Teme - windows

 • Windows Holographic

  Microsoft je na sejmu Computex razkril svoje nadaljnje načrte na področju navidezne, ali kot sami pravijo raje pravijo, »mešane« (mixed) resničnosti. Programsko okolje za prikazovalnik HoloLens, ki temelji na ogrodju Windows 10 Mobile, so ločili od same naprave in ga poimenovali Windows Holographic, še bolj pomembna pa je namera, da bodo platformo ponudili tudi partnerskim proizvajalcem strojne opreme.

  Objavljeno: 2.6.2016 01:00več
 • Windows 95 na Applovi uri

  Programer Nick Lee se je lotil bizarnega projekta prenosa operacijskega sistema Windows 95 na Applovo uro Watch in pri tem uspel. Najprej je moral odkriti način, kako Applovo napravo prisiliti, da naloži drugi operacijski sistem, nato pa je z uporabo emulatorjev zagnal starodavno različico Oken.

  Objavljeno: 3.5.2016 01:00več
 • QuickTime je nevaren

  Ameriška vlada oziroma njen oddelek za varnost The Department of Homeland Security na podlagi poročila podjetja Trend Micro državljanom ZDA svetuje, da iz operacijskega sistema Windows nemudoma izbrišejo predvajalnik QuickTime. V programu so raziskovalci protivirusnega podjetja našli par ranljivosti, ki napadalcu teoretično omogočajo popoln nadzor nad oddaljenim računalnikom. Ker Apple popravkov za okensko različico predvajalnika ne misli več delati, je edina logična poteza slehernika izbris pripomočka iz sistema. Na srečo pri Trend Micru ugotavljajo, da ranljivosti za zdaj ne izkorišča še nobena zlonamerna koda. Čakanja nanjo vseeno ne priporočajo, saj so v operacijskem sistemu Windows na voljo tudi drugi povsem dostojni predvajalniki, ki tovrstnega tveganja ne predstavljajo.

  Objavljeno: 16.4.2016 08:00več
 • Cortana prevaja v slovenščino

  Microsoftova osebna pomočnica Cortana je s posodobitvijo 1511 operacijskega sistema Windows 10 pridobila prevajanje v živo iz angleščine, nemščine, španščine, francoščine in italijanščine v kopico novih jezikov med katerimi najdemo tudi slovenščino. Cortano prepričamo, da uporabi tehnologijo Microsoft Translator s preprostim ukazom Hey, Cortana translate ‘nekaj’ to slovenian. V kolikor nam okoliščine ne dovoljujejo glasovnih ukazov, lahko željo izrazimo tudi pisno. Prevajanje z Microsoft Translatorjem je omogočeno brez povezave s spletom, s telefonom iPhone, uro Apple Watch ter napravami z mobilnim operacijskim sistemom Android. Tranlator je vgrajen še v druge Microsoftove izdelke, kot so Office, Bing in Skype Translator.

  Objavljeno: 14.4.2016 01:00več
 • Linuxov Bash prihaja na Windows

  Microsoft je v zadnjih letih veliko trudi vložil v lastno komandno konzolo, imenovano Powershell, sedaj pa so na konferenci Build objavili, da so s pomočjo podjetja Canonical pripravili konzolo Bash, ki bo delovala v Windows 10. V Windows si bomo lahko tako namestili distribucijo Ubuntu, s tem pa tudi vsa tipična orodja, ki jih poznamo iz Linuxa (ssh, vi, grep, emacs, celo apt za namestitev dodatnih paketov).

  Objavljeno: 31.3.2016 10:00več
 • Zemljevidi HERE odhajajo z naprav Windows

  Zemljevidi HERE ne bodo več podpirali naprav z operacijskima sistemoma Windows Phone in Windows 10 Mobile. Uporabnike naprav z Okni bo po 30. juniju usmerjala le še Microsoftova navigacija. V podjetju HERE trdijo, da je bila odločitev težka, a dejanske izbire niso imeli. Zemljevidi HERE trenutno delujejo s pomočjo programskega trika. Če bi želeli naprave z Windows 10 podpirati brez njega, bi morali aplikacije spisati na novo. Ker ima platforma zgolj odstotek tržnega deleža, se bodo pri HERE v prihodnosti raje posvetili napravam s sistemoma iOS in Android.

  Objavljeno: 16.3.2016 09:00več
 • Microsoftova tipkovnica na telefonu iPhone

  Uporabniki telefonov z operacijskim sistemom Windows najbolj hvalijo Microsoftovo programsko tipkovnico Word Flow. Izdelek zaznamuje ravno pravšnja mera potegov s prsti, predvidevanja besedila in občutka za podrobnosti. Žal posrečene mešanice uporabniki telefonov z drugimi operacijskimi sistemi doslej nismo mogli izkusiti. Upali smo, da se tipkovnica enkrat znajde tudi na naših tržnicah in videti je, da nas Microsoft kmalu usliši. V Redmonu potihoma pripravljajo predelavo pripomočka za operacijski sistem iOS, kateremu naj bi sledila še konverzija na Android.

  Objavljeno: 19.1.2016 01:00več
 • Microsoft obuja Windows na platformi ARM

  Več različnih virov navaja, da namerava Microsoft v letošnjem letu obuditi različico operacijskega sistema Windows za osebne računalnike s platformo ARM. Spomnimo se, da je ARM že bil podprt z različico Windows 8, zlasti v tablicah Microsoft Surface RT, vendar je nato ta podpora izginila s prihodom okolja Windows 10. ARM ostaja za zdaj podprt le pri mobilnih telefonih.

  Objavljeno: 17.1.2016 01:00več
 • Windows 95 na Nintendo DS3

  Čeprav so za večino uporabnikov Windows 95 le še bledi spomini, se vseeno najdejo navdušenci, ki z njimi počnejo kaj zanimivega. Tako je navdušenec na nekem spletnem forumu na ročno igralno konzolo Nintendo 3DS namestil ta, sedaj že dvajset let stari operacijski sistem. Uporabil je različico odprto-kodnega posnemovalnika (emulatorja) DOSa, imenovano DOSbox, znotraj katere je zagnal .img datoteko Windows 95.

  Objavljeno: 4.1.2016 15:00več
 • 20 let od Windows 95

  Pred dvajsetimi leti je Microsoft splavil Windows 95, grafični operacijski sistem, ki je zakoličil uporabniški vmesnik, ki ga v veliki meri uporabljamo še danes. Ikone in upravljanje z miško smo poznali že prej, »namizje« pa je v sistem Windows prinesla šele različica 95, enako tudi gumb Start. Kako je slednji zakoreninjen med uporabnike, je pokazala različica Windows 8, ki je uporabniki niso sprejeli, v večji meri ravno zaradi spremenjenega uporabniškega vmesnika, ki je ostal tudi brez gumba Start. Microsoft je napako popravil šele sedaj, z Windows 10.

  Objavljeno: 25.8.2015 11:00več
ph