Teme - umetna inteligenca

 • Umetna Inteligenca bo povečala dobičke

  Danes skoraj nihče ne dvomi, da bo umetna inteligenca v prihodnosti igrala ključno vlogo v razvoju gospodarstva, pri družbah Accenture Research in Frontier Economics pa so v nedavni raziskavi to skušali tudi kvantificirati. Raziskava napoveduje, da bo umetna inteligenca prispevala okoli 1,7% k ekonomski rasti gospodarstev in držav do leta 2035. Še bolj pa se bo povečala dobičkonosnost. V 12 merjenih panogah bo v povprečju povečala dobiček kar za 38%.

  Objavljeno: 14.7.2017 01:00več
 • Alibaba pripravlja lastno digitalno pomočnico

  Kitajska spletna stran Alibaba, spletna prodajalna, ki konkurira Amazonu, naj bi v kratkem predstavila lastno digitalno pomočnico za uporabo doma.

  Objavljeno: 3.7.2017 10:00več
 • V goju smo dokončno poraženi

  Čeprav je umetna inteligenca, katere vrh razvoja v igranju kitajske igre go ponazarja DeepMindov stroj AlphaGo, lani in letos že večkrat premagala ljudi, smo še zadnje upe polagali v dvoboj s svetovnim prvakom in prvouvrščenim na svetovni jakostni lestvici.

  Objavljeno: 25.5.2017 14:00več
 • Umetna inteligenca piše filme, ljudje igrajo

  Lani smo pisali o pravem kratkem filmu, ki je nastal v celoti po predlogi umetne inteligence. Nadaljevanje Sunspringa se imenuje It's No Game in ga je ponovno napisala umetna inteligenca. V njem igra David Hasselhoff.

  Objavljeno: 26.4.2017 05:00več
 • Evropa že zaostaja za vlaganju v umetno inteligenco

  Umetna inteligenca in strojno učenje sta ena izmed najbolj vročih tehnologij ta hip, vendar vpeljava v prakso ne poteka povsod enako hitro. Sodeč po raziskavi družbe IDC v Evropi že začenjamo zaostajati za ostalimi bolj propulzivnimi celinami in regijami po svetu.

  Objavljeno: 14.4.2017več
 • Googlov procesor za strojno učenje je bistveno hitrejši od tekmecev

  Google je objavil podrobnosti o zmogljivosti svoje namenske procesorske platforme za strojno učenje, ki ji pravijo Tensor Processing Unit (TPU). V navzkrižni primerjavi s tekmeci, Intelovim strežniškim procesorjem Haswell in procesno enoto Nvidia Tesla K80 se je pokazalo, da je Googlov TPU kar 15- do 30-krat hitrejši in kar 80-krat učinkovitejši.

  Objavljeno: 10.4.2017 01:00več
 • Bosch in Nvidia za samovozeča vozila

  Le nekaj dni za tem, ko je Intel najavil nakup družbe MobilEye, proizvajalca rešitev za računalniški vid in samodejno vožnjo, za zajetnih 15,3 milijard dolarjev, je na vidiku nova velika poslovna povezava na področju samovozečih vozil. Bosch in Nvidia sta napovedala partnerstvo, ki bo tehnologijo samodejne vožnje prinesla v običajne, tudi cenejše avtomobile.

  Objavljeno: 19.3.2017 01:00več
 • Prepis zvočnih zapisov s pomočjo umetne inteligence

  Kdorkoli je moral kdaj narediti prepis zvočnega zapisa, najbrž ve, da je to zamudno in monotono delo. Toda razvoj tehnologij na temelju razpoznave govora in umetne inteligence obljublja, da se bo to najbrž že kmalu izrazito spremenilo. Kitajski velikan Baidu je tako razkril prototip novega orodja, ki omogoča zmanjšati čas prepisov za kar okoli 40%.

  Objavljeno: 19.3.2017 01:00več
 • Intel vstopa na področje samovozečih vozil

  Intel je sklenil dogovor o nakupu izraelskega podjetja Mobileye N.V., ki razvija tehnologijo računalniškega vida za pomoč pri vožnji in za samodejno vožnjo. Velikan s področja elektronskih vezij bo za izraelskega inovatorja odštel kar 15,3 milijard dolarjev.

  Objavljeno: 14.3.2017 01:00več
 • Umetna inteligenca v privatnem oblaku

  Današnje platforme za umetno inteligenco in strojno učenje so še v povojih in za svoje delovanje potrebujejo izdatne zmogljivosti ter sposobnost procesiranja velike količine podatkov. Ponudniki zato tovrstne storitve ponujajo pretežno kot storitve v oblaku.

  Objavljeno: 18.2.2017 01:00več
ph