Objavljeno: 31.1.2012 | Avtor: David Osivnik | Monitor Januar 2012

Alternativa obstaja!

"Daj cesarju, kar je cesarjevega!" Sem napisal cesarju? Se opravičujem, mislil sem Autodesku. Ja, prav njim z njihovim Autocadom se nihče ne more izogniti, vsaj tisti ne, ki delajo v inženirskih vodah vseh panog. Toda, če cesarju nisi prispeval deleža svojega težko zasluženega denarja, si bil kaj hitro ob glavo. Pri Autocadu ni tako brezupno, saj je v današnjem času konkurenčnega trga cel kup zanimivih alternativ. Na tokratnem testu smo preizkusili nekaj takih programov in ugotavljali, ali so dovolj dobri, da nadomestijo velikega poglavarja.

Takoj na začetku moram pojasniti: članek ni namenjen kritiziranju Autocada, da me ne bo kdo napak razumel. Autocad je odličen program in si ni kar tako pridobil statusa industrijskega standarda. Njegov format datotek "DWG" tudi v Sloveniji velja za uradni format v digitalnem arhiviranju načrtov. Program je vrhunsko dodelan in vzdrževan, ameriški Autodesk pa z mrežo distributerjev ponuja odlično podporo uporabnikom po vsem svetu. Kje se torej skriva hakeljc, ki nam kaj kmalu zbriše nasmeh z obraza? V ceni! Autocad je namreč kar nesramno drag. Pri naših distributerjih stane osnovna različica 4775 evrov, omrežna pa 5970 evrov, in to brez DDV, kar je že več kot mali mestni avtomobil. Morda se komu ta cena ne bo zdela pretirana za tak program, a verjamem, da le tistim podjetjem, za katera je taka investicija le delček letnega prometa. Žal je takih pri nas zelo malo in v biroju z le nekaj zaposlenimi predstavlja levji delež pri nabavi opreme. Poleg tega si ob nakupu skoraj "prisiljen" k podpisu pogodbe o vzdrževanju, ki velja 550 evrov na leto, saj vas bodo v nasprotnem primeru nadgradnje stale bistveno več. Še bolj grenak priokus ob vsem tem pusti tudi to, da letne edicije Autocada za večino prinašajo bore malo resnično pomembnih novosti, saj je že različica 2006 podpirala praktično vsa pomembnejša orodja in nemalokrat se zgodi, da uporabnik takoj ob namestitvi nove različice vpraša: "Kako vrnem nazaj na stari videz?"

IntelliCAD

Zanimivo, da poglavitna konkurenca kalifornijskemu Autodesku izvira iz le nekoliko severneje ležečega Portlanda v Oregonu. Tam ima sedež neprofitna organizacija ITC (IntelliCAD Technology Consortium), ki izdaja platformo IntelliCAD, trenutno v različici 7. "Platforma" pa zato, ker IntelliCAD sam po sebi ni zaokrožen program, temveč le grafično-programska osnova, na kateri temelji vrsta programov najrazličnejših programskih hiš. Je motor, ki je v celoti združljiv s standardom DWG in polno podpira dodatke, napisane v Autodeskovem ADS (C,C++), AutoLispu in Visual Basicu. Tako si praktično vsakdo lahko ustvari svoj "IntelliCAD", a vas bo tako početje stalo prvo leto 37.000 dolarjev, nato pa 30.000 dolarjev letne naročnine. V zameno dobite dostop do izvirne kode, na kateri ustvarite svoj izdelek in ga prosto prodajate naprej. Skoraj neverjeten je podatek o številu podjetij, ki so se odločila za tak način poslovanja. Razpršena so po vsem svetu in prispevajo rešitve za vse inženirske stroke. Naj naštejem le nekaj različnih izdelkov: 4M, ArCADia, Autodsys IntelliCAD, Bricscad, CMS IntelliCAD, CADian, ProgeCAD, GstarCAD in ZWCAD. Ker na tokratnem testu iščemo najprimernejše nadomestilo za Autocad, smo se osredotočili na zadnja dva, saj sta trenutno edina, ki temeljita na najnovejši platformi 7 in sta po uporabi in videzu najbližja vzorniku.

GstarCAD 2011

Izdeluje: GreatStar Software, Kitajska, en.gstarcad.com, gs-cad.com.

Cena enega izvoda: 322 EUR* (vsebuje nadgradnjo na naslednjo različico)

Nadgradnja: 256 EUR* (ne glede na predhodno različico)

Cena omrežne različice: 388 EUR*

Količinski popusti: 3-4 5%, 5-9 10%, 10-19 15%, 20+ 20%, razne akcije

*cene so preračunane v EUR iz ameriške spletne prodajalne in ne obsegajo ddv.

Ob zagonu GstarCADa osupnemo. Pravzaprav se vprašamo, ali nismo morda po pomoti zagnali kar samega Autocada? Grafični vmesnik je skoraj v celoti popolna kopija Autocada , s postavitvijo in obliko menujev, oken, palet in ikon vred. Tudi funkcionalnost je praktično enaka, z enakimi ukazi in obnašanjem teh ukazov. Še več, program nam servira tudi nekaj dodatnih funkcij, ki jih v izvirniku ni (npr. preklapljanje med odprtimi načrti z zavihki in hitro shranjevanje vseh odprtih risb). Grafični vmesnik si zasluži še dodatno pohvalo, saj ima edini na našem testu vgrajene tračne menuje (ribbon bar) ter omogoča hiter izbor barvne teme. Načeloma lahko rečemo, če uporabljate Autocad 2005, pri GstarCADu ne boste pogrešali popolnoma ničesar. Delo z njim je tekoče, podpira formate do DWG 2010 in se nevidno integrira v okolje s poprejšnjimi Autocad licencami. A ker je podobnosti preveč za naštevanje, se bomo osredotočili na razlike oziroma pomanjkljivosti. Največja je definitivno delo v 3D. Program sicer vsebuje modelirnik, a je ta pošteno zastarel. Najbolj pogrešamo dinamične ročaje (dynamic grips), s katerimi bi osnovne volumne enostavno spreminjali oziroma "vlekli", saj se ti ob prvotnem izrisu ne dajo več modificirati. Okrnjeno je tudi premikanje po 3D prostoru (npr. perspektivni pogled je neuporaben) in predvsem kakovost in hitrost prikaza v realnem času. IntelliCAD namreč temelji na grafični knjižnici OpenGL, ki je že precej v letih, saj je bil standard zanjo razvit že leta 1992. To je od neprofitne organizacije tudi pričakovati, saj je OpenGL zastonj, Direct3D (na katerem temelji Autocad) pa je v lasti Microsofta in zato plačljiv (nekaj več o tem si lahko preberete v članku "Kdo koga vleče za nos", Monitor 11/11). Risbe, narejene v Autocadu, boste sicer lahko pregledovali, a izdelavo zahtevnejših 3D modelov odsvetujem. Kljub temu si grafični pogon OpenGL zasluži eno pohvalo - podpira celozaslonsko glajenje robov (anti-aliasing), ki ga moramo sicer sprožiti na nadzorni plošči gonilnikov grafične kartice.

GstarCADov vmesnik je na pogled skoraj enak vzorniku in ga ponekod celo prekaša.

Drugi očitek programu je odsotnost dinamičnih blokov, ki delo v Autocadu neizmerno olajšajo. Zadeva naj bi bila dodana že v različici 2012, ki je tik pred izdajo, a nam bete žal ni uspelo preizkusiti. Pogrešamo tudi naprednejše dinamične tekstualne vnose (fields). Ti sicer znajo iz risbe prebrati osnovne opise, a ne podpirajo lastnosti individualnih objektov - npr. površine iz zaprtega polylina.

Za konec so nam GreatStar Software prihranili še češnjico na torti - GstarCAD MC, ki je oskubljena različica GstarCADa za iOS naprave. Preizkusili smo jo na iPadu 1, kjer je kot pregledovalnik datotek delovala odlično. Resda podpira tudi risanje, a je zaradi vnosa s prsti to vse prej kot enostavno opravilo. Ker je aplikacija zastonj, jo vsekakor vsem toplo priporočamo.

ZWCAD 2012

Izdeluje: ZWSOFT, Kitajska, www.zwsoft.com/en, www.zwcad.si

Cena izvoda: 620 EUR* (vsebuje nadgradnjo na naslednjo različico)

Nadgradnja: 150 EUR*

Cena omrežne različice: 620 EUR* (min. 10 delovnih mest)

Količinski popusti: 5 %, razne akcije, individualne ponudbe

*cene pri slovenskem zastopniku, ne vsebujejo ddv

ZWSOFT ima presenetljivo zastopnika tudi v Sloveniji, kar bo velika prednost za vse tiste, ki internetnemu poslovanju še ne zaupate in potrebujete predvsem krajevno podporo in šolanje. Njihov izdelek ZWCAD smo začeli preizkušati pri različici 2011, a nas je med testom presenetila nadgradnja na 2012. To, kar smo napisali za GstarCAD, praktično velja tudi za ZWCAD, saj sta si programa (razen grafike ikon in menujev) do potankosti podobna. Tudi tu nas pričaka domač uporabniški vmesnik, ki za povrh ponuja še cel kup preoblek, a žal še nima tračnih menujev, toda po zagotovilih izdelovalca jih bo dobil sredi leta 2012. Kljub temu si ZWCAD v primerjavi s konkurentom zasluži zaušnico. Že tako okrnjen grafični pogon deluje tu še slabše, oziroma kar najslabše od vseh preizkušenih programov, saj, denimo, med zoomanjem in zamikanjem (pan) šrafure utripajo, 3D prikazi pa ne upoštevajo nastavitev celozaslonskega glajenja robov. Nezanemarljiva je tudi cena, saj je skoraj dvojna v primerjavi z GstarCADom.

ZWCAD je po uporabnosti postavljen ob bok GstarCADu, a po skoraj dvojni ceni.

BricsCAD v12

Izdeluje: Bricsys nv, Belgija, www.bricsys.com

Cena izvoda: 515 EUR* (vsebuje nadgradnjo na naslednjo različico)

Nadgradnja: 135 EUR*

Cena omrežne različice: /

Količinski popusti: 5 za 2325 EUR*

*cene iz spletne prodajalne in ne obsega ddv

Številne programe, ki v notranjosti skrivajo pogon IntelliCAD 6, smo na tokratnem testu izločili, saj so po videzu in funkcionalnosti krepko zastareli in se spogledujejo z Autocadi z začetka prejšnjega desetletja. Pogrešali smo nekaj zares uporabnih orodij, kot so npr. palete in avtomatsko kotiranje, a nas je BricsCAD kljub vsemu pozitivno presenetil. V zameno za samosvojo ureditev nekaterih menujev ponudi nekaj zares dobro premišljenih orodij, ki jih nima niti Autocad. Recimo, "Drawing Explorer" pregledno v enem oknu ponuja bloke, sloge, kote, plasti ali praktično vse nastavitve elementov risbe, ki jih zelo enostavno spreminjamo. Presenečeni smo bili nad delovanjem dinamičnih tekstualnih polj, ki podpirajo vse objekte in njihove lastnosti. Hvale vreden je tudi modul z nastavitvami samega delovanja programa, katerega lista je že prav bizarno dolga, da so morali vanjo vgraditi celo iskalnik. BricsCAD pa resnično blesti pri delu v 3D. V Bricsys so se zadeve resno lotili in ustvarili modelirnik, ki ga lahko mirne duše postavimo ob bok Autocadovemu, še več, marsikje ga celo prekaša. Ustvarjene modele (solid primitives) lahko "v živo" spreminjate, zaoblite, upogibate in jim ustvarite prerezne ravnine, ki prikazujejo živi prerez modela, in jim aplicirate materiale. Grafični pogon tokrat temelji na gonilniku WinGDI, ki omogoča izris modelov s sencami, refrakcijo in refleksijo v realnem času! Česa takega še nismo videli ne v Autocadu ne v 3DS Maxu. Sicer je delo z vklopljenimi materiali sila počasno, a ga kljub temu velja pohvaliti. Programu zamerimo le občasno nestabilnost grafičnega pogona in občutek, da še ni dokončan, saj je v nastavitvah kup nedejavnih izbirnih polj, ob katerih piše, da so tu le za testne namene in bodo kmalu podprta. Omeniti moramo tudi lastno spletno trgovino z dodatki, kjer boste dobili najrazličnejše module za vrsto inženirskih panog.

Odličen BricsCADov modelirnik podpira teksture, sence, hrapavost, refleksije in refrakcije "v živo".

CorelCAD (Graebert ARES)

Izdeluje: Corel, Kanada, www.corel.com

Cena enega izvoda: 698 EUR*

Nadgradnja: 498 EUR*

Cena omrežne različice: /

Količinski popusti: /

*cene iz spletne prodajalne in ne obsegajo ddv

Evropska fronta Autocad alternativ se je začela v Nemčiji, ko je dal Nicholas Graebert leta 1993 odpoved pri Autodesku in se odločil, da napiše lastno CAD platformo - FelixCAD. Ta predstavlja danes temelj programa ARES, ki ga podjetje Graebert tudi prodaja. Programu ni kaj dosti očitati in ga lahko mirno postavimo ob bok vsem konkurentom, ki temeljijo na IntelliCAD 6 platformi. S ceno 795 evrov načeloma sploh ne bi bil zanimiv za ta članek, če Graebertu ne bi uspel "velik met", saj so nedavno podpisali pogodbo z gigantom Corel, izdelovajalcem nam vsem dobro znanega CorelDraw, ki pod imenom CorelCAD prodaja ARES. Tako je med vsemi CorelCAD postal čez noč najvidnejša alternativa, a žal ne tudi najboljša. Delo v 2D je sicer popolnoma korektno, z (skoraj) vsemi standardnimi orodji, nekoliko zmotijo samosvoje orodjarne in po našem mnenju prevelike in preveč grafične ikone. Nasploh bi si želeli več izbire pri konfiguraciji uporabniškega vmesnika. Tako kot pri večini, tudi tu doživite hladen tuš pri delu v 3D, ki krepko zaostaja za Autocadom. CorelCAD je soliden izdelek, ki ga lahko priporočimo le podjetjem, ki nimajo zaupanja v Kitajce in se raje zanesejo na Corel - preverjenega velikana.

CorelCADov nekoliko zastarel vmesnik se odkupi s podporo znanega podjetja.

DraftSight

Za konec nam je ostalo posebno presenečenje. V mednarodni korporaciji Dassault Systemes (DS), katere plod dela so vrhunski programi za industrijsko oblikovanje in simulacijo, kot so Catia in Solidworks, so se odločili, da na lastni spletni strani ponudijo CAD program DraftSight popolnoma zastonj, tudi v komercialne namene! Ta sicer temelji na programu ARES, saj je DS sodeloval tudi pri razvoju, a žal ne podpira 3D modeliranja. Načeloma lahko napišemo, da zanj velja enako kot za ARES, če se omejimo le na dve razsežnosti. Kot zanimivost: presenetljivo in hkrati absurdno je to, da DraftSight edini od preizkušenih Autocad alternativ podpira 3D miške 3Dconnexion, za katere ima celo lasten menu z nastavitvami, nima pa lastnega modelirnika. No, vsaj pregled tujih 3D risb bo potekal bistveno prijetneje. To, da so ponudili DraftSight zastonj, tolmačimo kot modro potezo DS, saj jim bo v prihodnje prinesla še več strank za njihove glavne programe, a se bo nad tem le redko kdo pritoževal.

Kaj izbrati?

Po izčrpnem testu alternativ lahko zagotovimo, da cesarju še nihče ne more prevzeti prestol. Autocad še vedno ostaja najnaprednejša fleksibilno-modularna aplikacija za vektorsko risanje načrtov. Če si ga lahko privoščite, bo to nedvomno dober nakup, a menimo, da je z žrtvovanjem nekaj funkcij bolje investirati v alternative, saj te stanejo več kot 10x manj ali so celo zastonj. Marsikatero podjetje je zaradi nesprejemljive politike cen Autodeska skoraj prisiljeno v uporabo piratskih kopij Autocada in upamo, da bomo s tem testom komu pomagali pri prehodu na legalno programje, saj kakovostne alternative so na voljo. Če niste napreden uporabnik Autocada z avtomatiziranimi elementi, opisi in bloki, pomanjkljivosti sploh ne boste opazili. V mislih imamo predvsem GstarCAD, ki za zelo malo ponuja odličen skupek orodij (vsaj v 2D svetu) in docela domače okolje. S skorajšnjo pridobitvijo dinamičnih blokov pa bo postal absoluten zmagovalec in popolno nadomestilo za Autocad. ZWCAD in CorelCAD si delita drugo mesto, predvsem zaradi nekoliko višje cene. BricsCAD si tu zasluži ločeno priznanje, saj kljub manjšim pomanjkljivostim in pozitivnim presenečenjem v 2D blesti predvsem pri 3D modeliranju in, če se s tem pogosto ukvarjate, si ga zagotovo velja ogledati. DraftSight je zastonjski posebnež, ki bo popolnoma zadovoljil potrebe manjših projektov in sodi v vsak računalnik, če ne drugo, kot odličen pregledovalnik načrtov. Dobro je tudi to, da lahko vse omenjene programe snamete s spletnih strani izdelovalcev in jih 30 dni preizkušate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji