Objavljeno: 27.11.2007 15:27 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2007

Temni slikar

Paint Shop Pro je eden najbolj znanih programov za obdelavo slik, po priljubljenosti najbrž edini za znamenitim Photoshopom. V novi inkarnaciji Corel z njim meri zlasti na ljubitelje fotografije, novosti pa je manj, kot bi pričakovali.

Kanadsko podjetje Corel se je v zadnjih letih precej okrepilo z nakupi tekmecev na področju grafike. Rezultat tega početja je dejstvo, da imajo v ponudbi ta hip neverjetno veliko programov za obdelavo slik. Poleg Paint Shopa so tu še Corel Painter, od nedavna pa tudi Ulead PhotoImpact in Photo Express. Če prištejemo še Photo-Paint, ki je del paketa Corel Draw X3, je zmeda že skoraj popolna. Najbrž lahko pričakujemo, da se bo število programov sčasoma zmanjšalo.

Nič čudnega, če je Corel novi različici Paint Shop Pro Photo X2 zaradi zgornjega namenil vlogo orodja za fotografe, pa čeprav bolj ljubitelje in amaterje kot pa profesionalce. Kot tak meri tudi na kupce, ki bi se sicer odločili za Adobe Photoshop Lightroom, ta pa je bolj primeren za zahtevnejše uporabnike. Najboljši dokaz, da meri na isto občinstvo, je podatek, da ima Paint Shop Pro v novi izvedbi temno siv, skoraj črn grafični vmesnik, kar naj bi bolje ponazarjalo fotografije, podobnost s tekmecem, ki ima podobno zasnovo, pa najbrž ni zgolj naključna.

Škoda, da z drugačno barvno paleto niso temeljiteje prenovili tudi celotnega uporabniškega vmesnika. Novosti, ne samo iz te različice, so naredile celoto zapleteno za rabo in dokaj neurejeno, s podobnimi funkcijami, ki so razmetane po vseh koncih. Poenostavitev bo v prihodnje več kot zaželena.

Time Machine učinkovito postara fotografije na različne načine.

Večjih novosti je razmeroma malo, vendar so zanimive. Prva je Express Lab, orodje za hitro obdelavo sveže zajetih fotografij, ki jih tu lahko obdelamo hitreje kakor v polnem urejevalniku. Na voljo so tipična orodja, kot so rotacija, izravnava perspektive, odstranjevanje rdečih oči in optimizacija barv ter svetlobe. Škoda le, da nekatera dokaj pogosto rabljena orodja tu niso na voljo, na primer ostrenje. Zameriti gre tudi to, da Corel v ta program ni združil orodja za skupinsko obdelavo (batch), ki je povsem drugje. Združeni orodji bi zagotovo pomenili še dodatno prednost.

Tu so novi posebni učinki. Tipično ameriško (glede na debelost populacije) je orodje Thinify, ki nekoliko bolj zajetne ljudi dokaj spretno "shujša", ne da bi spreminjalo preostanek fotografije. To orodje pride prav tudi pri drugih popravkih, na primer zaradi perspektive pri širokokotnih posnetkih. Precej izboljšana in lažja za uporabo so orodja za čiščenje napak, glajenje kože, celo beljenje zob, kar kaže, da je seznam posebnih orodij za portrete dolg. Koristno bomo uporabili orodje za zamenjavo barve izbranega predmeta, pri čemer program poskrbi za vse odtenke in sence.

Prav tako bo prišlo prav orodje za odstranjevanje predmetov s posnetkov, pri čemer program sam nadomesti ustrezno ozadje. Novo je orodje za odpravljanje vijoličnega "cvetenja", ki se včasih naredi na digitalnih fotografijah, zlasti tam, kjer imamo kadre z velikim kontrastom.

Express Lab omogoča hitro "razvijanje" oziroma osnovno retuširanje fotografij.

Osebno mi je najbolj všeč funkcija HDR Photo Merge, pri kateri Paint Shop Pro iz več fotografij z istim kadrom, a različno ekspozicijo (zajetih zaporedno), sestavi eno fotografijo, ki ohrani vse podrobnosti resničnega prizora. Nič več bledega neba ali pretemnega kadra zaradi pristajanja na kompromise. Ko govorimo o posebnih učinkih, ne smemo pozabiti na funkcijo Time Machine, ki fotografijo obdela na način, kot bi bila narejena s tehniko iz preteklosti. Posnemati zna različne sloge fotografij od leta 1839 do danes. Rezultat je ličen in pogosto prav zabaven.

Omeniti velja še nova orodja za dodajanje učinkov na posameznih slojih, kar pride prav za sence, zrcalne odseve in še kaj. Tistim, ki pogosto prenašajo fotografije v dokumente paketa Office, bo prišla prav funkcija Save For Office, pri kateri Paint Shop samodejno optimizira gradivo, da ne bo zasedlo preveč prostora.

Seznam novosti se seveda s tem ne konča, vendar so preostalo večinoma obrobne zadeve. Kljub razmeroma dolgemu seznamu pa se ne moremo znebiti vtisa, da dodana vrednost nove različice za zdajšnje uporabnike ni prav velika. Pogrešamo tudi nekatere pomembne funkcije, kot je celovita podpora posnetkom RAW, zaradi česar je program težko postaviti ob bok tekmecem iz hiše Adobe. Je pa zato cenejši od konkurence, saj je za celoten paket treba odšteti 99 evrov, nadgradnje pa v ZDA veljajo le 50 dolarjev. Zveste privržence utegne to kljub vsemu prepričati.

Paint Shop Pro Photo X2

Kaj: Slikarski program, specializiran za obdelavo digitalnih fotografij.

Izdeluje: Corel, www.corel.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 475 95 00.

Cena: 99 EUR; nadgradnja v ZDA 60 dolarjev, pri nas še ni dobavljiva.

Za: Orodja za hitro popravljanje fotografij, zanimivi umetniški učinki.

Proti: Preveč orodij povzroča zmedo pri uporabi, pomanjkljiva orodja za podporo slikam v zapisu RAW.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji