Objavljeno: 27.11.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2018

Acer Nitro 5

Pred kratkim smo preizkusili Acerjev igričarski prenosnik iz serije Nitro, model z Intelovim procesorjem i5, 8 GB pomnilnika in Nvidiino grafično kartico GTX 1060. Prenosnik smo pohvalili, saj ponuja zelo dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo, sploh grafično zmogljivostjo. Nvidiina GTX 1060 je ena izmed najbolj priljubljenih grafičnih kartic med igričarji, preostali komplet (skupaj s pogonom SSD) pa je poskrbel za solidno hiter prenosnik tudi pri vseh drugih opravilih. Zapovrh je ponujal tudi možnost enostavne vgradnje dodatnega pomnilniškega modula, s čimer pridemo do prijetno zajetnih 16 GB pomnilnika.

Tokrat smo preizkusili še njegovega sorodnika, pri katerem Intelov procesor in Nvidiino kartico nadomeščajo AMDjeve komponente. Procesorsko breme tako prevzame AMD Ryzen 5 2500U, za grafiko pa sta na voljo grafična kartica, vgrajena v procesorsko vezje (znano pod imenom Vega 8), in samostojni Radeon RX 560X s 4 GB lastnega pomnilnika GDDR5.

Hiter in varčen

AMD se je pri poimenovanju nove generacije procesorjev Ryzen zgledoval po Intelu, tako so procesorji trenutno razdeljeni med Ryzen 3, 5 in 7, merijo pa na enake tržne segmente kot Intelovi Core i3, i5 in i7. Omenjeni Ryzen 5 2500U je bil prvič predstavljen že lani, s tokratnim Acerjem pa smo ga prvič dobili v roke tudi sami. Tako kot pri Intelu je črka »U« v imenu tudi tu namenjena varčnejšim procesorjem.

Ponuja 4 jedra in večnitno tehnologijo, skupaj torej osem niti. Po zmogljivostih je primerljiv z Intelovim i5-8250U, ki smo ga že preizkusili v nekaterih novih prenosnikih, prekaša pa nekatere malenkost starejše procesorje, denimo prenosniške i5-7200U ali i7-7500U. Bolj zanimiva pa je grafična moč vgrajenega grafičnega procesorja, omenjenega Vega 8. Ta je po preizkusih vsaj dvakrat zmogljivejša od Intelovih vgrajenih rešitev. Pri preizkušenem Acerjevem prenosniku to sicer ne bo igralo omembe vredne vloge, saj je na voljo tudi samostojni Radeon RX 560X z lastnimi 4 GB pomnilnika, a velja kljub temu omeniti, da lahko prenosniki z omenjenim procesorjem veliko ponudijo tudi brez diskretne grafične kartice.

Ob tem je solidna tudi poraba energije. Nominalna toplotna ovojnica procesorja (nominal TDP), torej srednja priporočena vrednost izdelovalca, je 15 W, glede na hladilno rešitev jo lahko izdelovalec računalnika nastavlja med 9 in 25 W. To je praktično enako kot prej omenjeni Core i5-8250U, glede na velik zaostanek, ki so ga nekoč imeli pri AMDju s svojimi prenosniškimi procesorji, je to kar soliden dosežek. Preizkušeni prenosnik je zdržal približno uro dlje kot njegov Intelovski sorodnik, ki je sicer manj varčen procesor i5-8300H s TDPjem 45 W.

A to, da so AMDjevi procesorji po zmogljivostih tako podobni Intelovim modelom, samo po sebi seveda še ne pove veliko. Pomembno je namreč tudi to, da so občutno cenejši. Preizkušeni Acerjev prenosnik je s tem procesorjem namreč kar za 280 evrov cenejši od modela z Intelovo rešitvijo. Tu moramo sicer takoj poudariti, da je ta grafična rešitev, torej samostojni Radeon RX 560X, nekoliko manj zmogljiva od Nvidiine GTX 1060, a je cenovna razlika kljub vsemu kar velika. Razlika v grafičnih preizkusih 3DMark je večinoma nekje okoli 30 %, kar je sicer veliko, a bo tudi Radeon brez težav poganjal večino iger v ločljivosti FullHD.

Spodoben igričarski prenosnik

Druge lastnosti Acerjevega Nitra so praktično enake že preizkušenemu modelu. Gre za črn prenosnik z rdečimi podrobnostmi, ohišje je debelejše od običajnih prenosnikov, tudi teža je nekoliko višja. Zaslon meri po diagonali dobrih petnajst palcev, ločljivost je klasična FullHD (1920 × 1080 pik), v rabi je matrika IPS, čez zaslon pa matirana prevleka. Zadnja stran zaslona bi resda lahko bila nekoliko trša, drugače pa je prenosnik kakovostno in natančno narejen. Plastika simulira videz karbonskih vlaken, kar je po našem mnenju prijetna podrobnost, napisa Acer in Nitro sta zadržana, na trenutke skoraj neopazna. Zadaj je tudi razmeroma velika reža za odvajanje vročega zraka, kar je pri igričarskih prenosnikih nujno.

Tipkovnica je od zadaj osvetljena z rdečo barvo, tipke ponujajo zelo dobro povratno informacijo in dobro količino hoda. Tudi vpetje je dovolj trdno, bi si pa nemara želeli nekoliko bolj ločene tipke za premik kazalca (torej puščice, ki so v desnem spodnjem vogalu tipkovnice). Te so po našem mnenju preblizu nekaterim drugim tipkam, denimo tipki »Shift« na desni strani, hkrati je zaradi tega tudi tipka za številko »0« na desni številčnici zamaknjena pod številko »2« namesto pod »1«, kot je bolj običajno. Sledilna ploščica je gladka in dovolj velika in natančna. Tudi vgrajena stereo zvočnika sta dobra, tako pri globokih kot pri visokih tonih, to je pri teh nekoliko debelejših prenosnikih sicer pričakovati.

Tudi vmesniki so enako kot pri že preizkušenem modelu, soliden nabor smo že takrat pohvalili. Vse večkrat dobimo na preizkus kakšne tanke prenosnike z res omejenim naborom vmesnikov, v zadnjem letu so to tipično kak USB-C ali dva ter en ali dva navadna vmesnika USB. Tu imamo tri navadne vmesnike USB, dva na desni strani in enega na levi, zraven pa še USB-C. Ob tem sta na voljo tudi klasični omrežni vmesnik in izhod HDMI, ob njem je tudi bralnik pomnilniških kartic SD. Morda bi si želeli še kak dodaten navaden USB na levi strani, a smo z vmesniki kljub vsemu zadovoljni. Prenosnik kljub debelini nima optičnega pogona, a tega res redko potrebujemo in ga res nismo pogrešali (sicer pa so na voljo tudi zunanji optični pogoni, ki jih priklopimo na USB in veljajo par evrskih desetakov). Seveda je vgrajena tudi brezžična kartica s podporo standardu 802.11ac, zraven je tudi modul za povezave Bluetooth (po standardu 5.0).

Varčnost = tiho delovanje

O strojnih zmogljivostih smo sicer že govorili, velja omeniti, da je ta model nekoliko tišji od tistega s kombinacijo Intelovega procesorja in Nvidiine grafične kartice. Hladilna rešitev je sicer enaka, a je AMDjev procesor pač ravno toliko manj zmogljiv in energijsko požrešen, pa tudi grafična kartica je tu nekoliko manj zmogljiva. Sta pa tokrat vgrajena dva pogona, poleg SSDja velikosti 256 GB je na voljo še klasični HDD velikosti 1 TB. Ta je sicer enostavno dosegljiv in ga lahko tudi sami zamenjamo, denimo še za kak pogon vrste SSD. Zelo enostavno je tudi priti do pomnilnika, preizkušeni model je imel eno palčko pomnilnika DDR4 velikosti 8 GB, ena reža pa je še prosta. To pomeni, da lahko čez čas zelo enostavno nadgradimo pomnilnik. Prenosnik je na našem preizkusu akumulatorja zdržal slabe štiri ure, ob varčni rabi pa bi to brez težav potegnili še za kako uro ali dve.

Pri prvem modelu Nitro smo pohvalili razmerje med zmogljivostjo in ceno, sploh glede na vgrajeno grafično kartico. Ta model z AMDjevim procesorjem in grafiko pa prinaša še občutno nižjo ceno v zameno za nekoliko manj zmogljivo grafično kartico. Med vsakodnevnimi opravili bo enako hiter, dodatna vrlina pa je nekoliko boljša vzdržljivost akumulatorja oziroma nekoliko varčnejše komponente. Tu je sicer malenkost manjši pogon SSD, a dobimo zato vgrajen tudi klasični pogon nekoliko večje zmogljivosti.

Tistim, ki kupujejo prenosnik predvsem z mislijo na igre, bomo kljub vsemu raje priporočili prvega, torej model z Nvidiino kartico GTX1060. Večini drugih uporabnikov pa brez težav priporočamo ta nekoliko cenejši model. Tudi pri igrah ne bo težav, a se bomo pač sprijaznili z malenkost nižjimi podrobnostmi oziroma s kakšno sliko na sekundo manj (vsaj pri grafično zahtevnih igrah).

Acer Nitro 5 AN515-42-R2MH

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1173.

Večpredstavni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1050.

Trajanje delovanja: 3 ure 49 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 6.

Mere: 39 × 26 × 2,7 cm., 2,5 kg.

Značilnosti: AMD Ryzen 5 2500U, 2 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD + 1 TB HDD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 10 Pro.

Cena: 1000 EUR.

Prodaja: www.diss.si.

Za: Zmogljivost, videz, vmesniki.

Proti: Teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji