Objavljeno: 28.9.2011 11:11 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Posebna 2011 | Teme: iPhone, iPad

100 jabolčnih

Prvi iPhone je priromal na svet brez danes samoumevne spletne trgovine s programi Appstore. Ta je nastala malo kasneje, podporo zanjo pa je prinesel operacijski sistem različice 2.0.1. V njej je noro veliko programov, ki so razmeroma dobro organizirani, tudi iskanje je lepo izvedeno. Je pa tudi res, da se pri takem številu dober program tudi kaj hitro izmuzne očem.

V kratkem, po možnosti že takrat, ko berete te vrstice, bo pri nas tudi uradno naprodaj zadnja generacija telefonov iPhone. Če ste oziroma boste postali lastnik, je pred vami pregled 122 različnih aplikacij z več področij. No, tudi če ste že izkušen uporabnik, verjamemo, da boste tule našli kaj, kar ste morda spregledali.

Poslovne aplikacije

iPhone so številni kritiki sprva označevali kot igračo, veljalo je, da se v poslovnem svetu nikakor ne bo prijel. No, število nadvse uporabnih aplikacij je to hitro zaobrnilo, danes je iPhone še kako uporaben tudi za resnejše namene. Aplikacije v tem segmentu velikokrat niso brezplačne, oziroma imajo na voljo brezplačno, torej "Lite" različico. Ena prvih aplikacij, ki jih vsak potrebuje, je urejevalnik oziroma pregledovalnik pisarniških datotek, izdelanih v okolju Office. Teh je kar nekaj, razlikujejo pa se večinoma v malenkostih - dobra zgleda sta Quickoffice in FileApp.

Prva je najbolj izpopolnjena, omogoča pa tudi izdelavo Office dokumentov (Word, Excel in Powerpoint). To početje je na razmeroma majhnem zaslonu sicer vse kaj drugega kot prijazno, a je zadeva v sili povsem uporabna. Drugi program pa je preprostejši (in tudi brezplačen), v njem si lahko take datoteke le ogledujemo, ne moremo pa jih urejati.

Pri tem omenimo še odlični CloudReaders, ki je eden boljših bralnikov dokumentov PDF, predvsem zaradi hitrega renderiranja.Podpira pa tudi nekatere druge formate,recimo stripovska CBZ in CBR ter formata ZIP in RAR. Uporabnikom, ki imajo tako iPhone kot iPad, omogoča tudi brezžični prenos datotek prek bluetootha.

Nekateri sicer raje delamo z Googlovo pisarniško zbirko Google Docs. Nam je namenjen program GoDocs. Ravno v teh dneh so v Applu prilagodili zbirko iWork za iPhone, v njej so aplikacije Pages, Numbers in Keynote. Gre za jabolčne alternative Microsoftovim programom Word, Excel in Powerpoint, s tem da datoteke med temi zbirkami načeloma niso prenosljive. Za delo z datotekami ZIP je nepogrešljiv program iZIP, s katerim lahko enostavno odpremo tovrstne priponke, ki jih velikokrat dobimo po elektronski pošti.

Zelo uporaben je program Plaintext, ki ga sami veliko uporabljamo za zapiske. Njegov čar je v tem, da se zna povezati z odlično spletno storitvijo Dropbox (ki je tudi na voljo za iPhone) in tam vse zapiske shrani v obliki TXT. Plaintext je sicer silno enostaven in deluje hitro, v brezplačni različici pa se pojavljajo reklame. Za pisanje je na voljo veliko različnih programov, omenimo WritePad, ki ima tudi možnost prepoznave pisave (to načeloma bolje deluje, če uporabljamo pisalo, za iPhone jih prek spleta prodajajo kar nekaj). Tudi ta program se zna povezati s storitvijo Dropbox, deluje pa tudi sinhronizacija z Evernote. Slednje je spletna storitev, v katero si lahko shranjujemo različne reči - od zapiskov pa do fotografij, datotek itd.

Plaintext

Dropbox

Omenimo še programe za snemanje zvoka (recimo kak naš intervju), teh je kar nekaj, nam je všeč razmeroma preprost Record. Res ima iPhone že vključen tudi program za zajemanje zvoka, a ima omenjeni Record nekaj več funkcij in možnosti, recimo pošiljanje posnetkov po elektronski pošti. Pri sestankih pa včasih kaj najlaže razložimo tako, da tisto narišemo, za to pa je zelo priročna aplikacija Sketchpad. Je enostavna beležka, po kateri rišemo oziroma čečkamo, s tresenjem telefona pa zbrišemo narisano. Podobna aplikacija je tudi Idea Sketch, kjer gre za izdelavo miselnih vzorcev. Postavljamo torej raznobarvne oblačke in jih povezujemo med seboj.

Elektronska pošta je seveda del osnovnih programov telefona, kljub temu omenimo še odlični Exchange Mail, ki je za uporabnike Microsoftovega poštnega strežnika vendarle boljša izbira kot vgrajeni odjemalec. Poleg elektronske pošte omogoča tudi delo z Outlookovimi koledarji, opravki, zapiski in javnimi mapami. Pri tem podpira le Exchange Server 2007 in 2010, različica 2003 pa ni podprta.

Za prenos datotek je na voljo veliko rešitev, recimo programa FTP Server in WiFi FTP. Prvi je FTP strežnik za naš telefon, drugi pa odjemalec, ki, kot pove že ime, deluje tudi prek brezžične povezave. Za tako početje je zelo uporaben tudi nadvse zmogljiv Air Sharing, s katerim lahko napravo prek brezžične povezave priključimo na računalnik kot zunanji disk (deluje na oknih, Macu in tudi v Linuxu). Ta nam omogoča tudi ogled nekaterih najpogostejših vrst datotek, recimo slik JPG in dokumentov PDF.

Za slovenske uporabnike iPhona se najde tudi nekaj posebnih uporabnih programov. Eden izmed teh je DDV, v katerem lahko iščemo po slovenskih poslovnih subjektih. Kaže naslove (lahko tudi na zemljevidu), identifikacijsko številko za DDV, matično številko in celo odprte in zaprte transakcijske račune. Za tiste, ki imate tudi veliko opraviti z navadno pošto, pa bo prava aplikacija Pošte Slovenije, ki posreduje podatke o slovenskih poštah, skupaj z odpiralnim časom in telefonsko številko vsake enote.

Pošte Slovenije

Tu lahko omenimo še aplikacije za urejanje oziroma spremljanje naših financ. Ena izmed preprostejših aplikacij je slovenski Toshl, kjer si sproti zapisujemo, kaj smo kupili, oziroma koliko smo plačali. Program je brezplačen, omogoča pa veliko, tudi spremljanje zapravljanja na daljše obdobje, shranjevanje varnostnih kopij podatkov v splet itd. Vsem, ki veliko potujejo, pa priporočamo Currency Converter, s katerim hitro pretvorimo iz ene valute v drugo, pri tem pa lahko vzamemo v račun tudi stroške menjave (recimo pri dvigu na bankomatu). Aplikacija točni menjalni tečaj seveda dobi prek spleta.

Za sezname opravil je v AppStoru zelo veliko možnosti, nam je najbolj všeč samosvoja aplikacija EpicWin. Gre za malce drugačen seznam opravil, kjer si s končanimi opravili zaslužimo izkustvene točke, z njimi pa nadgrajujemo svoj fantazijski lik. Nadgradnje lastnosti so vezane na vrsto opravila, za opravljeno fizično opravilo bo, recimo, junak pridobil nekaj moči. Pobira tudi različne fantazijske zaklade in druge priboljške. Bolj standardna je zelo priljubljena aplikacija Remember The Milk, ki je brezplačna, enostavna in učinkovita. Poveže se seveda s spletno stranjo z enakim imenom, pozna pa tudi sinhronizacijo z Outlookom, koledarji iCal, Google Calendar itd. Sami smo nekaj časa sicer uporabljali tudi odlično in nadvse preprosto spletno storitev TeuxDeux ("to do"), ki ima že nekaj časa tudi lastno iphonovsko aplikacijo. Prednost te strani je ravno v preprostosti, ki jo je obdržala tudi aplikacija. Tu si opravil ne označujemo po različnih merilih, tudi ure in časa trajanja ni - gre le za seznam opravil, vezanih na določen dan.

Družabna omrežja

Pametni telefoni gredo z roko v roki z družabnimi omrežji, saj omogočajo, da smo ves čas vključeni v dogajanje. Tu je večina aplikacij brezplačna, saj si vsa ta omrežja le želijo, da bi na njih preživeli kar največ časa. Prvo in največje je vsekakor Facebook, kjer lahko z istoimensko aplikacijo urejamo svoj profil, preverjamo profile drugih, klepetamo, skratka počnemo vse, kar bi sicer v brskalniku na računalniku. Naslednji je Twitter, ki je pri nas sicer manj priljubljen kot Facebook, a se kljub temu počasi širi. Zanj je na voljo nekaj različnih odjemalcev (recimo TweetDeck in Twitterrific), a je uradni odjemalec povsem soliden, obenem pa tudi brezplačen. Omenimo še omrežje Netlog, ki je v Sloveniji presenetljivo priljubljeno. Spet lahko z namenskim programom počnemo vse, kar sicer delamo na tej spletni strani.

Twitter

Bolj poslovno naravnano omrežje je LinkedIn. Seveda imamo dostop do vseh funkcij, ki jih poznamo s spletišča, od branja novic in novosti pa do iskanja po profilih, branja sporočil itd. Samosvoje omrežje je tudi Foursquare, pri katerem gre predvsem za lokacijo uporabnika. Z njim hitro izvemo, kje so prijatelji, oziroma jim sporočimo, kje smo mi. Pri storitvi se prijavimo na trenutno lokacijo, s tem pa lahko postanemo na primer tudi župan priljubljenega lokala. Marsikje se najdejo tudi uporabniške izkušnje z lokacijo, recimo priporočila, kaj je v kakšni restavraciji še posebej dobro. Največji tekmec tega omrežja je storitev Gowalla, ki ima seveda tudi lastno aplikacijo za iPhone. Podobno pa omogoča tudi Googlova brezplačna storitev Google Latitude, ki nam na zemljevidu pokaže, kje so drugi uporabniki, s katerimi smo povezani.

K družabnim omrežjem nekako sodijo tudi programi za trenutno sporočanje. Eden izmed bolj priljubljenih je Skype, s katerim lahko tudi kličemo prek spletne povezave, zajeti so tudi video klici. Za klepet so zelo priljubljeni tudi Windows Live Messenger ter programa IM+ in eBuddy Messenger. Slednja omogočata pogovor v veliko različnih omrežij, recimo MSN, Yahoo, Google Talk.

Blogi so zadnje čase nekoliko manj priljubljeni, a se za vztrajne najde nekaj uporabnih aplikacij, ki se razlikujejo glede na uporabljeno platformo. Ena izmed največjih je Wordpress, kjer lahko z istoimensko aplikacijo enostavno urejamo svoj blog oziroma spletno stran. Enako velja za aplikacijo Tumblr, seveda v primeru Tumblr bloga. Gre za bolj enostavno spletišče, vsaj v primerjavi s Bloggerjem in Wordpressom. Uporabna pa zna biti tudi aplikacija BlogPress, ki podpira veliko različnih blogerskih platform, od Googlovega Blogspota pa do Wordpressa, MSN Live Spaces, LiveJournal itd.

Wordpress

Računalništvo

Za računalnikarje se najde kar nekaj uporabnih aplikacij. Začnimo z NiceTrace, ki je pravzaprav le preoblečen program Trace Route. Omogoča nam torej pregled omrežja oziroma preverjanje povezave med nami in nekim oddaljenim strežnikom. Podobno uporaben zna biti program Speedtest, s katerim preverjamo hitrosti trenutne spletne povezave v obeh smereh. Preverimo lahko tako mobilno povezavo 3G kot brezžični WiFi.

NiceTrace

Nadalje si oglejmo še aplikacije za povezovanje z oddaljenimi računalniki. Za vsak protokol se jih najde nekaj, recimo za SSH, kjer je najbolj priljubljen TouchTerm SSH, ki omogoča tudi prozoren vmesnik, zaradi katerega imamo pred seboj več vrstic kot sicer (s tem spominja na nekatere terminale v Linuxu). Je pa še nekaj podobnih, recimo SSH, Prompt in iSSH. Od teh je Prompt nekoliko bolj applovski, vsaj po videzu, vsi pa omogočajo shranjevanje priljubljenih oziroma pogostih povezav. Sledi VNC, kjer sami uporabljamo aplikacijo Screens, ki resda ni poceni, a se dobro obnese. Za lažjo nastavitev ponujajo tudi program Screens Connect (ki je na voljo le za MacOS in Windows 7), s katerim lažje ??? nastavimo?

Sistemski upravitelji radi spremljamo, kaj se dogaja z našimi strežniki, najboljši program za tako početje pa je ServerMonitor. Uporablja protokol SSH za vzpostavitev povezave, sporoči nam, koliko časa je strežnik že prižgan (uptime), povprečno obremenjenost in stanje zasedenosti pomnilnika. Seveda pa radi spremljamo tudi obisk na naših spletnih straneh, za kar se zadnje čase največ uporablja Googlova brezplačna storitev Analytics. Zanjo je na voljo kar nekaj programov za iPhone. Med bolj priljubljene sodi brezplačen I Spy Analytics, je pa na voljo tudi nekaj dražjih in zmogljivejših, recimo Analytics App. Razlika je predvsem v tem, da lahko slednji prikaže bistveno več podatkov oziroma poročil, za hiter ogled pa bo prvi, torej I Spy, povsem zadovoljiv.

Tu omenimo še par alternativnih brskalnikov za našo napravo. Čeprav je že vgrajeni brskalnik dokaj soliden, pa imajo drugi še kar nekaj uporabnih možnosti. Zanimiv je, denimo, program Sync Browser, ki omogoča sinhronizacijo naših priljubljenih spletnih strani v Firefoxu. Med zmogljivejšimi brskalniki vsekakor ne moremo mimo brskalnika Opera Mini, ki je znan po tem, da spletne strani stisne, preden jih pošlje na napravo. To pohitri nalaganje, hkrati pa tudi privarčujemo pri prometu po povezavi 3G. Zelo popoln brskalnik je tudi Atomic Web Browser, ki pozna tudi zavihke, možnost uporabe vtičnika Adblock, dodana pa je tudi integracija s spletiščema Facebook in Twitter.

Opera Mini

Branje

O branju na iPadu smo sicer tudi že pisali, brez težav pa je mogoče brati tudi na telefonih iPhone. Ena izmed najbolj priljubljenih in znanih je Applova lastna aplikacija in z njo povezana knjigarna iBooks. Zelo je dobra, čeprav je slovenskim uporabnikom na voljo razmeroma malo knjig. Nam je bistveno bolj všeč aplikacija Stanza, ki je hkrati preprosta, a ima več kot dovolj možnosti. Vgrajenih pa je tudi nekaj različnih spletnih knjigarn, seveda lahko uvozimo tudi svoje knjige (za pretvorbo priporočamo odličen odprtokodni program Calibre). Tistim, ki že imate Amazonov e-bralnik Kindle, pa priporočamo še iPhone aplikacijo Kindle. V njej lahko beremo vse kindlske knjige, ki smo jih kupili.

Za vse, ki težko najdemo čas za prebiranje zanimivih člankov, ki jih med deskanjem odkrijemo v spletu, pa je nepogrešljiva aplikacija Instapaper. O njej smo sicer že večkrat pisali, gre pa za spletno storitev, ki nam članek na neki spletni strani popolnoma preuredi za lažje branje. S tem se znebimo reklam in drugih motečih elementov, članki pa se sinhronizirajo z napravo, kjer so shranjeni lokalno, tako da za branje ne potrebujemo povezave do spleta. Pri branju novic pa ne moremo mimo tehnologije RSS, za katero je na voljo veliko programov. Sami najraje uporabljamo brezplačna Feeddler ali pa NetNewsWire. Razlike so načeloma le v vmesnikih, oba se brez težav povežeta tudi z Googlovim spletnim bralnikom Reader.

NetNewsWire

Posebno mesto pa si zasluži aplikacija Flipboard, ki je nekje vmes med bralnikom RSS, odjemalcem za Twitter, Facebook in še čim. Najlaže jo opišemo kot digitalno revijo, ki si jo sestavimo sami. Izberemo si področja oziroma tematike, ki nas zanimajo, največkrat gre za vire RSS (lahko jo tudi povežemo z Google Readerjem). Bistvo Flipboarda je predvsem v predstavitvi in dobrem oblikovanju, saj se posamezne strani lepo oblikujejo glede na vsebino.

Beremo pa lahko več kot samo knjige in članke, tudi stripovskih aplikacij je kar nekaj. Med njimi sami največ uporabljamo odlično in brezplačno aplikacijo ComicBookLover, v katero brez težav uvozimo stripe iz računalnika na različne načine, tudi prek vgrajenega strežnika FTP ali prek Dropboxa. Za kupovanje stripov pa so najpriročnejše uradne aplikacije velikih stripovskih založnikov, kjer omenimo največje - DC Comics (Batman, Superman), Marvel (X-Men, Ironman), Dark Horse Comics (najbolj znani so njihovi stripi na podlagi filmov Star Wars) in Image Comics (Spawn). Na voljo je tudi veliko aplikacij za specifične stripe in aplikacije, v katerih lahko kupujemo oziroma beremo stripe različnih založnikov. Med takimi se najboljša imenuje preprosto Comics. Danes so zelo priljubljeni tudi stripi v spletu, med njimi pa, vsaj med računalniško veščimi uporabniki, po priljubljenosti močno vodi XKCD.

XKCD

Igre

iPhone je marsikoga presenetil kot nadvse uporabna platforma za igre. Na večini seznamov priljubljenosti se prav igre redno uvrščajo pri vrhu, tudi po statistikah gre za najbolj priljubljen segment v trgovini Appstore. Iger je seveda na tisoče, zastopane so praktično vse zvrsti iz klasičnih računalnikov, še posebej priljubljene pa so preproste, a zanimive in nalezljive igre, ki izkoriščajo prednost velikega, za dotik občutljivega zaslona in vgrajenih merilcev pospeškov.

Najbolj znana igra na napravah iOS je nedvomno Angry Birds. Sicer se je že močno razširila, tako na druge platforme kot z dodatnimi tematskimi različicami. Gre za enostavno igro, kjer s fračo streljamo jezne ptiče v hiše in kolibe, v katerih prebivajo zeleni prašiči. Na vsaki stopnji imamo na voljo določeno število različnih vrst ptičev, vsaka ima svojo posebnost.

Podobno nalezljiva igra je igra Flight Control. V njej prevzamemo vlogo nadzornega stolpa na letališču in usmerjamo letala k pristanku na pravi pristajalni stezi. Različnim letalom so namenjene različne steze, hkrati pa se letala gibljejo različno hitro, zaradi česar lahko hitro nastane gneča. Zelo podobna je tudi igra Harbour Master, le da v njej usmerjamo ladjice. Tu moramo počakati, da se ladje raztovorijo, potem jih usmerimo še nazaj na rob zemljevida. Na različnih stopnjah najdemo različne pasti, recimo pirate ali morske pošasti.

Zelo dobra igra je tudi Strategery. Gre za nekakšno strateško igro, ki se v praksi igra podobno kot namizna igra Risk. Sicer je tudi za slednjo narejen program za iPhone, a je Strategery bistveno boljša predvsem zaradi lepše predstavitve in enostavnosti. V njej se bojujemo za zavzetje celotne mape, v potezah pa napadamo sosede.

Strategery

Nekoliko nenavadna, a nadvse prisrčna je igra Edge. V njej peljemo navadno šeststrano kocko po vse bolj zanimivih labirintskih stopnjah. Te plavajo nekje v vesolju in moramo silno paziti, da ne pademo čez rob. Stopnje so aktivne, saj se nekateri deli podirajo, spet drugi premikajo, na bolj nenavadnih prehodih pa se nam pokaže duh kocke, ki pokaže, kako pridemo čez.

Edge

Če se vam zdi, da bi lahko promet čez križišča tekel hitreje, pa vsekakor velja preizkusiti igro Traffic Rush. V njej s prstom pospešujemo avtomobile, tovornjake in motorje čez enostavno pravokotno križišče. Hitro pa se nabere toliko prometa, da komaj dohajamo. Igra se konča s prvo nesrečo. Nenavadna je tudi igra DrawRace, kjer dirkalnemu avtomobilu le narišemo linijo, katere naj se drži. Hitrost uravnavamo s tem, kako hitro rišemo po posameznih odsekih, torej moramo čez ovinke risati počasneje kot na ravninah.

Traffic Rush

Nenavadna igra je tudi Ragdoll Blaster 2. V njej nadzorujemo topove, ki streljajo lutke, narejene iz blaga. S streljanjem lutk moramo premikati različne ovire, odpirati vrata, aktivirati tipke ... Dodatne preglavice nam pozročajo ventilatorji, magneti, tudi črne luknje. Na voljo je tudi izvirna igra, razlika je predvsem v izboljšani grafiki novejše različice.

Zelo priljubljene so tudi bolj miselne igre, ta hip je med najbolj priljubljenimi The Heist. V njej so štiri različne vrste ugank, recimo pravilno povezovanje raznobarvnih žičk, prek katerih vdiramo v bančne sefe. Za naprezanje možganov je odlična tudi igra Geared (in seveda njeno nadaljevanje, Geared 2). Tu sestavljamo različne zobnike tako, da prenesemo vrtenje z enega zobnika na druge. Pri tem smo povsem prosti glede postavitve, ??????????

Tetris je verjetno ena najbolj legendarnih iger in sploh ne potrebuje posebne razlage. Velja pa zato omeniti Topple, ki se igra zelo podobno, le da je celoten stolpec samostoječ in moramo s pravilnim nalaganjem kock paziti na ravnotežje. Cilj ni več izbrisati posameznih vrstic, temveč narediti stolp dovolj visok.

Tetrisu pride blizu le Pong, konkretno Vektorial Pong, ki je ena boljših različic te legende v Appstoru. Marsikdo pa ima lepe spomine tudi na igro Worms, ta hip je za iPhone najbolj aktualna Worms 2: Armageddon. Gre za potezno igro, kjer se bojujejo ekipe črvov, na voljo pa imamo najrazličnejša orožja. Iz računalniškega sveta pa sta se na iPhonu znašli tudi igri The Sims in SimCity, slednja je omejena predvsem zaradi majhnega zaslona naprave.

Nalezljiva in enostavna je tudi igra Labyrinth. V njej peljemo krogljico po labirintu, nadzorujemo pa jo le z nagibanjem naprave. Labirint je poln luknjic in drugih pasti, nadzor pa je naravnost odličen, tako da moramo biti pri nagibanju silno natančni. Še ena igra, v kateri nadzorujemo kroglico, je FastBall. Tu gre za ploščadno arkado, kjer se žoga enostavno kotrlja enakomerno hitro, mi pa z dotikom zaslona sprožimo njen skok.

Labyrinth

Posebno omembo si zasluži še nekoliko nenavadna igra Superbrothers: Sword & Sorcery EP. Gre za igro, ki bi si zaslužila kar oznako umetnost, pravzaprav je dobila že tudi nekaj nagrad. V osnovi gre za avanturo v slogu "point and click", s tem da so se izdatno potrudili pri videzu in tudi pri zvočni podlagi. Prevzamemo vlogo potujočega meniha v svetu čarovnij, se bojujemo in raziskujemo.

Izobraževanje

iPhone pa seveda ni nujno samo igrača, lahko je tudi odličen učni pripomoček. Za učenje matematike in preverjanje različnih formul bo pravi program Mathematica Formulas, ki predstavlja res zajetno zbirko formul. Podobno uporaben je tudi Graphing Calculator, s katerim lahko rišemo različne enačbe oziroma funkcije. Omogoča risanje več funkcij na isti graf, iskanje najmanjših in največjih vrednosti, točk, kjer se dve funkciji sekata, in še več. Ima tudi znanstveni kalkulator, čeprav je takih na voljo kar nekaj, recimo brezplačni Pcalc Lite. Za zaposlitev mlajših lahko uporabimo Math Magic, kjer se otroci učijo poštevanke, s pravilnimi odgovori pa nabirajo zvezde.

Pcalc Lite

Pri nas je zelo priljubljena aplikacija SSKJ, Slovar slovenskega knjižnega jezika. V njem lahko iščemo po besedah in sinonimih. Za angleščino pa je eden boljših slovarjev preprost in brezplačen Dictionary!. Če potrebujemo prevod, pa je ena najboljših možnosti Googlova brezplačna storitev, za katero je na voljo tudi aplikacija Google Translate. Ta podpira res veliko jezikov, tudi slovenščino, prevedeno pa nam lahko tudi naglas prebere.

Za učenje so nekatere aplikacije grafično zelo impresivne, recimo Star Walk, ki je tridimenzionalni model našega osončja. V njem lahko izvemo vse o različnih planetih, lunah in drugih telesih v našem osončju. Vsebuje tudi več izobraževalnih videov. Sorodna aplikacija je SkyView, ki nas pouči o telesih, ki jih vidimo z Zemlje. V njej izberemo mesto, kjer smo, pokaže pa nam vse, od ozvezdij pa do poti različnih nebeških teles. Tako lahko tudi ponoči vidimo pot sonca ali pa spremljamo, kje leti mednarodna vesoljska postaja.

Izobraževalne aplikacije so na voljo za praktično vsako področje. Ljubiteljem umetnosti priporočamo Art, v kateri so zbrana dela najbolj znanih slikarjev. Vsebuje tudi različne podatke o umetnikih, preizkusimo pa se lahko tudi v kvizu. Za učenje o kemijskih elementih je dobra izbira The Chemical Touch, v kateri imamo tabelo elementov, za vsakega pa tudi vse lastnosti. Uporabna je tudi aplikacija Chemistry Formulas. Ta vsebuje vse pomembnejše kemijske formule, pa tudi različne konstante in podobno. V zemljepisu se lahko urimo s programom World Countries. Ta ima zemljevide in druge podatke iz različnih virov (tudi Wikipedije), všeč so nam tudi kvizi. Ti so treh vrst, uganjujemo lahko glavna mesta držav, zastave in tudi, kje na zemljevidu je neka država.

Art

Za elektrotehnike pa je nepogrešljiv program Electrical Toolkit. Zna računati vrednosti RLC vezij, močnostnih trikotnikov, tudi opravljati pretvorbe med zvezdasto in delta vezavo uporov. Za pozabljive pa ima tudi barvne kode za računanje vrednosti uporov. Malce nenavaden je program Leafsnap. Gre predvsem za zbirko najrazličnejših rastlin, zelo zanimiva možnost pa je prepoznavanje listov, ki jih fotografiramo s fotoaparatom, vgrajenim v telefon.

Za slovenske uporabnike

Za telefone iPhone je, kljub temu da jih pri nas uradno še ne prodajajo, na voljo kar veliko za nas specifičnih programov. Recimo programa za lažje prevažanje po glavnem mestu, LPP Bus in AllBikesNow. Prvi je vodnik po mreži ljubljanskega potniškega prometa, ki prek spleta dobi tudi podatke o trenutnih lokacijah avtobusov oziroma o tem, kdaj pride kateri avtobus na postajo. V programu lahko po avtobusnih lokacijah iščemo tudi glede na naš položaj. Drugi program deluje podobno, namenjen pa je uporabnikom ljubljanske mreže javnih koles, Bicike(LJ). Poleg tega, da posreduje aktualne podatke o prostih kolesih in prostih mestih, podpira tudi druga mesta, ki uporabljajo rešitev istega podjetja. Tu je kar veliko mest, med drugim tudi Pariz, Dublin, Bruselj in celo avstralski Brisbane. Ko pa že pohajkujemo po mestu, nam prideta prav Odpiralni Časi in Bankomati. Pri prvem so podatki na voljo prek istoimenske spletne strani, pri drugem pa je seznam bankomatov (z naslovom in podatkom o banki, ki ji bankomat pripada) že vgrajen. Aplikacija pa nam zna z GPSom poiskati tudi najbližji bankomat.

LPP Bus

Odpiralni Časi

Za krajši čas bomo lahko v programu Kinosporedi2 preverili spored v vseh večjih slovenskih kinematografih. Označimo lahko tudi priljubljen kino, tako da nam ni treba vsakič iskati ??????????

Ko odrinemo na pot, lahko s programom Promet najprej preverimo, kakšno je stanje, oziroma kje vse poteka delo na cesti. Tu nam je všeč tudi možnost ogleda informativnih videokamer na cestah, ki omogoča še bolj realno sliko stanja v prometu. Ko pa smo že na poti, pa lahko na telefonu hitro najdemo slovenske radijske postaje, vsaj tiste, ki oddajajo prek spleta, saj so združene v programu SloRadio. Študentom pa bo prišla prav aplikacija Študentska Prehrana, v kateri so zbrani ponudniki hrane za študentske bone.

Še vse drugo

Seveda je še veliko uporabnih aplikacij z vseh vetrov. Lačni oziroma tisti, ki ne vedo, kaj bi skuhali, bodo cenili Epicurious s silno obsežno zbirko najrazličnejših receptov. Po njej lahko iščemo glede na vrsto jedi ali po obrokih, zelo uporabna možnost pa je tudi iskanje glede na to, katere sestavine imamo na voljo. Omogoča tudi izdelavo nakupovalnih seznamov in pošiljanja receptov po pošti. Okoli hiše bo uporabna aplikacija Multi Spirit Level, enostavna vodna tehtnica, ki pa je za prvo silo dovolj natančna. Marsikdaj moramo na hitro kaj premeriti, v tem primeru nas hitro reši program Ruler, s katerim lahko merimo glede na velikost zaslona telefona.

Epicurious

Za lažji ogled videov po telefonu si lahko omislimo program VLC Streamer. Pravzaprav predvajamo film na računalnik, video pa se prek brezžične povezave pretaka v telefon. S tem se izognemo vsem težavam s prenosom videa, pa tudi težavam z različnimi kodeki oziroma zapisi, saj jih VLC podpira zares veliko. Za nežnejše bujenje zjutraj pa je na voljo kar nekaj različnih alarmov, najnaprednejši je iHome+Sleep. Vsebuje zares veliko možnosti in funkcij, med drugim omogoča tudi vodenje statistike o tem, kako spimo. Odlična zamisel pa je aplikacija Shazam, ki ob pomoči spleta prepozna pesem, ki se trenutno vrti v okolici.

Za konec

Tu smo na hitro preleteli nekaj najzanimivejših oziroma najuporabnejših aplikacij za mobilne telefone iPhone, večina jih deluje tudi na večpredstavnem predvajalniku iPod Touch in na tabličnih računalnikih iPad. A to je le vrh ledene gore, v AppStoru je že več kot petsto tisoč različnih programov.

Med njimi je seveda silno veliko takih, ki opravljajo povsem enako delo, so pa tudi taki, ki pravzaprav ne počno nič pametnega. Toda vmes se najdejo prav spoštovanja vredni projekti, ki presenečajo s čarobnostjo, pristopom, zamislijo. Razvoj ves čas teče naprej, tu in tam pa odkrijemo novo aplikacijo, ki nas prevzame in navduši. Komaj čakamo še več takih programov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji