Objavljeno: 29.3.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2022

Acer Aspire 5

Acerjeva linija prenosnikov Aspire je dobro uveljavljena med domačimi uporabniki. Gre za preproste prenosnike, ki so z leti sledili trendom manjših in lažjih ohišij, ponujajo pa solidno razmerje med zmogljivostjo in ceno.

Preizkušeni model Aspire 5 (s podoznako A515-45G-R0T9) je na prvi pogled skoraj pozabljivo preprost. Proizvajalec se sicer hvali, da gre za »stilski« prenosnik, ki je na voljo v različnih barvah, sami pa cenimo ravno to preprostost in čiste linije. Kakovost ohišja je sicer povprečna, opazimo nekaj zvijanja, osrednji del je plastičen, pokrov zaslona pa iz tankega aluminija. Natančnost izdelave je sicer dovolj dobra. Okoli zaslona je razmeroma malo roba, tudi sicer je prenosnik dovolj kompakten in glede na velikost razmeroma lahek.

Največja hiba tega prenosnika je po našem mnenju zaslon. Pri diagonali 15,6 palca ponudi klasično ločljivost 1.920 × 1.080, je pa v uporabi podpovprečna matrika IPS. Barve so še kar dobre, vidni koti zgolj povprečni, nas pa je zmotila svetlost, ki tudi pri najvišji stopnji ni ravno najboljša. Pohvalno je, da je v uporabi matirana prevleka, zaradi katere ni preveč odbojev – to nekoliko omili omenjeno težavo s svetlostjo, vsekakor pa to ni prenosnik za nekoga, ki je vajen delati tudi na kakšni terasi ali balkonu.

Tipkovnica je povprečna za ta cenovni razred, podobno velja za sledilno ploščico, ki ima v levem zgornjem vogalu tudi bralnik prstnih odtisov. Tipkovnica je osvetljena od zadaj. Sicer ne ponudi posameznih stopenj osvetlitve, a vseeno gre za koristno možnost. Na desni strani je tudi samostojna številčnica, kar je pri 15-palčnih prenosnikih vse bolj redkost.

Okoli zaslona je razmeroma malo roba, tudi sicer je prenosnik dovolj kompakten in glede na velikost razmeroma lahek.

Vmesniki so solidna kombinacija vsega, kar bi si želeli. Predvsem lahko pohvalimo vključenost klasičnega omrežnega vmesnika, ki sicer vse bolj izginja. Ob tem so tudi izhod HDMI, trije klasični vmesniki USB-A (dva na levi in eden na desni) ter en vmesnik USB-C. Pri brezžičnih vmesnikih lahko pohvalimo podporo tudi najnovejšim brezžičnim omrežjem Wi-Fi 6 (torej 802.11ax), seveda poleg vmesnika bluetooth. Pogrešali smo le bralnik pomnilniških kartic, a menimo, da ciljni uporabniki tega ne bodo opazili.

Pohvaliti velja strojno zasnovo – v uporabi je procesor AMD Ryzen 5500U. Gre za šestjedrni procesor varčne zasnove z večnitnim delovanjem. Zasnovan je na arhitekturi Zen 2, torej malenkost starejši arhitekturi (trenutno aktualna je Zen 3), a se zelo dobro obnese, sploh glede na ceno tega prenosnika. Zraven je 8 GB pomnilnika, pogon SSD pa ponudi 512 GB prostora. Grafična rešitev AMD se solidno izkaže pri manj zahtevnih igrah. Zasnova je dovolj varčna, da je prenosnik na našem preizkusu zdržal pol peto uro, pri bolj klasični pisarniški rabi ter brskanju po spletu pa lahko računamo na sedem do osem ur uporabe.

Aspire 5 te generacije je dober in uravnotežen prenosnik. Ponudi zelo dobro zmogljivost v dovolj kompaktnem in lahkem ohišju. Največje graje je deležen podpovprečni zaslon, sicer pa gre za dobro izbiro v tem razredu.

Acer Aspire 5

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 7.441

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 4.483

Trajanje delovanja: 4 ure, 28 minut

Zgradba in oprema: 7

Velikost in teža: 8

Mere: 36,4 × 25 × 1,8 cm, 1,7 kg

Značilnosti: AMD Ryzen 5500U, 2,1 GHz, 8 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac/ax, bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Home

Cena: 749 EUR

Prodaja: Notesniki.si.

Za: Solidna zmogljivost, teža.

Proti: Zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji