzdol, medtem ko se trend vstran, ko sta ponudba in povpraševanje na približno isti ravni, kaže v izenačenosti tako pozicij na vrhu kot tistih na dnu.

Pri iskanju trenda se moramo najprej vprašati, kakšen trgovec smo. Bomo trgovali dnevno, tedensko, mesečno ali razmišljamo morda o vlaganju, ki se nam bo izplačalo na daljši rok? Odločitvi primerno nastavimo pogled na grafu – petnajstminutni grafični prikaz za dnevno trgovanje in tedenskega za dolgoročno naložbo. Še bolj od identifikacije trenda je pomembno, da ugotovimo, kdaj je napočil čas spremembe. Vsak trend se čez določen čas spremeni oziroma obrne. Da dogajanja ne spregledamo, poskrbi najpomembnejše orodje tehnične analize – trendne črte.

Trg se (skoraj) vedno ravna po veljavnem trendu, zato je naša prva naloga, da ugotovimo, v katero smer gre cena izbrane kriptovalute.

Trendna črta predstavlja podporo ceni pri rasti in odpor v primeru upadanja. Je ravna črta, ki povezuje točke na grafu, natančneje vrhove in dna sveč. Če potrjujemo trend navzgor, povezujemo dna, v nasprotnem primeru pa vrhove. Ko je trend ugotovljen, se ga držimo kot pijanec plota. Trend potrdimo s povezovanjem vsaj treh točk, pri čemer črte gibanje cene ne sme prebiti. Ko se to zgodi, se ustvari nov trend, z dodatno črto ugotovimo njegovo smer. Pri trendu navzgor kupujemo, ko se cena znova približa trendni črti, ter prodajamo, ko smo zadovoljni z dobičkom. Nikoli, ampak res nikoli ne kupujemo, ko se cena močno oddalji od trendne črte, saj ne vemo, kdaj se bo spet obrnila proti njej. Za to je potrebna nova analiza.

Strah omilimo z odloženim naročilom, ki se izvede, ko kriptovaluta doseže vnaprej določeno ceno.

Večina kupcev kriptovalut služi le v trendu, ko se cena premika navzgor, kar je škoda, saj se precejšnji zaslužki skrivajo tudi pri upadanju. Pri trgovanju z delnicami je stava na padec ali short sale pogosta praksa, ki jo s kriptovalutami udejanjimo, če izbrani digitalni kovanec prodamo z namenom, da ga kupimo nazaj, ko bo cena dovolj upadla. Pri tovrstnem trgovanju je običajno prisotnega še več strahu kot običajno. Lotimo se ga z naročili, ki nadomestijo takojšnje nakupe. Namesto da bi evre nemudoma pretopili v izbrano kriptovaluto, si na spletni kriptoborzi omislimo tako imenovani omejeni nakup (angl. limit order), ki se bo izvršil le v primeru, ko cena doseže vnaprej nastavljeno vrednost.

Kazalniki

Tehnično analizo podpremo z različnimi kazalniki, ki so osnovani na podlagi matematičnih formul in grafično prikažejo trend, nihanje, trenutni zagon in ostale dejavnike v povezavi s ceno kriptovalute. Tehnični kazalniki so tolmači trga, informacijo o ceni prevedejo v lažje razumljiv signal, ki nam olajša odločitev o nakupu ali prodaji. Vsak kazalnik se ukvarja z edinstveno informacijo. Uporabimo lahko več kazalnikov hkrati, a preveč jih hitro vodi v oddajanje dvoumnih signalov. Delimo jih v dve skupini, in sicer na kazalnike v ospredju in kazalnike v zaledju. Prvi se osredotočajo zgolj na ceno, identificirajo zgodnje vstopne in izstopne signale ter omogočajo več priložnosti za trgovanje, medtem ko drugi bolj sledijo trendu in niso primerni za trgovanje, ko je ta v stranskem gibanju.

Najosnovnejši kazalnik za prikaz trenutnega trenda je drseče povprečje. To je odlično orodje, ki se uporablja, ko je kriptovaluta v trendu. Poznamo več vrst drsečih povprečij. Med drugimi preprosto, ki s spremljanjem trenda označi signal za nakup, ko kratkoročno povprečje seže čez dolgoročno, ter eksponentno, ki se osredotoči na zadnje gibanje cene in nam olajša bolj akcijski stil trgovanja. Drseče povprečje vedno uporabljamo v navezi z drugimi kazalniki.

Stohastični kazalnik relativne moči nam z dvema črtama nakazuje, kdaj se utegne trenutni trend obrniti. V navezi z drugimi prijemi je močno, začetnikom prijazno orodje.

Eden izmed njih je kazalnik relativne moči, ki z osciliranjem vrednosti med 0 in 100 meri trenutni zagon kriptovalute. Ko RSI (Relative Strength Index) preseže vrednost 50, nam posreduje signal trenda navzgor. Če je dlje časa nad 70, se pojavi velika verjetnost dolgoročnega trenda in obratno, če je pod 50 in dlje časa pod 30, bodo številke dlje časa rdeče. Stohastični RSI je nadgradnja oscilatorja, ki jo je razvil George Lane in grafu doda še eno črto. Ko črta, ki spremlja možnost preobrata, preseže osnovno, nam kazalnik daje jasen znak za nakup.

Napake

Kazalnikov je seveda mnogo več, v navezi s trendom je mogoče uporabiti tudi indikatorje, ki se ukvarjajo z maso trenutnega trgovanja, npr. Chaikin Oscillator. Seveda prav vsi po vrsti lahko postrežejo z želenim signalom za nakup ali prodajo, a pozor, za začetnika je priporočljivo, da mehanizme tehnične analize usvaja počasi in zanesljivo. Po izbiri orodij po lastnem okusu je priporočljivo, da nekaj časa vztrajamo pri njih. Le tako bomo na koncu prepričani o njihovi koristnosti in dobili osebno krojeni nabor pripomočkov, ki nam bo dnevno pomagal pri trgovanju.

Na koncu le še nekaj nasvetov, ki bodo olajšali prve korake v svetu trgovanja s kriptovalutami. Na prvem mestu je papirno trgovanje, to pomeni, da začnemo trgovati na papirju ali s testnim računom, če ga spletna menjalnica ponuja. Z navideznim denarjem tako na pravih podatkih s trga najlažje in brez skrbi preizkusimo prijeme, ki smo jih doslej usvojili. Dokler nismo v zelenih številkah na papirju, nima smisla v kriptovalute vlagati pravih sredstev. Vse poteze na trgu si je dobro zapisati in kasneje analizirati. Nikoli ne vlagamo sredstev, ki jih ne smemo izgubiti, saj bodo v tem primeru naša čustva premagala razum in pospešila pot v pogubo. Ne sledimo množici in kljub splošnemu prepričanju o nasprotnem ne vlagamo v propadlo stavo. Če vložimo v kriptovaluto in ta začne upadati, se upremo želji po dodatnem vložku, ki bi zmanjšal izgubo, pogumno priznamo poraz in se odpravimo novim zmagam naproti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji