Objavljeno: 27.8.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2019

Aktivnost v barvah

Naprave, ki beležijo raven naše fizične aktivnosti in nas pri tem seveda spodbujajo, so danes vse bolj popularne. Tako tudi proizvajalci širijo ta nabor. Tokrat smo preizkusili novo pametno zapestnico Samsung Galaxy Fit.

Samsung je že dlje časa sicer prisoten na področju pametnih ur in zapestnic, naprave Galaxy Watch so zmogljive pametne ure, Galaxy Fit pa zapestnice brez aplikacij, namenjene predvsem beleženju aktivnosti. Velja omeniti, da poleg tokrat preizkušene Galaxy Fit (z oznako SM-R370) prodajajo tudi cenejšo Galaxy Fit-e. Ta nima barvnega zaslona, občutljivega na dotik, izgubi nekaj fitnes funkcij, a je seveda občutno cenejša.

Pametne zapestnice različnih proizvajalcev so navzven dokaj podobne, vsaj neukemu očesu. To velja tudi za opisani model, saj gre za dokaj ozko zapestnico z gumijastim paščkom – tega lahko seveda tudi zamenjamo. Zapestnica je na voljo v črni in srebrni barvi, prva s črnim, druga z belim paščkom. Dovolj je lahka, da nas ni nikoli motila (specifikacije pravijo 23 gramov), je pa sam pašček nekoliko nenavaden, saj se del, ki po zapetju ostane prost, spravi med zapestnico in zapestje. Na to se res nismo mogli navaditi in moramo priznati, da bi si želeli bolj klasični način zapenjanja.

Aplikacija Samsung Health je pregledna in omogoča beleženje raznovrstnih podatkov. Škoda, da je omejena pri njihovem izvozu.

V primerjavi z drugimi tovrstnimi napravami je največja prednost Samsungovega novega Fita njegov barvni zaslon. Gre za zaslon OLED, seveda občutljiv na dotik (na strani je sicer le ena tipka), ki po diagonali meri slab palec, ponuja pa dobro vidljivost tudi ob neposredni sončni svetlobi. Mogoče škoda, da nima tipala za samodejno prilagoditev svetlosti. Po menijih se sprehajamo z drsanjem levo in desno, znotraj menija gor in dol, tipka pa loči med kratkim in dolgim pritiskom. Upravljanje je tako solidno urejeno, čeprav je menjavanje menijev na trenutke tudi malenkost počasnejše, kot bi si želeli.

Zapestnica omogoča večino klasičnih programov vadbe, denimo tek, plavanje (je vodotesna), kolesarjenje in hojo. Pri tem meri srčni utrip, čas vadbe in razdaljo, čeprav nima vgrajenega tipala za GPS – razdaljo izračuna na podlagi našega koraka (v primeru teka, recimo). Škoda, da pri tem ne zna izkoristiti GPS v telefonu – razdalja, ki jo izračuna, je bila po naših izkušnjah krajša od dejanske.

Zapestnica zna ob teku in hoji sama sprožiti povezan program, med vadbo pa ob počitku tudi sama začasno ustavi meritve. Ob merjenju vadbe bo tudi čez dan beležila srčni utrip in z njim povezano raven stresa, a se nam je pri obeh občasno zgodilo, da je zabeležila malenkost hitrejši utrip od dejanskega. Ponoči meri tudi kakovost spanja. Med drugimi funkcijami velja omeniti notifikacije (na njej lahko celo preberemo sporočila SMS), vgrajena je tudi možnost iskanja telefona – seveda če je povezana prek bluetootha, v tem primeru lahko na telefonu sproži zvonjenje.

Zapestnica Galaxy Fit sproti beleži korake in nas spodbuja k hoji oziroma aktivnostim. Med drugim beleži tudi dogajanje med spanjem.

Zapestnico najlažje upravljamo prek aplikacije Samsung Health. Ta je dovolj pregledna, deluje tako na napravah Android kot Applovih telefonih iPhone. Pri tem nas je zmotilo, da zna aplikacija pridobiti podatke od drugih virov (denimo iz Applove aplikacije Apple Health), a teh ne vrača – tako ne moremo podatkov iz Samsung Health prenesti v Apple Health. Zanimivo pa je, da se zna povezati z izredno priljubljeno aplikacijo Strava in vanjo izvoziti podatke.

Pri mešani rabi je na našem preizkusu brez polnjenja zdržala pet dni – pri tem smo izvedli nekaj vadb, največkrat vožnjo s kolesom, vključene smo imeli tudi notifikacije (predvsem za klice in sporočila). Samsung obljublja vzdržljivost baterije približno en teden, kar je ob zmeri rabi povsem dosegljivo – največji porabnik baterije je sicer zaslon, ki se kar hitro samodejno ugasne.

S Samsungovo zapestnico Fit smo bili načelno zadovoljni, čeprav ima tudi nekaj pomanjkljivosti. Barvni zaslon je res prijeten za uporabo, tudi aplikacija Samsung Health je jasna in pregledna. Pri tem pa bi si res želeli boljše možnosti izvoza podatkov. Sicer razumemo, da nas želi Samsung (tako kot Apple in še kdo) čim bolj navezati na svoj ekosistem, a vseeno. Hkrati bi si želeli bolj klasični način zapenjanja paščka, saj je ta po nepotrebnem drugačen. Cena je sicer razumna, a dobimo pri nekaterih konkurentih za le malo več denarja tudi vgrajen modul GPS – ta je uporaben predvsem pri teku in kolesarjenju za natančnejše merjenje razdalje in izris trase. Vsekakor pa se nam zdi nenavadno, da zapestnica ne izkoristi v telefon vgrajenega GPS.

Samsung Galaxy Fit

Kaj: Pametna zapestnica

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 99 EUR

Za: Preprosta uporaba, barvni zaslon.

Proti: Pašček, omejene možnosti izvoza podatkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji