Teme - windows

 • Kako do Windows 10?

  Operacijski sistem Windows 10 je med nami. Ker se je Microsoft tokrat odločil za postopno nadgradnjo, posodobitev še ni na voljo sleherniku. V kolikor se prenos namestitvene datoteke na našem računalniku ni sprožil sam, ga v sodelovanje prisilimo.  

  Objavljeno: 31.7.2015 10:00več
 • Windows 007

  Operacijski sistem Windows že dolgo vohuni za svojimi uporabniki. S posodobitvijo Windows 10 se Microsoftu predamo sami. Vohljanje mu omogočimo s potrditvijo nove uporabniške pogodbe ob prenosu in namestitvi nadgradnje. V Redmond bomo v prihodnosti povsem legalno (in nevede) pošiljali nastavitve in podatke, med katerimi ne manjkajo zgodovina brskanja, trenutno obiskana spletišča, prijavni podatki ter imena brezžičnih točk z gesli vred. Več o tem tukaj.

  Objavljeno: 31.7.2015 01:00več
 • Windows Server 2003 končal svojo pot

  Danes se uradno končuje Microsoftova podpora za Windows Server 2003. To so sicer napovedali že lani, glede na starost operacijskega sistema je je to povsem razumljivo. V praksi gre predvsem za to, da Microsoft ne bo več skrbel za programske in varnostne popravke operacijskega sistema, zaradi česar bodo ti sistemi v prihodnje vse bolj ranljivi. Po različnih ocenah naj bi bilo po svetu v uporabi še nekje med pet in deset milijonov primerkov tega sistema (torej tako fizičnih kot virtualnih).

  Objavljeno: 14.7.2015 15:00več
 • Za podaljšano podporo Windows XP kar 30 milijonov dolarjev

  Tudi v računalništvu je zamujanje drago, še zlasti ko gre za prehod na nove tehnologije. Legendarni operacijski sistem Windows XP je že poldrugo leto nepodprt in kdor želi še vedno prejemati varnostne popravke, mora globoko seči v žep. Največkrat se to zgodi državnim organom.

  Objavljeno: 24.6.2015 05:00več
 • Za digitalno varnost gre

  Sodobna varnostna programska oprema se že dolgo ne bori zgolj proti virusom. Ti še vedno so, a le  v manjšini, splet pa so preplavile najrazličnejše oblike škodljivih kod, ki iščejo/kradejo naše podatke in identiteto. Zaščita osebnih in drugih podatkov na napravah, povezanih v splet, je tako ključnega pomena za miren spanec slehernega uporabnika.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • Na varno s podatki

  Izdelava varnostne kopije pomembnih datotek ali pa kar celotnega diska je bržkone ena najboljših vzdrževalnih nalog, kar jih lahko opravimo na računalniku. Z izdelano varnostno kopijo podatkov bosta morebitna okvara diska ali izbris podatkov »po nesreči« bistveno manj boleča, naš spanec pa mirnejši.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • Digitalna glasbena ustvarjalnost

  Programi za urejanje in izdelavo glasbe uporabnikom ponujajo številna glasbena orodja, s katerimi ti ustvarijo glasbo brez uporabe »živih« instrumentov. Primerni so za glasbenike z različnimi predznanji, od ljubiteljev do tonskih tehnikov. Številni uporabniki z njimi skladajo lastno glasbo in svoj dom mimogrede spremenijo v glasbeni studio.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • Sam svoj video mojster

  Urejanje videa je danes bistveno več kot le rezanje video izsekov in bolj ali manj posrečeno lepljenje teh izsekov na časovnico. Najboljši programi iz te kategorije namreč lahko z nekaj znanja uporabnika poskrbijo, da tudi na prvi pogled preprosti posnetki postanejo zabavni, privlačni, skratka gledljivi. Na srečo so na voljo video urejevalniki, ki so hkrati razumljivi in enostavni za uporabo za začetnike, pa tudi dovolj zmogljivi za naprednejše uporabnike.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • Ko slike oživijo

  Najsi smo izkušen ali zgolj priložnostni fotograf, prej ali slej nas obide želja po urejanju ali izboljšavi fotografij. Morebiti želimo vdihniti digitalno življenje (res) starim fotografijam. Iskanje pravega programa za obdelavo fotografij se ob izjemni izbiri zdi strašljivo, a so k sreči danes praktično vsi urejevalniki fotografij zelo prijazni do uporabnika.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • Digitalna pisarna

  Bržkone najbolj uporabljan program v računalniku povprečnega uporabnika je za spletnim brskalnikom prav urejevalnik besedil. Ker je le rekdo sam in mu delajo družbo še različni drugi pisarniški programi, so se t. i. pisarniške zbirke v zadnjih letih spodbudno namnožile. Posebej razveseljuje, da so brezplačne rešitve več kot le kos nalogam in resna grožnja plačljivim programskim paketom.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
ph