Objavljeno: 4.12.2023 10:00 | Teme: strežnik, microsoft, windows, Windows Server, oblak

Microsoft pripravlja strežnik Windows Server vNext

Microsoft je na konferenci Ignite spregovoril tudi o naslednji različici strežniškega operacijskega sistema, ki mu za zdaj pravijo Windows Server vNext. Najverjetneje se bo nova končna različica imenovala Windows Server 2025, nared pa bo morda že proti koncu leta 2024.

Aktualna različica operacijskega sistema za lokalno uporabo je Windows Server 2022. Poleg te različice obstajajo tudi take za uporabo v oblaku Azure, Windows Server 2022 Datacenter Azure Edition in različice za Azure Stack HCI. Številne novosti, ki jih bo prinesla nova različica vNext, prihajajo prav iz dosedanjih izvedb za rabo v oblaku.

Prva izmed pričakovanih novosti je enostavnejši postopek nadgradnje operacijskega sistema. Ta bo nekoliko podoben posodobitvam v uporabniških različicah okolja Windows. Z novo različico naj bi Microsoft uvedel tudi nove možnosti licenciranja. Poleg tradicionalne stalne licence naj bi od nove različice dalje obstajala tudi možnost naročnine po uporabi.

Ta možnost bo vezana na storitev Azure Arc, kjer bo potekal nazor in obračun uporabe lokalnega strežnika. Microsoft to možnost namenja organizacijam, ki imajo sezonske delovne obremenitve, namesto da bi morale naročati celoletno delovanje.

Povezava z oblakom se kaže predvsem v obljubi vodstva Microsofta, da bodo izboljšave Azure Stack HCI odslej redno vgrajene tudi v Windows Server vNext. Azure Stack HCI pri Microsoftu posodabljajo enkrat letno, ta pa ima tudi nekoliko daljše obdobje podpore (LTSC).

Med novosti bo podpora za pomnilniški prostor Storage Spaces, ki je redko ugrabljen in zato sproti dimenzioniran glede na dejansko rabo, ter podpora za pomnilniške gruče Storage Spaces Direct (S2D), ki omogoča pripravo enotnega pomnilniškega prostora iz fizičnih pomnilniških sredstev (diskov) v lokalni gruči.

Ena izmed najbolj zanimivih novosti bo podpora za vroče popravke (hot patching), ki omogoča namestitev popravkov neposredno v delujoč strežnik, brez potrebe po ponovnem zagonu sistema. To tehnologijo bodo uporabili tako v lokalnih, kot oblačnih različicah okolja Windows.

Microsoft bo v vse nove različice vgradil podporo za uporabo protokola SMB preko QUIC, ki podpira šifriranje prometa s pomočjo TLS 1.3. Doslej je bila ta tehnologija na voljo le za okolje Windows Azure Edition. Obenem bodo ukinili podporo za protokol New Technology LAN Manager (NTLM) in ga nadomestili s protokolom Kerberos.

Microsoft je na konferenci omenjal tudi prihod naslednje generacije aktivnega imenika (Active Directory), pri katerem bodo povečali podatkovni prostor z večjimi stranmi (32 K namesto 8K), kar pomeni boljšo razširljivost in podporo za večje imenike ter hitrejše delovanje oziroma sinhronizacijo podatkov.

V časih umetne inteligence bo koristna novost tako imenovano particioniranje GPU, ki bo omogočilo, da bo več virtualnih strežnikov souporabljalo iste fizične računske procesne enote GPU. Na ta način bo dosežen večji izkoristek teh dragih sestavin strežnikov in omogočeno znižanje stroškov uporabe.

Zelo zanimiva bo tudi neposredna podpora za pomnilniške enote NVMe. Na konferenci so predstavniki Microsofta zatrdili, da v laboratoriju z novimi gonilniki že opažajo skoraj 70% večjo prepustnost V/I operacij, do končne različice pa pričakujejo, da bo pohitritev glede na Windows Server 2022 dosegla že stopnjo okoli 90%.

Microsoft načrtuje tudi podporo uporabo te tehnologije za naslavljanje NVMe v omrežjih Storage Area Network (SAN), s prihajajočim dodatkom "NVMe over fabric", ki bo verjetno postal primarni način za dostop strežnikov do centralnih pomnilniških sistemov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji