Objavljeno: 26.5.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2020

Amaterski športnik

Akcijske kamere so bile v nekem trenutku izredno popularne, a smo uporabniki hitro ugotovili, koliko dela je v resnici potrebnega, da iz kopice posnetkov sestavimo soliden video.

Če je kamera dovolj poceni, pa je morda vseeno primerno, da se z njo poigramo. Ravno na to merijo pri podjetju Manta, kjer ponujajo kar nekaj različnih modelov, njihova skupna točka pa je izredno nizka cena – sploh v primerjavi z znanimi kamerami podjetja GoPro. Preizkušen model MM9359TS je v tem trenutku med njihovimi najzmogljivejšimi.

Gre za majhno kamero, ki po oblikovanju, velikosti in teži sledi prej omenjenemu GoPro – celo nastavki so združljivi! Manta je torej majhna, kvadratna kamera z rahlo izbočenim objektivom, spredaj ima majhen statusni zaslon, zadaj pa barvnega, ki je občutljiv na dotik. Na spodnji strani ohišja je tudi klasični navoj za stativ, čeprav verjamemo, da bo večino časa »preživela« v priloženem trpežnem ohišju. S tem je kamera vodoodporna do globine 30 metrov, do živega pa ji ne bodo mogli niti resnejši padci.

Zaslon na dotik je dobrodošel, a seveda ne deluje, ko je kamera v ohišju. Za ta primer so na voljo štiri tipke. Poleg prožilca na zgornji strani se lahko s tipko za vklop in z dvema stranskima tipkama sprehajamo med načini delovanja. Tipke se podvajajo na trpežnem ohišju, torej lahko tudi tam menjavamo med načini delovanja. Poleg klasičnega zajema videa so na voljo še fotografija, kamera za nadzor med vožnjo (dash cam), upočasnjeni posnetek, podvodni način, itd. Dodatna možnost pa je povezava s pametnim telefonom, kjer lahko urejamo tudi nastavitve kamere, telefon pa postane tudi njen oddaljeni zaslon.

Z iskanjem prave aplikacije smo imeli sicer kar nekaj težav. V trgovinah Google Play in AppStore je sicer veliko različnih aplikacij, ki naj bi s kamero delovale (pa v resnici ne), a smo šele po posvetu z uvoznikom izbrskali pravo, imenovano CamKing. Na sistemih iOS deluje solidno, na Androidih pa je omejena, predvsem moti zelo počasno osveževanje slike. Tudi uporabniški vmesnik kamere za povezovanje je neintuitiven – v začetku nič ne kaže na to, da moramo za vklop Wi-Fi povezave s prstom podrsati navzdol po zaslonu. Aplikacija tudi ne deluje, če v kameri ni vstavljena podatkovna kartica (microSD). Malenkosti, ki se jih sicer hitro navadimo, a bi jih morali po našem mnenju odpraviti (ali pa vsaj dodati napis v menije, ki bi nanje opozoril).

Roko na srce, gre za povsem solidno kamero, ki ima kljub razmeroma nizki ceni tudi res veliko različnih dodatkov.

V splošnem smo bili z delovanjem kamere kar zadovoljni. Kakovost posnetkov je glede na ceno dobra, čeprav je imela kamera na trenutke težave s prilagajanjem svetlosti. Pozimi med smučanjem se je dogajalo, da je bil zaradi odboja svetlobe od snega posnetek občutno pretemen. Vseeno je večino časa ta pravilno osvetljen, ločljivost pa gre do 2.880 × 2.160 pik pri 24 slikah na sekundo. Večina uporabnikov bo sicer ostala pri klasičnih 1.920 × 1.080 pikah, tam lahko nastavimo tudi 60 slik na sekundo. Vgrajena je stabilizacija slike, ki odpravi manjše tresljaje, a ne smemo računati na stabilizacijo pri resnejšem poskakovanju. Tu se bolje obnesejo dražje kamere in najnovejši pametni telefoni.

Ocenjujemo, da bo akumulator pri navadni rabi zdržal približno uro delovanja (pri snemanju v ločljivosti FullHD). Pri tem moramo poudariti, da smo imeli kar nekaj težav pri uporabi v hladnem vremenu (na smučanju). Tam se nam je zgodilo, da je kamera že po minuti začela javkati, da primanjkuje baterije (in prekinila snemanje), čeprav je kasneje, v hotelski sobi, kazala še dve ali tri črtice. Kasneje, v toplejšem vremenu, nismo imeli teh težav. Baterijo sicer napajamo kar v kameri z vmesnikom microUSB, deluje tudi napajanje z zunanjimi baterijami (powerbanki).

Pri Mantini kameri bi si želeli predvsem boljšo vzdržljivost baterije (vsaj na mrazu) pa tudi kakšno drugo pomanjkljivost bi lahko odpravili. A roko na srce, gre za povsem solidno kamero, ki ima kljub razmeroma nizki ceni tudi res veliko različnih dodatkov (razne trakove in vmesnike za pritrditev na čelade, palice itd.).

Kot smo omenili v uvodu, je pri uporabi teh kamer ključna montaža posnetega videa. Tako so kamere Manta solidna izbira za nekoga, ki pravzaprav še ni povsem prepričan, koliko časa bi res namenil snemanju športnega videa, in bi se rad seznanil s tem področjem. Za tak preizkus kupiti »pravi« GoPro in odšteti 500 evrov bi bilo vsekakor potratno.

Manta MM9359TS

akcijska kamera

Prodaja: www.bonajo.si

Cena: 100 EUR

Za: Velikost in teža, dodatki, cena.

Proti: Vzdržljivost baterije na mrazu, manjše pomanjkljivosti.

Camking.png: Po nekaj poskusih smo le našli pravo aplikacijo, s katero lahko kamero upravljamo prek telefona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji