Teme - umetna inteligenca

 • Umetna inteligenca za boljše ceste

  Raziskovalci kanadske univerze Waterloo so prišli do zanimive zamisli, kako olajšati, pohitriti in poceniti vzdrževanje cestne infrastrukture. Danes luknje in druge poškodbe cestišča beležijo in ocenjujejo cestni delavci »ročno«, kar je počasno in drago. Raziskovalci namesto tega predlagajo uporabo računalniškega vida in umetne inteligence, ki lahko iz posnetkov cestišča samodejno razbere, kje je potrebno opraviti popravilo.

  Objavljeno: 6.8.2018 13:00več
 • Umetna inteligenca bo ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo zaprla

  Revizijska hiša PricewaterhouseCoopers (PwC) je nedavno objavila zanimivo poročilo, po katerem naj bi umetna inteligenca v naslednjih 20 letih ustvarila vsaj toliko delovnih mest, kot jih bo zaprla zaradi avtomatizacije procesov. Seveda pa bodo znotraj gospodarstva branže, ki bodo na račun tega izgubile, druge pa pridobile.

  Objavljeno: 17.7.2018 10:00več
 • Umetna inteligenca loči glasbila s posnetka

  V laboratoriju Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) na ameriškem inštitutu MIT so razvili umetno inteligenco, ki je iz posnetka sposobna izločiti zgolj zvok posameznega instrumenta.

  Objavljeno: 6.7.2018 16:00več
 • Umetna pamet bo režiser prenosov tenisa

  Prireditelji teniškega turnirja v Wimbledonu so združili moči s podjetjem IBM, katerega umetna inteligenca bo pomagala določiti posnetke dogajanja na igriščih, ki bodo vredni pozornosti gledalcev.

  Objavljeno: 26.6.2018 10:00več
 • Umetna inteligenca bo odkrivala zlome

  Ameriška agencija za zdravstvo in prehrano FDA je odobrila diagnostično orodje OsteoDetect, ki bo s pomočjo umetne inteligence pomagalo zdravnikom pri odkrivanju zlomov.

  Objavljeno: 28.5.2018 09:00več
 • Ameriška vlada ne bo regulirala umetne inteligence

  Potencialne nevarnosti hitrega razvoja umetne inteligence strašijo že kar velik del svetovne javnosti. Na nevarnosti uporabe algoritmov umetne inteligence, pogosto povezane z vdiranjem v osebne pravice in zasebnost posameznikov, opozarjajo tako strokovnjaki, kot predstavniki raznih civilnih iniciativ.

  Objavljeno: 12.5.2018 01:00več
 • Apple zaposlil Googlovega strokovnjaka za umetno pamet

  Pri Applu so zaposlili Johna Giannandreo, nekdanjega Googlovega strokovnjaka za razvoj umetne inteligence.

  Objavljeno: 5.4.2018 09:00več
 • Eligma napoveduje revolucijo v spletnem nakupovanju

  Slovensko podjetje Eligma bo v kratkem predstavilo novo spletno trgovalno platformo, ki utegne spremeniti način, s katerim uporabniki odkrivajo, kupujejo, sledijo in ponovno prodajajo izdelke v spletu.

  Objavljeno: 13.3.2018 07:00več
 • Strojno učenje prihaja tudi v Okna

  Microsoft je na razvojni konferenci Windows Developer Days razkril, da bo naslednja večja posodobitev okolja Windows 10 vsebovala tudi povsem novo izvršno okolje Windows ML s katerim bo mogoče na lokalni strojni opremi izvajati algoritme naučene z metodami strojnega učenja. Windows ML bo uporaben za različne namene, od razpoznavo objektov z računalniškim vidom do napredne analize podatkov.

  Objavljeno: 12.3.2018 16:00več
 • Polovica vodij IT načrtuje uporabo umetne inteligence

  Umetna inteligenca in strojno učenje kot kaže na veliko vstopata tudi v poslovne rešitve. Sodeč po družbi Gartner, zadnje ankete kažejo, da ima več kot 46% vodij informatike to področje kot glavno prioriteto v svojih načrtih. Toda videti je, da je umetna inteligenca vseeno trši oreh, kot se sprva zdi. Trenutno tovrstne rešitve namreč uporablja le okoli 4% vprašanih.

  Objavljeno: 18.2.2018 19:00več