Objavljeno: 27.10.2009 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Oktober 2009 | Teme: preizkus, backup

Amis varuje podatke

Shranjevanje varnostnih kopij v spletu postaja z višanjem hitrosti širokopasovnih povezav in vse bolj razprostranjenim optičnim omrežjem vse bolj zanimivo. Zato ne preseneča, da se je štirim dosedanjim slovenskim ponudnikom pridružil še peti, Amis.

Ob velikem preizkusu ponudnikov spletnega shranjevanja (maj 2009) smo zapisali, da se slovenski odlikujejo po hitrih povezavah in dobri hrambi, tepejo pa jih visoke cene. Razen storitve DoubleBackup, pri kateri lahko 1 GB podatkov hranimo zastonj, so bile mesečne cene storitve bistveno višje od čezmejne konkurence. To se bo z izdajo Amis Backupa zagotovo spremenilo. Amisova rešitev namreč stane le 5,90 evra na mesec oziroma dobrih 70 evrov na leto, kar je že popolnoma primerljivo s tujimi ponudniki, še posebej, če upoštevamo količino prostora, ki ga dobimo za ta denar. Pri Amisu niste omejeni na 1, 10 ali 50 GB, temveč ponujajo shranjevanje neomejene količine podatkov. Ker nam je bilo to rahlo sumljivo in smo se bali, da se v drobnem tisku skrivajo kakšne neprijetne podrobnosti, smo podatek preverili, pa so nam zagotovili, da neomejeno res pomeni neomejeno. Če se bo stranka odločila naložiti 200 GB podatkov, ji bodo to omogočili. Za stranke vsekakor odlična poteza, videli pa bomo, ali se bo res obnesla v praksi (nekateri imajo velike zbirke filmov in optično povezavo ...).

Program za shranjevanje podatkov temelji na enostavnosti.

Program za shranjevanje ni domače delo, kar hitro uganemo po prepoznavni ikoni in napisu F-Secure v spodnjem desnem kotu okna. Malce smo pobrskali in ugotovili, da so tudi pri F-Securu ubrali bližnjico in program kupili pri podjetju Agematis (www.steek.com). No, pravzaprav so kupili kar celo podjetje. Program je na voljo za Windows in Mac OS/X, ker za grafični vmesnik uporablja knjižnico Qwidget, pa bi pričakovali tudi linuxno različico, a je na Amisovih spletnih straneh ni najti.

Bistvo programa je enostavnost - poženete, vpišete registracijske podatke in odklikate, katere tipe datotek bi radi shranjevali (slike, videi, glasba, dokumenti, e-pošta). Vključite lahko tudi shranjevanje določenih map, a le tistih, ki so shranjene med uporabniškimi datotekami (torej na namizju, v mapi Moji dokumenti ...). Škoda, shranjevanje poljubne mape bi bilo zelo koristno. Poenostavljanje gre včasih tudi predaleč.

Spletni vmesnik omogoča tudi predvajanje videa.

Prenos datotek je bil srednje hiter, za testno skupino 31 MB majhnih datotek (izvorna programska koda) in 37 MB velikih datotek (slike) je program porabil 37 minut in 56 sekund, kar je v povprečju naneslo le 30 KB/s in je bilo približno dvakrat počasnejše od zmogljivosti kanala ADSL. Drugi slovenski ponudniki se glede tega bolje odrežejo - med majskim testiranjem so prav vsi popolnoma zapolnili širokopasovno povezavo. Prenos velikih datotek je bil sicer hiter, zataknilo pa se je pri majhnih, zato verjamemo, da bo večina uporabnikov bolje zapolnila svoje povezave, kakor smo jo mi. Prenos podatkov je sproten - brž ko je datoteka spremenjena, se prenese v strežnik. Za varnost podatkov je poskrbljeno s šifriranjem 3DES.

Do shranjenih datotek lahko pridemo s programom ali pa kar s spletnim vmesnikom. Ta živi kar na F-Securovem spletišču (amis.ob.f-secure.com) in za delovanje uporablja javo. Škoda, raje bi videli rešitev, ki bi delovala z golim HTML in JavaScriptom, saj je le v tem primeru uporabna od vsepovsod. Če pa sprejmemo to "pomanjkljivost", je spletni vmesnik odličen. Preveden je v slovenščino, omogoča pregledovanje datotek, prenos v računalnik, pa tudi ogled vsebine, pri čemer so še posebej podprte slikovne, glasbene in video datoteke. Ustvarite lahko tudi deljene datoteke in mape, do katerih imajo dostop vsi, ki poznajo "skrivni" URL. Deljena skladišča so lahko časovno omejena in se po določenem času zbrišejo.

Če vas ne moti ne prav hiter prenos majhnih datotek in javanski spletni dostop, potem je Amis Backup vsekakor odlična rešitev za spletno shranjevanje datotek in ga lahko le priporočamo. Še posebej, če se bodo držali obljube, da neomejeno v resnici pomeni neomejeno.

Amis Backup

Kaj: Storitev spletnega hranjenja podatkov.

Izdeluje: Amis, www.amis.net/backup.

Cena: 5,90 evrov na mesec za neomejeno količino podatkov, 30-dnevna preizkusna različica.

Za: Nizka cena za veliko količino podatkov, enostavna programska oprema.

Proti: Počasen prenos majhnih datotek, spletni vmesnik zahteva javo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji