Objavljeno: 31.1.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2012

Optično branje na kubik

Na večini področij računalništva se podjetja trudijo, da bi nam olajšala neko opravilo. Še najpočasneje pa se stvari premikajo pri tiskalnikih. No, HP se je odločil, da potrebujemo pomoč pri fotografiranju manjših predmetov, na preizkus smo tako dobili njihov t. i. "3D skener".

Ko smo sprva slišali za HPjev optični bralnik, ki bere v treh dimenzijah, smo najprej pomislili na zahtevne naprave, ki neki predmet fotografirajo z različnih kotov, to tridimenzionalno sliko pa sestavijo v virtualni objekt. Slednjega lahko kasneje "natisnemo" (zmodeliramo) s pomočjo 3D tiskalnika. O tej tehnologiji smo resda pisal decembra lani, ko smo opisali tri tehnologije 3D tiska. Optično branje (bolj točno bi bilo, ko bi enostavno rekli fotografiranje) v treh dimenzijah se sicer veliko uporablja za izdelavo digitalnih varnostnih kopij pomembnih objektov, denimo spomenikov, ki so zaščiteni kot kulturna dediščina.

No, HPjev TopShot LaserJet Pro M275 vsekakor ni taka naprava. V osnovi gre za razmeroma navadno večopravilno napravo, torej tiskalnik, ki so mu dodali še optični bralnik, s čimer lahko seveda tudi fotokopiramo. Njegova posebnost je, da je optični element montiran na nosilcu, ki ga lahko dvignemo nad površino bralnika, s tem pa pofotografiramo neki predmet.

Optični element je seveda digitalni fotoaparat, poleg katerega je nameščena še bliskavica. Nosilec, na katerem je montirana, se dvigne dobrih dvajset centimetrov nad podlago, ki je navaden bel pladenj. Tja postavimo predmet, ki ga naprava šestkrat poslika, trikrat z bliskavico in trikrat brez, vsakič pod malce spremenjenim kotom. Teh šest slik naprava nato samodejno združi v eno.

"Skeniranja" nekega predmeta se lahko vedno lotimo kar s telefonom, mi smo se ga z iPhonom 4. Rezultat bo seveda temu primeren.

Po drugi strani se lahko zelo potrudimo s fotoaparatom. Uporabili smo reflektorje, aparat DSLR, barve pa smo dodatno popravili v Photoshopu. Porabili smo 14 minut.

Lahko pa uporabimo HPjev "3D skener" in dobimo rezultat, ki je..., no, nekje vmes.

Na koncu torej ne dobimo tridimenzionalnega predmeta, temveč navadno, dvodimenzionalno fotografijo. Programska oprema zna iz fotografije izločiti (sicer belo) ozadje, fotografije pa lahko že neposredno iz naprave pošljemo v splet. K temu pripomore razmeroma velik barvni zaslon (po diagonali meri tri palce in pol), čeprav bi sami to raje počeli prek računalnika.

Napravo smo preizkusili, pustila pa je mešane občutke. Velja namreč poudariti, da bomo lahko zelo podobne rezultate dosegli tudi z navadnim fotoaparatom; če vemo, kaj počnemo, pa bomo lahko pri tem tudi boljši. Po drugi strani pa - ko spremljamo oglase ali dražbe po spletu, vse prevečkrat vidimo silno slabe fotografije, na katerih se razmeroma težko oceni stanje kakega manjšega predmeta. V teh primerih bi naprava, kot je HPjeva, delo opravila bistveno bolje, kot pa ga je opravil tisti, ki je uporabil digitalni fotoaparat. Hkrati je delo s HPjevo napravo enostavnejše. Zna pa tudi ta naprava imeti svoje težave, sploh pri večjih predmetih (torej takih, ki so preblizu bliskavice) rado pride do presvetle ekspozicije.

Samo kot zgled - pri Monitorju preizkušene naprave sami fotografiramo, a imamo v ta namen postavljeno fotografsko mizo, par razmeroma dragih bliskavic in fotoaparat DSLR, obenem pa smo za odstranitev ozadja pripravljeni poseči po Photoshopu. Tega uporabniki praviloma ne počnejo.

Sicer pa gre hkrati tudi za povsem navadno večopravilno napravo, torej lahko še vedno popolnoma normalno optično beremo dokumente, tiskamo in kopiramo. Kot taka se dobro odnese, kakovost in hitrost tiska sta solidni, vgrajenih pa je kar nekaj dodatnih funkcionalnosti, denimo brezžični omrežni vmesnik (poleg navadnega omrežnega vmesnika in vmesnika USB). HP podpira tudi naprave iOS prek funkcije AirPrint, kar pomeni, da lahko tiskamo neposredno iz telefona iPhone ali tablice iPad.

Moti pa nas HPjevo oglaševanje naprave. Pod imenom 3D bralnik načeloma pomislimo na napravo, iz katere dejansko dobimo 3D model, dobimo pa - "skener s fotoaparatom". Priznamo, da se tudi sami ne moremo spomniti boljšega izraza. Nam, ki smo vešči fotografiranja, se morda ne zdi nič posebnega, verjamemo pa, da bi marsikateremu uporabniku dodatna funkcionalnost le prišla prav.

HP Topshot Laserjet Pro M275

Večopravilna brizgalna naprava z možnostjo fotografiranja manjših predmetov.

Izdeluje: www.hp.com.

Prodaja: HP Slovenija

Cena: še ni znana, v ZDA 399 USD

Za: Veliko povezljivosti, fotografiranje manjših predmetov.

Proti: Zavajajoče oglaševanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji