Avtor - Vladimir Djurdjič

  • Tehnomanija: marec 2007

    Ob poplavi brezžičnih vmesnikov v najrazličnejših napravah je bilo najbrž le vprašanje časa, kdaj se bo tak prenos podatkov dotaknil tudi zabavne elektronike, predvsem videa. Novo združenje WirelessHD (ali, krajše, WiHD), v katerem so Samsung, LG, Panasonic, NEC, Toshiba in Sony, napoveduje novo vrsto brezžičnega vmesnika, ki bo omogočal prenašanje video posnetkov v visoki ločljivosti brez uporabe kablov. Predlog predvideva uporabo precej višjega frekvenčnega območja kot današnje tehnologije (60 GHz), obeti pa so izjemni - na razdalji do deset metrov naj bi vmesnik prenašal podatke s hitrostjo kar 5 Gb/s, v prihodnosti pa menda kar tja do 20 Gb/s.

    Objavljeno: 27.3.2007 02:17 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2007
  • Tehnomanija: februar 2006

    V senci nadvse odmevne predstavitve telefona Apple iPhone se začenja odvijati pravcata mala bitka, ki lahko preraste v še večjo vojno. Mnoge je presenetila izbira imena iPhone, za katero je pred meseci postalo jasno, da ga ima kot blagovno znamko v lasti Cisco. V času predstavitve sta obe strani povedali, da se o imenu še pogajata, le nekaj dni zatem pa je očitno vse skupaj padlo v vodo in je Cisco vložil tožbo proti Applu. Toda ali ima Cisco res v lasti ime iPhone? Iz javnih podatkov ameriškega patentnega urada je razvidno, da so ime sicer zaščitili leta 1999, vendar konec leta 2005, ko bi morali registracijo podaljšati, tega niso storili. Nekaj dni zatem se je tudi razvedelo, da Cisco krši licenco GPL, saj za svoje Wi-Fi telefone iPhone, ki temeljijo na Linuxu, ni razkril nekaterih delov kode. Vsekakor neprijetno za Cisco, a to še ni konec. Cisco se namreč zelo trudi uspeti tudi na področju zabavne elektronike, Apple pa je tu z nedavnimi napovedmi in brezhibno javno podobo vse večja ovira.

    Objavljeno: 27.2.2007 02:27 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2007
  • Vladimir Djurdjič: Moč omrežij P2P

    Filmski studii in glasbene založbe ga sovražijo. Uporabniki ga obožujejo. Ponudniki interneta so tiho, v ozadju pa se zadovoljno smehljajo. Govorimo o omrežju BitTorrent, prek katerega je moč dobiti domala vse vsebine, od najnovejših filmov, glasbe do programov. Večinoma piratiziranih, brez dovoljenj avtorjev ali založnikov. Toda ali je BitTorrent poguba ali prihodnost interneta?

    Objavljeno: 27.2.2007 02:27 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2007
  • Pro et contra: OpenOffice.org - Microsoft Office

    Pisarniške zbirke, še posebej pa Microsoft Office, so in bodo tudi v prihodnje predmet neizčrpnih polemik v najrazličnejših smereh. Najbrž zato, ker so za večino uporabnikov eno poglavitnih, če že ne poglavitno orodje za delo z informacijami. Zanimivo, da smo do teh orodij pogosto precej kritični. Toda upam si trditi, da ne zato, ker bi bila slabo napisana, temveč zato, ker jih intenzivno uporabljamo in iz svojega dela črpamo izkušnje in mnenja. Prepričan sem, da za večino drugih programov to ne velja - preprosto zato, ker jih premalo uporabljamo in poznamo, da bi imeli kvalificirano mnenje.

    Objavljeno: 27.2.2007 02:27 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2007
  • Vladimir Djurdjič: Virtualizacija za vsakogar

    Čeprav danes virtualizacijo pripisujemo predvsem področju strežnikov in profesionalni rabi, se utegne to v prihodnjih letih močno spremeniti. Prav lahko se zgodi, da bodo virtualizirani programi postali temeljni način posredovanja novih rešitev in storitev uporabnikom tako v poslovnem kot domačem okolju. Na drugi strani pa nekako vsi verjamemo, da je prihodnost predvsem v programski opremi kot (spletnih) storitvah. Katera smer bo torej prevladala?

    Objavljeno: 31.1.2007 16:38 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Januar 2007
  • Tehnomanija: januar 2007

    Le slaba dva tedna je trajalo, da je hekerjem uspelo prelisičiti najnovejši Microsoftov sistem za aktivacijo novega operacijskega sistema Windows Vista, za katerega so ponosno trdili, da bo preprečil piratiziranje. Poslovne različice programa namreč lahko uporabljajo posebno storitev Key Management System (KMS) v enem od strežnikov v podjetju, prek katerega se avtorizirajo računalniki v omrežju. Po internetu pa je že začel krožiti lažni strežnik KMS v obliki slike Vmware, ki opravi isti korak, a brez vednosti Microsofta. Zlom zaščite pa ni popoln, saj bodo uporabniki morali postopek ponoviti vsakih šest mesecev, drugače bo sistem Windows Vista domala nehal delovati. Kljub temu to postavlja pod vprašaj Microsoftovo tehnologijo, ki naj bi preprečevala take zlorabe, in je še en dokaz, da iznajdljivosti hekerjev ni meja.

    Objavljeno: 31.1.2007 16:38 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Januar 2007
  • Vladimir Djurdjič: Pakt za razvoj ali razdor?

    Microsoft in Novell sta novembra nekoliko presenetljivo sklenila sporazum o sodelovanju, s katerim naj bi Linux približali okolju Windows in nasprotno. Poteza je požela precejšnje odobravanje, vendar je bila deležna tudi dokaj ostrih komentarjev, zlasti iz tabora zagovornikov odprte kode. Ali gre za resnično otoplitev Microsoftovih stališč do Linuxa ali bolj za dobro premišljeno taktično potezo, ki bo na področje odprte kode vnesla zmedo in razdor?

    Objavljeno: 19.12.2006 12:37 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2006
  • Tehnomanija: december 2006

    Zadnje novice iz Japonske govorijo o tem, da bo konec leta 2007 morda vendarle konec nesmiselnega tekmovanja med konkurenčnima zapisoma blu-ray in HD-DVD, čeprav posredno. NEC, Broadcom in STMicroelectronics že razvijajo vezje, ki bo po napovedih znalo prebirati zapise tako na ploščah blu-ray kot HD-DVD v isti napravi. Poglavitna ovira so predvsem različni algoritmi stiskanja in standardi za nadzor digitalnih vsebin, a bodo spretni inženirji to, kot kaže, presegli. Še vedno pa ostaja vprašanje, ali bomo podobno združljivost dosegli tudi na strani zapisovanja in kdaj. Če bi sodili na podlagi zgodovine razvoja standarda DVD (spomnite se časov z dilemo +RW ali -RW), je najbrž tudi to le še vprašanje časa.

    Objavljeno: 19.12.2006 12:37 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2006
  • Tehnomanija: november 2006

    Sonyjeva afera z akumulatorji dobiva vsak dan nove razsežnosti. To, kar se je začelo z vpoklicem akumulatorjev za prenosnike družb Dell in Apple, se je nadaljevalo še z družbami Lenovo, Toshiba, Fujitsu in Fujitsu Siemens, Hitachi, Sharp in izdelki družbe Sony. Do tega trenutka med večjimi izdelovalci le Hewlett-Packard ni napovedal vpoklica za svoje izdelke. Ostaja še odprto vprašanje, kaj v svoje izdelke vgrajujejo tajvanski, korejski in kitajski izdelovalci in ali imajo pogum in odgovornost za podoben korak. Ko sem se lotil pisanja tega prispevka, je bilo po svetu vpoklicanih že več kot 7 milijonov akumulatorjev. Analitiki napovedujejo, da bo končna številka zagotovo višja od 10 milijonov. Škoda za Sony je velikanska - po nekaterih ocenah že presega pol milijarde dolarjev, če ne upoštevamo morebitnih odškodninskih zahtevkov, ki jih nekateri že napovedujejo. Ob tem pa strokovna javnost meni, da bo pravo posledico Sony utrpel šele čez čas, saj izdelovalci kratkoročno nimajo zadosti alternativnih virov, zato prehod na druge izdelovalce ne bo trenuten. Največ bosta pridobila poglavitna tekmeca - Sanyo in Panasonic, za Sony pa celo ugibajo, da se bo po koncu afere morda celo umaknil s področja akumulatorjev.

    Objavljeno: 28.11.2006 02:51 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2006
  • Vladimir Djurdjič: Zasvojenost z napravicami

    Zasvojenost je hecna stvar. Strokovna definicija pravi, da je to kronična motnja, ki je posledica genskih, bioloških, socialnih in drugih vplivov. Zanjo je značilen ponavljajoč se vzorec vedenja, kljub jasnim dokazom, da gre za iracionalno vedenje. Seveda ponavadi najprej pomislimo na nedovoljene substance, toda prepričan sem, da gre vse bolj tudi za navdušenje nad najrazličnejšimi elektronskimi napravicami.

    Objavljeno: 28.11.2006 02:51 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji