Teme - windows

 • Microsoft prvikrat v zgodovini zamudil 'torek popravkov'

  Odkar Microsoft vsak drugi torek v mesecu paketno krpa svojo programsko opremo (Patch Tuesday), paket popravek še nikoli ni zamujal. Včasih so morali kakšen popravek iz paketa zadnji čas odstraniti, zgodilo se je tudi že, da je kakšen popravek povzročil več škode kot koristi in so ga kmalu popravili, a vsak drugi torek popoldne je bil paket nared. Razen danes.

  Objavljeno: 14.2.2017 22:00več
 • Zaslon smrti pozelenel

  Uporabniku Twitterja z imenom Chris123NT je pod prste prišla razvojna različica operacijskega sistema Windows (14997), ki uradno izide prihodnje leto. Osrednje presenečenje je zeleni zaslon smrti. Microsoft je potrdil, da je zelena barva zamenjala značilno modro zgolj v testnih različicah, saj razvijalcem olajša razlikovanje prejetih hroščev. Že pred časom so znameniti zaslon smrti, ki se prikaže ob hudi napaki, ozaljšali s QR kodami, ki uporabnika napotijo do morebitne rešitve težave. Prenovljen zaslon smrti seveda ni edina novost, ki se jo lahko nadejamo okenski uporabniki v letu 2017, med prvimi pridobitvami sta nočni način prikaza ter igričarski način delovanja. Prvi prilagodi osvetlitev zaslona, da je prijaznejši očem, drugi omeji aktivne procese v ozadju in razpoložljive sistemske vire dodeli izbrani igri.

  Objavljeno: 30.12.2016 10:00več
 • Firefox bo stara Okna podpiral do septembra

  Medtem ko je večina najbolj priljubljenih spletnih brskalnikov na planetu že pred časom odpovedala podporo operacijskemu sistemu Windows XP (in Visti), Mozillini razvijalci še vztrajajo, zato desetletje star PC danes brez težav poganja najnovejšo različico njihovega spletnega pohajkovalca. Firefoxu na starih Oknih se vseeno počasi izteka čas, Mozilla je za leto 2017 napovedala dokončen umik od ostarelega sistema. Uporabnike bodo marca najprej preusmerili na različico Extended Support Release, ki posodobitve prejema z zakasnitvijo, sredi leta ukinili podporo ter septembra prenehali izdajati še varnostne popravke. Firefox bo na ostarelih operacijskih sistemih seveda še naprej povsem normalno deloval, le varen ne bo več.  

  Objavljeno: 26.12.2016 11:00več
 • Vdor v zaklenjen Windows prek USB-ja v 13 sekundah

  Glavni varnostni inženir pri podjetju R5 Industries Rob Fuller je pokazal, kako je mogoče s 50 dolarjev vredno napravo v vsega pol minute dobiti prijavne podatke z zaklenjenega računalnika z Windows ali Mac OS X.

  Objavljeno: 9.9.2016 05:00več
 • Windows Holographic prihaja v letu 2017

  Microsoft je v okviru Intelove konference IDF potrdil, da bo njihovo okolje za povečano resničnost, imenovano Windows Holographic na voljo vsem uporabnikom okolja Windows 10 in sicer nekje sredi leta 2017. Dodatek za povečano resničnost bo sestavni del nove osvežitve okolja Windows 10, ki jo glede na letošnji Anniversary Update najbrž lahko pričakujemo nekje sredi naslednje poletja.

  Objavljeno: 19.8.2016 01:00več
 • Microsoft PowerShell tudi za Linux in Mace

  Microsoft je oznanil, da bo priljubljena ukazna lupina PowerShell za upravljanje in avtomatizacijo operacijskih sistemov Windows odslej na voljo tudi za operacijske sisteme Linux in Mac OS. Za nameček bo PowerShell na voljo kot do odprta koda, dosegljiva prek GitHuba.

  Objavljeno: 19.8.2016 01:00več
 • Windows Holographic

  Microsoft je na sejmu Computex razkril svoje nadaljnje načrte na področju navidezne, ali kot sami pravijo raje pravijo, »mešane« (mixed) resničnosti. Programsko okolje za prikazovalnik HoloLens, ki temelji na ogrodju Windows 10 Mobile, so ločili od same naprave in ga poimenovali Windows Holographic, še bolj pomembna pa je namera, da bodo platformo ponudili tudi partnerskim proizvajalcem strojne opreme.

  Objavljeno: 2.6.2016 01:00več
 • Windows 95 na Applovi uri

  Programer Nick Lee se je lotil bizarnega projekta prenosa operacijskega sistema Windows 95 na Applovo uro Watch in pri tem uspel. Najprej je moral odkriti način, kako Applovo napravo prisiliti, da naloži drugi operacijski sistem, nato pa je z uporabo emulatorjev zagnal starodavno različico Oken.

  Objavljeno: 3.5.2016 01:00več
 • QuickTime je nevaren

  Ameriška vlada oziroma njen oddelek za varnost The Department of Homeland Security na podlagi poročila podjetja Trend Micro državljanom ZDA svetuje, da iz operacijskega sistema Windows nemudoma izbrišejo predvajalnik QuickTime. V programu so raziskovalci protivirusnega podjetja našli par ranljivosti, ki napadalcu teoretično omogočajo popoln nadzor nad oddaljenim računalnikom. Ker Apple popravkov za okensko različico predvajalnika ne misli več delati, je edina logična poteza slehernika izbris pripomočka iz sistema. Na srečo pri Trend Micru ugotavljajo, da ranljivosti za zdaj ne izkorišča še nobena zlonamerna koda. Čakanja nanjo vseeno ne priporočajo, saj so v operacijskem sistemu Windows na voljo tudi drugi povsem dostojni predvajalniki, ki tovrstnega tveganja ne predstavljajo.

  Objavljeno: 16.4.2016 08:00več
 • Cortana prevaja v slovenščino

  Microsoftova osebna pomočnica Cortana je s posodobitvijo 1511 operacijskega sistema Windows 10 pridobila prevajanje v živo iz angleščine, nemščine, španščine, francoščine in italijanščine v kopico novih jezikov med katerimi najdemo tudi slovenščino. Cortano prepričamo, da uporabi tehnologijo Microsoft Translator s preprostim ukazom Hey, Cortana translate ‘nekaj’ to slovenian. V kolikor nam okoliščine ne dovoljujejo glasovnih ukazov, lahko željo izrazimo tudi pisno. Prevajanje z Microsoft Translatorjem je omogočeno brez povezave s spletom, s telefonom iPhone, uro Apple Watch ter napravami z mobilnim operacijskim sistemom Android. Tranlator je vgrajen še v druge Microsoftove izdelke, kot so Office, Bing in Skype Translator.

  Objavljeno: 14.4.2016 01:00več
ph