Teme - windows

 • Za podaljšano podporo Windows XP kar 30 milijonov dolarjev

  Tudi v računalništvu je zamujanje drago, še zlasti ko gre za prehod na nove tehnologije. Legendarni operacijski sistem Windows XP je že poldrugo leto nepodprt in kdor želi še vedno prejemati varnostne popravke, mora globoko seči v žep. Največkrat se to zgodi državnim organom.

  Objavljeno: 24.6.2015 05:00več
 • Za digitalno varnost gre

  Sodobna varnostna programska oprema se že dolgo ne bori zgolj proti virusom. Ti še vedno so, a le  v manjšini, splet pa so preplavile najrazličnejše oblike škodljivih kod, ki iščejo/kradejo naše podatke in identiteto. Zaščita osebnih in drugih podatkov na napravah, povezanih v splet, je tako ključnega pomena za miren spanec slehernega uporabnika.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • Na varno s podatki

  Izdelava varnostne kopije pomembnih datotek ali pa kar celotnega diska je bržkone ena najboljših vzdrževalnih nalog, kar jih lahko opravimo na računalniku. Z izdelano varnostno kopijo podatkov bosta morebitna okvara diska ali izbris podatkov »po nesreči« bistveno manj boleča, naš spanec pa mirnejši.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • Digitalna glasbena ustvarjalnost

  Programi za urejanje in izdelavo glasbe uporabnikom ponujajo številna glasbena orodja, s katerimi ti ustvarijo glasbo brez uporabe »živih« instrumentov. Primerni so za glasbenike z različnimi predznanji, od ljubiteljev do tonskih tehnikov. Številni uporabniki z njimi skladajo lastno glasbo in svoj dom mimogrede spremenijo v glasbeni studio.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • Sam svoj video mojster

  Urejanje videa je danes bistveno več kot le rezanje video izsekov in bolj ali manj posrečeno lepljenje teh izsekov na časovnico. Najboljši programi iz te kategorije namreč lahko z nekaj znanja uporabnika poskrbijo, da tudi na prvi pogled preprosti posnetki postanejo zabavni, privlačni, skratka gledljivi. Na srečo so na voljo video urejevalniki, ki so hkrati razumljivi in enostavni za uporabo za začetnike, pa tudi dovolj zmogljivi za naprednejše uporabnike.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • Ko slike oživijo

  Najsi smo izkušen ali zgolj priložnostni fotograf, prej ali slej nas obide želja po urejanju ali izboljšavi fotografij. Morebiti želimo vdihniti digitalno življenje (res) starim fotografijam. Iskanje pravega programa za obdelavo fotografij se ob izjemni izbiri zdi strašljivo, a so k sreči danes praktično vsi urejevalniki fotografij zelo prijazni do uporabnika.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • Digitalna pisarna

  Bržkone najbolj uporabljan program v računalniku povprečnega uporabnika je za spletnim brskalnikom prav urejevalnik besedil. Ker je le rekdo sam in mu delajo družbo še različni drugi pisarniški programi, so se t. i. pisarniške zbirke v zadnjih letih spodbudno namnožile. Posebej razveseljuje, da so brezplačne rešitve več kot le kos nalogam in resna grožnja plačljivim programskim paketom.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • Piratski Windows 10 bodo označeni

  Terry Myerson, izvršni podpredsednik za operacijske sisteme pri Microsoftu, je v blogu o operacijskem sistemu Windows 10 sprva napovedal brezplačno nadgradnjo za uporabnike s piratsko kopijo sistema. Informacija se je izkazala za netočno. V Redmondu so sedaj izjavo prilagodili in povedali, da bodo Windows 10 na voljo zastonj zgolj za uporabnike licenčnih sistemov, domačim piratom pa kanijo ponuditi popust pri nakupu in jih prepričati v uporabo varnega sistema. Piratski operacijski sistem naj bi bil bolj izpostavljen škodljivi programski kodi, prevaram in zlorabi osebnih podatkov, zato bodo nelegalni Windows 10 označeni z vodnim žigom, ki bo neuke uporabnike opozarjal na njihovo zmoto ter jih skušal usmeriti na pravo pot.

  Objavljeno: 17.5.2015 01:00več
 • Windows za nostalgike

  Na spletu najdemo čuda stvari. Med drugim je mogoče preizkusiti preživete operacijske sisteme. Ako nas novi Windows ne ganejo, lahko s pomočjo spletnega brskalnika zaženemo Windows 1.01. Razvajenih uporabnikov bržčas ne bo prepričal, nostalgiki pa lahko po več kot tridesetih letih znova pišemo v prvem Notepadu ali ustvarjamo s Paintom. Brskalnik na spodaj priloženem naslovu čarovnijo izvede z emulatorjem PCJS, ki s pomočjo JavaScripta posnema delovanje računalnika s 4,77 MHz procesorjem Intel 8088 ter 256KB pomnilnika RAM.

  Objavljeno: 14.5.2015 11:00več
 • Microsoft bo telefone Lumia spravil na Windows 10

  Microsoft je prek Twitterja oznanil, da bodo pri vseh telefonih Lumia z operacijskim sistemom Windows Phone 8 poskrbeli za nadgradnjo na Windows 10. Podrobnosti o telefonski izvedbi prihajajočega operacijskega sistema za praktično vse tipe naprav (računalniki, tablice in telefoni) so sicer še zavite v meglo, o njih namerava Microsoft spregovoriti šele po novem letu.

  Objavljeno: 17.11.2014 01:00več
ph