Objavljeno: 31.1.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2012

Rokavičke za pametne telefone

Današnji pametni telefoni imajo praviloma vgrajene zaslone, občutljive za dotik. Ti pa zadnja leta uporabljajo tehnologijo, zaradi katere delujejo le na dotik s kožo. To sicer deluje dobro, a se pokažejo težave, ko je zunaj premrzlo, da bi z golimi rokami šarili po zaslonu telefona.

Rešitev za to težavo so rokavice OX, ki jih izdelujejo v slovenskem podjetju Jakopina. Gre za tanjše rokavice enostavnega oblikovanja, pri katerih na prvi pogled ne opazimo nič posebnega. Njihova posebnost pa so niti na koncu prstov, ki jih zaznajo zasloni, občutljivi za dotik, ki uporabljajo kapacitivno tehnologijo zaznavanja. Gre za zaslone, ki jih uporablja večina naprednih telefonov, pa tudi velika večina tabličnih računalnikov in podobnih naprav.

Take rokavice so sicer na voljo že nekaj časa, a imajo vse na konicah prstov opazne "kapice", ki kazijo pogled, praviloma pa so izdelane na Daljnem vzhodu. Podjetje Jakopina se sicer že dlje časa ukvarja z različnimi tekstilnimi izdelki, večinoma različnimi nogavicami in rokavicami, izdelujejo pa tudi različne uniforme. Rokavice se potegujejo tudi za naziv najboljše inovacije in za Rektorjevo nagrado Univerze v Ljubljani.

Na splošno se rokavice dobro obnesejo, preizkusili smo jih z nekaj različnimi napravami. Kljub temu je tipkanje v njih malo težje kot brez njih, saj se le pozna, da imamo okoli prstov še nekaj dodatnega materiala, zato je tipkanje na trenutke manj natančno. Obenem niso ravno izredno tople, kar je kljub vsemu razumljivo, saj gre za izdelek, pri katerem je treba najti pravo mero pri debelini. Debelejše rokavice bi bile seveda toplejše, a bi bilo upravljanje telefona še nekoliko oteženo.

Njihova cena je razmeroma nizka, tako se nam zdijo primeren nakup kot, recimo, božično darilo za nekoga, ki uporablja telefon z zaslonom na dotik. Na voljo je nekaj različnih barv in velikosti, cena para pa je v vsakem primeru enaka.

Rokavice OX

Kaj: Rokavice za uporabo z zasloni, občutljivimi za dotik.

Izdeluje: www.ox-wear.com.

Cena: 15,99 EUR.

Za: Delujejo, neočiten videz.

Proti: Lahko bi bile toplejše.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji