Teme - windows

 • Linuxov Bash prihaja na Windows

  Microsoft je v zadnjih letih veliko trudi vložil v lastno komandno konzolo, imenovano Powershell, sedaj pa so na konferenci Build objavili, da so s pomočjo podjetja Canonical pripravili konzolo Bash, ki bo delovala v Windows 10. V Windows si bomo lahko tako namestili distribucijo Ubuntu, s tem pa tudi vsa tipična orodja, ki jih poznamo iz Linuxa (ssh, vi, grep, emacs, celo apt za namestitev dodatnih paketov).

  Objavljeno: 31.3.2016 10:00več
 • Zemljevidi HERE odhajajo z naprav Windows

  Zemljevidi HERE ne bodo več podpirali naprav z operacijskima sistemoma Windows Phone in Windows 10 Mobile. Uporabnike naprav z Okni bo po 30. juniju usmerjala le še Microsoftova navigacija. V podjetju HERE trdijo, da je bila odločitev težka, a dejanske izbire niso imeli. Zemljevidi HERE trenutno delujejo s pomočjo programskega trika. Če bi želeli naprave z Windows 10 podpirati brez njega, bi morali aplikacije spisati na novo. Ker ima platforma zgolj odstotek tržnega deleža, se bodo pri HERE v prihodnosti raje posvetili napravam s sistemoma iOS in Android.

  Objavljeno: 16.3.2016 09:00več
 • Microsoftova tipkovnica na telefonu iPhone

  Uporabniki telefonov z operacijskim sistemom Windows najbolj hvalijo Microsoftovo programsko tipkovnico Word Flow. Izdelek zaznamuje ravno pravšnja mera potegov s prsti, predvidevanja besedila in občutka za podrobnosti. Žal posrečene mešanice uporabniki telefonov z drugimi operacijskimi sistemi doslej nismo mogli izkusiti. Upali smo, da se tipkovnica enkrat znajde tudi na naših tržnicah in videti je, da nas Microsoft kmalu usliši. V Redmonu potihoma pripravljajo predelavo pripomočka za operacijski sistem iOS, kateremu naj bi sledila še konverzija na Android.

  Objavljeno: 19.1.2016 01:00več
 • Microsoft obuja Windows na platformi ARM

  Več različnih virov navaja, da namerava Microsoft v letošnjem letu obuditi različico operacijskega sistema Windows za osebne računalnike s platformo ARM. Spomnimo se, da je ARM že bil podprt z različico Windows 8, zlasti v tablicah Microsoft Surface RT, vendar je nato ta podpora izginila s prihodom okolja Windows 10. ARM ostaja za zdaj podprt le pri mobilnih telefonih.

  Objavljeno: 17.1.2016 01:00več
 • Windows 95 na Nintendo DS3

  Čeprav so za večino uporabnikov Windows 95 le še bledi spomini, se vseeno najdejo navdušenci, ki z njimi počnejo kaj zanimivega. Tako je navdušenec na nekem spletnem forumu na ročno igralno konzolo Nintendo 3DS namestil ta, sedaj že dvajset let stari operacijski sistem. Uporabil je različico odprto-kodnega posnemovalnika (emulatorja) DOSa, imenovano DOSbox, znotraj katere je zagnal .img datoteko Windows 95.

  Objavljeno: 4.1.2016 15:00več
 • 20 let od Windows 95

  Pred dvajsetimi leti je Microsoft splavil Windows 95, grafični operacijski sistem, ki je zakoličil uporabniški vmesnik, ki ga v veliki meri uporabljamo še danes. Ikone in upravljanje z miško smo poznali že prej, »namizje« pa je v sistem Windows prinesla šele različica 95, enako tudi gumb Start. Kako je slednji zakoreninjen med uporabnike, je pokazala različica Windows 8, ki je uporabniki niso sprejeli, v večji meri ravno zaradi spremenjenega uporabniškega vmesnika, ki je ostal tudi brez gumba Start. Microsoft je napako popravil šele sedaj, z Windows 10.

  Objavljeno: 25.8.2015 11:00več
 • Rekordni Windows proti konkurenci

  Predsednik uprave podjetja Mozilla, Chris Beard, v odprtem pismu trdi, da Microsoft z operacijskim sistemom Windows 10, ki je dom zgolj v štiriindvajsetih urah našel na več kot štirinajstih milijonih naprav, namerno otežuje konkurenčne aktivnosti. Jabolko spora je v tako imenovanih ekspresnih nastavitvah, ki pri nadgradnji različic 7 in 8 pobrišejo seznam privzetih programov ter datotekam dodelijo dežurne Microsoftove pripomočke. Pri predvajanju večpredstavnostnih vsebin sistem tako samodejno zažene predvajalnik iz Redmonda in pri brskanju po spletu uporabi brskalnik Edge, čeprav je posameznik za tovrstna opravila poprej uporabljal povsem druge programe. Možnost ohranitve privzetih aplikacij iz predhodne verzije Oken sicer je, a so jo razvijalci precej skrili, zato obstaja nevarnost, da bodo tuji programski pripomočki s prihodom operacijskega sistema Windows 10 izgubili dobršen del pogače.

  Objavljeno: 2.8.2015 08:00več
 • Kako do Windows 10?

  Operacijski sistem Windows 10 je med nami. Ker se je Microsoft tokrat odločil za postopno nadgradnjo, posodobitev še ni na voljo sleherniku. V kolikor se prenos namestitvene datoteke na našem računalniku ni sprožil sam, ga v sodelovanje prisilimo.  

  Objavljeno: 31.7.2015 10:00več
 • Windows 007

  Operacijski sistem Windows že dolgo vohuni za svojimi uporabniki. S posodobitvijo Windows 10 se Microsoftu predamo sami. Vohljanje mu omogočimo s potrditvijo nove uporabniške pogodbe ob prenosu in namestitvi nadgradnje. V Redmond bomo v prihodnosti povsem legalno (in nevede) pošiljali nastavitve in podatke, med katerimi ne manjkajo zgodovina brskanja, trenutno obiskana spletišča, prijavni podatki ter imena brezžičnih točk z gesli vred. Več o tem tukaj.

  Objavljeno: 31.7.2015 01:00več
 • Windows Server 2003 končal svojo pot

  Danes se uradno končuje Microsoftova podpora za Windows Server 2003. To so sicer napovedali že lani, glede na starost operacijskega sistema je je to povsem razumljivo. V praksi gre predvsem za to, da Microsoft ne bo več skrbel za programske in varnostne popravke operacijskega sistema, zaradi česar bodo ti sistemi v prihodnje vse bolj ranljivi. Po različnih ocenah naj bi bilo po svetu v uporabi še nekje med pet in deset milijonov primerkov tega sistema (torej tako fizičnih kot virtualnih).

  Objavljeno: 14.7.2015 15:00več
ph