Objavljeno: 28.9.2011 11:23 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Posebna 2011

50 najboljših za Okna

Windows Phone 7 je za Microsoft popolnoma nov začetek na mobilnem področju. To pomeni, da stari programi za različico 6.5 ne delujejo, novih pa je zaenkrat še dokaj malo. Kljub temu sistem obeta, zato smo se najboljše programe odločili poiskati tudi za ta nova, mobilna Okna.

Ko se prvič srečate z Windows Phone 7, ugotovite, da ima za poslovnega uporabnika pravzaprav vse pomembno že prednaloženo. Integracija z Outlookom (in to odlična), delo z dokumenti Office, zemljevidi, pa tudi enostaven priklop na GMail in Facebook - vse to je v telefon vgrajeno že na začetku.

Ker pa nismo vsi poslovni uporabniki (in tudi ti si radi na telefon naložijo tudi kaj zanimivega in zabavnega), pa hitro ugotovimo, da smo pri dodajanju novih programov zelo omejeni. Microsoftov Marketplace namreč v Sloveniji deluje le napol. Brskanje po trgovini deluje, prenos prostih programov in preizkusnih različic tudi, zatakne pa se, ko hočemo program kupiti. Iz Slovenije? Nemogoče!

Poskušali smo z raznimi zvijačami (denimo z vnosom angleškega naslova), pa nam ni uspelo. Ko se prebijemo do vnosa številke kreditne kartice, Marketplace ugotovi, da smo iz male podalpske deželice, in nas na hitro odpika. Zato smo se na današnjem preizkusu omejili na proste programe in s tem žal precej osiromašili izbor.

Internet

1. Free Messenger (by ashterisk)

Dokler Yahoo ne izda uradnega programa za klepet na WP7, si lahko pomagate s Free Messengerjem, ki obvlada najosnovnejšo funkcijo Yahoo Messengerja - klepet s kolegi.

2. Messenger by Miyowa

Tudi za povezavo na MSN so poskrbeli neodvisni izdelovalci. Miyowin programček omogoča le osnovno klepetanje, a za kaj več mali telefončki tako ali tako niso primerni.

3. eBay

Če preživite velik delež svojega časa pri prodajanju ali nakupovanju prek eBaya, si oglejte uradno aplikacijo tega podjetja. Omogoča tako nakupovanje kot tudi prodajanje artiklov in z njo zagotovo ne boste zamudili možnosti licitacije v zadnjem trenutku.

4. Flickr(R) for Windows Phone 7

Tudi Flickr je že dobil uradni programček za WP7. Slike lahko pregledujete in komentirate, pa tudi naložite neposredno iz telefona.

5. IMDb Movies, TV & Celebrity for Windows Phone

Če radi sedite za televizorjem - ali pa če vas samo v vsakem trenutku zanima vse o filmskih in TV zvezdah in zvezdicah - potem si vsekakor omislite program za dostop do filmskega spletišča IMDb. Omogoča tudi kupovanje filmov - ko bo enkrat Marketplace deloval v Sloveniji.

6. Wikipedia

Dostop do Wikipedie z brskalnikom je sicer enostaven, s posebno aplikacijo pa še enostavnejši. Programček si zapomni nekaj zadnjih iskanj po enciklopediji, nastavimo pa lahko tudi lokalno (neangleško) Wikipedio, ki nas najbolj zanima.

7. YouTube

Program za pregledovanje spletišča YouTube je prispeval kar Microsoft. Omogoča natanko tisto, kar bi od njega pričakovali - ogled videov.

8. Twitter

Tudi Twitter ima uradno aplikacijo. Poleg osnov - tvitanje, iskanje po tvitih, pregled trendov, neposredni čvek s prijatelji - omogoča tudi nalaganje fotografij.

9. XKCD

Pravi programerji ne moremo brez redne doze stripa XKCD. Med programčki za brskanje po njih je precej plačljivih, najde pa se tudi kakšen, ki je zastonj, in prikazuje tekstovne opise stripov (ALT tekste). Preizkušenega je napisal Achal Prabhakar.

GPS

10. 4th & Mayor

Pozabite na uradni programček podjetja Foursquare, 4th & Mayor je izdelan bistveno bolje. Uporaben je tudi, če ne nameravate deliti svojega položaja z vsemi, ker vam hitro najde lokale v bližini.

11. ScanSearch

Odličen LGjev program za "izboljšano realnost" prek žive slike s kamere prikazuje smer in oddaljenost trgovin, bank, restavracij ... Z nekaj truda ga lahko uporabite tudi na telefonih drugih znamk. Zamerimo mu le, da ne pozna turističnih informacij (kulturnih in drugih znamenitosti).

12. Where's My Car

Ko parkirate, si Where's My Car zapomni geografski položaj avtomobila, lahko pa naredite tudi fotografijo avtomobila z okolico, da ga boste kasneje lažje našli.

13. GPS & GPX Logger

Prikaz osnovnih GPS podatkov (koordinate, višina), snemanje in shranjevanje v datoteko (GPX ali CSV). Shranjene podatke zna naložiti v strežnik Dropbox, kar olajša izmenjavo z računalnikom.

14. Compass Free

WP7 aplikacijam žal ne omogoča dostopa do kompasa, vgrajenega v telefon, zato si moramo do izida Windows Phone OS pomagati s kompasi, ki za orientacijo uporabljajo GPS. Žal so manj natančni, a nekaj je vendarle bolje kot nič.

Dokumenti

15. GDocs

Programa za urejanje dokumentov v Googlovem strežniku GDocs še ni, je pa na voljo negooglov program za pregledovanje dokumentov, preglednic in risb.

16. Adobe Reader

Prikazuje dokumente PDF. Kaj pa ste pričakovali drugega?

17. Amazon Kindle

Amazon je za WP7 izdelal polnovreden bralnik knjig z možnostjo prenašanja knjig z Amazona, usklajevanja zaznamkov z drugimi napravami istega uporabnika in vsemi drugimi funkcijami, ki jih poznamo v programskih Kindlih za druge operacijske sisteme.

18. Freda

Če berete knjige v javni lasti, si oglejte Fredo, ki zna do zbirk prostih (v prevodu - starih) knjig, opremite pa jo lahko tudi z nezaščitenimi knjigami s svojega diska.

19. BoxFiles for Dropbox

Neroden program, ki ne deluje vedno najbolje, a je ob pomanjkanju uradnega odjemalca edini nadomestek za prenos datotek na priljubljeni spletni strežnik.

20. Notepad Free

Enostaven urejevalnik tekstovnih datotek, ki jih lahko pošljete po elektronski pošti ali pretvorite v sporočilo SMS. Pogrešamo integracijo s storitvijo Dropbox.

21. Lists & Things

Zmogljiv program za ustvarjanje najrazličnejših seznamov (opravila, nakupi ...). Opravilom lahko določimo značke (tag), jih povežemo s fotografijami, označimo dokončane ...

Foto

22. Fantasia Painter Free

Čečkanje po zaslonu z divjimi barvnimi učinki in integracijo s Facebookom. Brez večje umetniške vrednosti, a vendarle zanimivo za zabijanje dolgčasa med čakanjem na avtobus.

23. FishEYE Camera Free

Sliko iz kamere ali albuma spremeni v "ribji pogled" in shrani med fotografije, kjer jo lahko obdelujete z drugimi programi.

24. Photo Processor

LeadTools je izdelal program, ki ga lahko uporabljate samostojno ali pa iz Microsoftove aplikacije Pictures, omogoča pa osnovne obdelave fotografij - nastavljanje barv, meglenje (blur), ostrenje, reliefno sliko (emboss) ...

25. Photo Stylist

Tudi LG je prispeval nekaj filtrov, ki pa so bolj "odbite" narave. V Photo Stylistu najdemo sijočo sliko, mavrično sliko, lomografijo, postarano sliko ...

26. Picture Frame

Telefon predela v slikovni okvir in prikazuje slike drugo za drugo. Še posebej uporabno, če imate telefon z izhodom HDMI.

27. Where Did I Take That

Dodatek za program Pictures, ki na zemljevidu prikaže, kje ste stali, ko ste posneli fotografijo.

28. ImageTool

Programu Pictures doda osnovne funkcije, ki jih je Microsoft nekako "spregledal" - obračanje in zrcaljenje slike.

29. QR Reader

Programček, ki posname kodo QR, prikaže njeno vsebino in po želji odpre v kodi shranjen spletni naslov v brskalniku.

Čas

30. Bedside Clock

Skrajno enostavna ura z zelenimi številkami, ki ji lahko nastavimo svetlost, da vam v nočnih urah ne prekuri oči.

31. Night Stand Clock Lite

Še ena enostavna ura, ki ji sicer ne moremo nastaviti svetlosti, ima pa zato prijetno modre številke.

32. Music Alarm Clock

Zbujajte se ob glasbi. Music Alarm Clock bo ob nastavljenem času odigral poljubno skladbo s telefona.

33. Stopwatch Timer

Enostavna, a uporabna štoparica in časovnik (timer).

34. World Clock

Vzporeden prikaz časa na različnih koncih sveta. Hkrati s tem tudi prikaže izbrana mesta na zemljevidu.

Razno

35. 7dialer

Iskanje med množico stikov s privzetim programčkom zna biti kar nerodno. 7dialer omogoča hitrejše iskanje s tipkanjem po sistemu T-9 (za vsako črko v imenu ali priimku pritisnete številko, ki ima narisano to črko).

36. Look n Type

Za nepoboljšljive čvekače - program za pošiljanje sporočil SMS, ki za ozadje riše živo sliko s kamere. Da se med tipkanjem ne boste zaleteli v ulično svetilko.

37. Convert Units For Free

Enostavna pretvorba najrazličnejših merskih enot.

38. Deluxe Moon Lite

Lepo izdelan programčič, ki prikazuje lunino fazo, čas vzhoda in zahoda, v katerem znamenju je luna in kdaj bo v zenitu.

39. Scientific Calculator

Spodoben kalkulator s kotnimi funkcijami, potencami in koreni.

40. Shazam

Uradni vmesnik do spletne storitve Shazam, namenjen prepoznavanju neznanih skladb. Nekaj sekund posluša glasbo, nato ti pove, kaj poslušaš.

41. Pocket Recorder

Spremenite telefon v diktafon.

42. Presenter

Nadzor predstavitev Powerpointa. Odlična zamisel, žal pa deluje le, če je v ciljnem računalniku nameščen poseben programček in če se telefon in računalnik "vidita" po brezžičnem omrežju.

43. Weather & Clock

LGjev program za prikaz vremenske napovedi in vremena na različnih koncih sveta. Z nekaj truda ga je mogoče namestiti tudi v telefone drugih izdelovalcev.

44. WeatherBug

Malce manj eleganten vremenski program, ki pa ima več funkcij. Poleg temperatur kaže tudi smer vetra, ima bolj podrobno vremensko napoved in prikazuje radarsko sliko.

45. RunKeeper

Tekaški računalnik spremlja položaj, računa hitrost in porabo kalorij (brez merjenja srčnega utripa je to sicer silno nenatančen podatek) in sinhronizira podatke na www.runkeeper.com, kjer lahko spremljate zgodovino.

46. RunSat Free GPS Sports Tracker

Tekaški/kolesarski/smučarsko/jahalno/jadralni računalnik. Spremlja položaj, računa hitrost, zna meriti kroge, ima vgrajen dnevnik in prikaz položaja na zemljevidu.

47. Windows Phone Cycling

Kolesarski računalnik s kompasom, ki zna prikazati trenutni položaj na zemljevidu.

48. SpeedGauge

Merilec hitrosti, namenjen rabi v avtu.

49. Teletext

Teleteksti številnih televizij. Od slovenskih pozna samo RTV Slovenijo.

50. Tools for WP7

Skupek enostavnih orodij: kalkulator, pretvornik, kocka, GPS, vodna tehtnica, seznami, morsejeva abeceda, generator gesel, ravnilo, svetilka, seizmometer, štoparica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji