Teme - windows

 • 20 let od Windows 95

  Pred dvajsetimi leti je Microsoft splavil Windows 95, grafični operacijski sistem, ki je zakoličil uporabniški vmesnik, ki ga v veliki meri uporabljamo še danes. Ikone in upravljanje z miško smo poznali že prej, »namizje« pa je v sistem Windows prinesla šele različica 95, enako tudi gumb Start. Kako je slednji zakoreninjen med uporabnike, je pokazala različica Windows 8, ki je uporabniki niso sprejeli, v večji meri ravno zaradi spremenjenega uporabniškega vmesnika, ki je ostal tudi brez gumba Start. Microsoft je napako popravil šele sedaj, z Windows 10.

  Objavljeno: 25.8.2015 11:00več
 • Rekordni Windows proti konkurenci

  Predsednik uprave podjetja Mozilla, Chris Beard, v odprtem pismu trdi, da Microsoft z operacijskim sistemom Windows 10, ki je dom zgolj v štiriindvajsetih urah našel na več kot štirinajstih milijonih naprav, namerno otežuje konkurenčne aktivnosti. Jabolko spora je v tako imenovanih ekspresnih nastavitvah, ki pri nadgradnji različic 7 in 8 pobrišejo seznam privzetih programov ter datotekam dodelijo dežurne Microsoftove pripomočke. Pri predvajanju večpredstavnostnih vsebin sistem tako samodejno zažene predvajalnik iz Redmonda in pri brskanju po spletu uporabi brskalnik Edge, čeprav je posameznik za tovrstna opravila poprej uporabljal povsem druge programe. Možnost ohranitve privzetih aplikacij iz predhodne verzije Oken sicer je, a so jo razvijalci precej skrili, zato obstaja nevarnost, da bodo tuji programski pripomočki s prihodom operacijskega sistema Windows 10 izgubili dobršen del pogače.

  Objavljeno: 2.8.2015 08:00več
 • Kako do Windows 10?

  Operacijski sistem Windows 10 je med nami. Ker se je Microsoft tokrat odločil za postopno nadgradnjo, posodobitev še ni na voljo sleherniku. V kolikor se prenos namestitvene datoteke na našem računalniku ni sprožil sam, ga v sodelovanje prisilimo.  

  Objavljeno: 31.7.2015 10:00več
 • Windows 007

  Operacijski sistem Windows že dolgo vohuni za svojimi uporabniki. S posodobitvijo Windows 10 se Microsoftu predamo sami. Vohljanje mu omogočimo s potrditvijo nove uporabniške pogodbe ob prenosu in namestitvi nadgradnje. V Redmond bomo v prihodnosti povsem legalno (in nevede) pošiljali nastavitve in podatke, med katerimi ne manjkajo zgodovina brskanja, trenutno obiskana spletišča, prijavni podatki ter imena brezžičnih točk z gesli vred. Več o tem tukaj.

  Objavljeno: 31.7.2015 01:00več
 • Windows Server 2003 končal svojo pot

  Danes se uradno končuje Microsoftova podpora za Windows Server 2003. To so sicer napovedali že lani, glede na starost operacijskega sistema je je to povsem razumljivo. V praksi gre predvsem za to, da Microsoft ne bo več skrbel za programske in varnostne popravke operacijskega sistema, zaradi česar bodo ti sistemi v prihodnje vse bolj ranljivi. Po različnih ocenah naj bi bilo po svetu v uporabi še nekje med pet in deset milijonov primerkov tega sistema (torej tako fizičnih kot virtualnih).

  Objavljeno: 14.7.2015 15:00več
 • Za podaljšano podporo Windows XP kar 30 milijonov dolarjev

  Tudi v računalništvu je zamujanje drago, še zlasti ko gre za prehod na nove tehnologije. Legendarni operacijski sistem Windows XP je že poldrugo leto nepodprt in kdor želi še vedno prejemati varnostne popravke, mora globoko seči v žep. Največkrat se to zgodi državnim organom.

  Objavljeno: 24.6.2015 05:00več
 • Za digitalno varnost gre

  Sodobna varnostna programska oprema se že dolgo ne bori zgolj proti virusom. Ti še vedno so, a le  v manjšini, splet pa so preplavile najrazličnejše oblike škodljivih kod, ki iščejo/kradejo naše podatke in identiteto. Zaščita osebnih in drugih podatkov na napravah, povezanih v splet, je tako ključnega pomena za miren spanec slehernega uporabnika.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • Na varno s podatki

  Izdelava varnostne kopije pomembnih datotek ali pa kar celotnega diska je bržkone ena najboljših vzdrževalnih nalog, kar jih lahko opravimo na računalniku. Z izdelano varnostno kopijo podatkov bosta morebitna okvara diska ali izbris podatkov »po nesreči« bistveno manj boleča, naš spanec pa mirnejši.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • Digitalna glasbena ustvarjalnost

  Programi za urejanje in izdelavo glasbe uporabnikom ponujajo številna glasbena orodja, s katerimi ti ustvarijo glasbo brez uporabe »živih« instrumentov. Primerni so za glasbenike z različnimi predznanji, od ljubiteljev do tonskih tehnikov. Številni uporabniki z njimi skladajo lastno glasbo in svoj dom mimogrede spremenijo v glasbeni studio.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • Sam svoj video mojster

  Urejanje videa je danes bistveno več kot le rezanje video izsekov in bolj ali manj posrečeno lepljenje teh izsekov na časovnico. Najboljši programi iz te kategorije namreč lahko z nekaj znanja uporabnika poskrbijo, da tudi na prvi pogled preprosti posnetki postanejo zabavni, privlačni, skratka gledljivi. Na srečo so na voljo video urejevalniki, ki so hkrati razumljivi in enostavni za uporabo za začetnike, pa tudi dovolj zmogljivi za naprednejše uporabnike.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
ph