Avtor - Jure Forstnerič

 • Canon Pixma MP520

  Canon je svoje večopravilne brizgalnike razdelil na seriji MX in MP. Razlika je le v dodanem faksu, ki ga slednje nimajo. Eno od teh, model MP520, smo dodobra preizkusili. Gre za model srednjega ranga, ki je namenjen zahtevnejšim domačim uporabnikom. Obljublja kakovosten tisk fotografij, hkrati pa tudi možnost optičnega branja in seveda kopiranja.

  Objavljeno: 26.2.2008 00:54 | Kategorija: Brizgalni tiskalnikiveč
 • Domače skladišče

  Omrežni diski (NAS oziroma Network Attached Storage) se počasi prebijajo tudi do domačih omrežij. Tudi taki, ki vsebujejo več diskov, sestavljenih v polje RAID. Tokrat smo si podrobno ogledali strežnik NAS znamke Thecus, model N299.

  Objavljeno: 29.1.2008 09:58 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Sony Alpha 700

  Čeprav sta Sony in Konica Minolta leta 2005 napovedala skupni razvoj in proizvodnjo digitalnih zrcalnorefleksnih fotoaparatov, se račun ni izšel. Konica Minolta je tako v začetku lanskega leta oznanila, da namerava zaradi prevelikih izgub celotni fotografski oddelek prepustiti Sonyju. Prvi Sonyjev digitalni SLR, model Alpha 100, je bil tako nekakšen naslednik Minoltinega modela 5D, končno pa smo dočakali tudi zamenjavo za model 7D.

  Objavljeno: 28.1.2008 16:19 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nashuatec SP5100n

  Čeprav se po trditvah izdelovalcev trg zmogljivejših črno-belih laserskih tiskalnikov krči zaradi barvnih različic, ostajajo prvi pomemben del marsikatere pisarne. Nashuatecov SP5100n je standarden predstavnik teh delovnih strojev. Gre za hiter in zmogljiv tiskalnik, kot nakazuje zadnja črka v imenu, pa je opremljen tudi z omrežnim vmesnikom. Uporabo slednjega toplo priporočamo, saj je tiskalnik med delom nadpovprečno glasen.

  Objavljeno: 28.1.2008 15:46 | Kategorija: Laserski tiskalnikiveč
 • Toshiba Satellite Pro U300

  Toshibin elegantni prenosnik Satellite Pro U300 se na slovenskih straneh oglašuje kot "ultraprenosnik". Razlog za to je seveda njegova sorazmerno majhna teža, saj tehta slaba dva kilograma (oziroma natančno 1,99 kg). Povod za prenosljivost je 13,3-palčni zaslon TruBrite, ki pa se na močnejši svetlobi ne obnese najbolje, saj v njem vidimo preveč odseva. Drugače se obnese dobro, premore pa ločljivost 1280 × 800 pik. Prenosnik deluje zelo dobro, vsaj dokler ga ne primemo v roke; takrat pa opazimo negativno stran nižanja teže. Plastična masa na desni strani prenosnika se prav neokusno upogiba, krivec pa je predvsem optična enota DVD. Zaradi nizke teže so izbrali razmeroma nizko enoto, ki bi potrebovala še nekaj več ojačitve. A v Toshibi so nad njo vgradili še režo Express card, ki položaj še poslabša.

  Objavljeno: 18.12.2007 15:21 | Kategorija: Prenosni računalnikiveč
 • MSI Megabook VR 600x

  MSI oglašuje svoj Megabook VR 600x kot najboljšo izbiro za prvi prenosnik, uvršča pa ga v svoj cenejši razred. Na to kaže tudi izbira procesorja. Gre za Intelov Celeron M 440, ki deluje s taktom 1,83 GHz. Procesor je zasnovan na Intelovi seriji Core Solo, od katere se razlikuje po polovičnem drugonivojskem pomnilniku L2 in temu, a nima varčevalne tehnologije SpeedStep. V preizkušenem prenosniku ga podpira 2 GB pomnilnika, kar je za ta razred nadpovprečno in vsekakor dobrodošlo.

  Objavljeno: 18.12.2007 15:20 | Kategorija: Prenosni računalnikiveč
 • Olympus Mju-790SW

  Olympus ima v svoji seriji lično oblikovanih fotoaparatov, imenovani "Mju", že nekaj časa tudi modele, ki so vodotesni in odporni proti padcem. Ne gre za kake velike, z gumo obložene modele, temveč za tanke, žepne aparate z res kakovostnimi in trdimi ohišji. Najnovejši tak model ima oznako 790 SW. Z njim lahko brez težav fotografiramo pod vodo (do treh metrov globine), Olympus pa pravi, da preživi padec s poldrugega metra višine in to lahko brez zadržkov potrdimo.

  Objavljeno: 18.12.2007 15:20 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Lenovo 3000 N200

  Lenovova serija prenosnikov N (ne gre torej za Thinkpade) naj bi združevala zmogljivosti in širok zaslon z ugodno ceno. Po prvem vtisu sodeč, jim je kar uspelo. Z oblikovanjem prenosnik resda ne bo pritegoval pogledov, ker deluje skoraj dolgočasno, je pa zato izdelava res kakovostna. Še najbolj nas je navdušila tipkovnica, tu je Lenovo (kot pred njim IBM) še vedno pred konkurenco. Škoda le, da sta še vedno zamenjani tipki "Fn" in "Ctrl" v spodnjem levem kotu, kar bo motilo predvsem uporabnike, ki veliko uporabljajo bližnjice na tipkovnici. Prenosnik premore tudi spletno kamero ločljivosti 1,3 MP in bralnik prstnih odtisov.

  Objavljeno: 18.12.2007 15:20 | Kategorija: Prenosni računalnikiveč
 • Epson Stylus D120

  Epson brizgalni tiskalnik Stylus D120 trži kot alternativo majhnim laserskim tiskalnikom, namenjenim predvsem domačim uporabnikom in majhnim pisarnam (mimogrede, s takimi primerjavami so bili glasni že pred leti, s starejšimi modeli Sytlus). Tiskanje naj bi bilo hitro in kakovostno, hkrati pa cenovno primerljivo z laserskim izpisom. Tiskalnik je sicer elegantno oblikovan in narejen iz kakovostne črne plastike, na sprednjem delu najdemo le tri tipke (za vklop, menjavo kartuš in prekinitev tiskanja). Tiskalnik je razmeroma lahek (3,9 kilograma), predvsem pa zelo nizek. Na voljo imamo le priklop prek USB, kar je za domače tiskalnike povsem običajno.

  Objavljeno: 18.12.2007 15:20 | Kategorija: Brizgalni tiskalnikiveč
 • Canon Pixma MX310 in MX300

  Razen foto tiskalnikov se zdi, da navadni brizgalni tiskalniki počasi izginjajo, in to zaradi večnamenskih naprav. To potrjujeta tudi Canonova modela iz družine Pixma, MX310 in MX300. Gre za večnamenski napravi, namenjeni domačim pisarnam, kjer se poleg poslovnih dokumentov tu in tam natisne tudi kaka fotografija, oziroma pošlje faks. Razlika med napravama je le samodejni podajalnik pri modelu MX310. Pri obeh imamo zadaj pladenj za papir, potiskani izdelki pa se odlagajo na pladnju spredaj. Nad slednjim najdemo LCD in nekaj funkcijskih tipk, prek katerih upravljamo tiskalnika.

  Objavljeno: 18.12.2007 15:20 | Kategorija: Brizgalni tiskalnikiveč