Objavljeno: 31.1.2012 10:48 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Nikon Coolpix S6150

Zasloni na dotik so vedno bolj priljubljeni in se pojavljajo v napravah, kjer jih do nedavna še nismo poznali. Tako najdemo vse več digitalnih fotoaparatov, ki svoje fizične tipke menjavajo za upravljanje prek takega zaslona - eden izmed njih je tudi Nikonov novi Coolpix S6150. Gre za aparat iz Nikonove stilsko dovršene serije žepnih modelov.

Žal se tako upravljanje marsikdaj obnese slabše kot klasične tipke. Težava je predvsem v natančnosti in hitrosti (oziroma odzivnosti) takega sistema, čeprav so menuji temu prilagojeni. Je pa zato zaslon razmeroma velik, saj meri diagonala kar tri palce, ločljivost pa solidnih 460 tisoč pik. Na desni strani so vendarle pustili nekaj največkrat uporabljenih tipk, na vrhu pa je tudi obroček za nadzor zuma.

Objektiv je silno uporaben, saj pokriva goriščnice od 28 pa do 196 mm (v klasičnem 35 mm formatu). Poleg tega sedemkratnega optičnega zuma so dodali tudi optično stabilizacijo slike, ki pride prav predvsem pri najdaljših goriščnicah. Nastavitve bomo večinoma prepustili avtomatiki, ki se dobro znajde, nastavljamo lahko temperaturo beline in občutljivost ISO, slednja gre do ISO 3200. Poleg klasičnega samodejnega načina je dodanih še 19 scenskih načinov, za nekaj osnovnih popravkov in učinkov pa lahko poskrbimo že kar na aparatu.

Kakovost slike je zelo dobra, kljub silno visoki ločljivosti je šuma razmeroma malo. Tudi video je še kar kakovosten, njegova najvišja ločljivost pa je 1280 × 720. Aparat je na splošno dober, a se nikakor nismo mogli navaditi podpovprečnega zaslona na dotik - tu smo se očitno razvadili pri novejših pametnih telefonih. Drugače pa je preizkušeni Nikon zelo konkurenčen tudi po ceni, ki je glede na razpon objektiva, kakovosti fotografij in dodanih funkcij res dobra.

Nikon Coolpix S6150

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-196 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,7-5,6; ostrenje 3 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 4 m; ISO: samodejno ali ročno (80-3200).

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 3.

Prodaja: www.nikon.si.

Cena: 168 EUR.

Za: Razmeroma malo šuma, cena, razpon objektiva.

Proti: Upravljanje prek zaslona na dotik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji