Teme - tiskalnik

  • Canon LBP-1120

    Kljub temu da Canon na trgu ni znan predvsem po laserskih tiskalnikih, pa gre za enega starejših izdelovalcev teh naprav na trgu. Tako kakor pri drugih modelih nižjega cenovnega razreda tudi LBP-1120 uporablja enak pogon kakor nekoliko starejši modeli HP serije 1000, a so ga v bistvu izdelali v Canonu. Uradno izpiše 10 strani na minuto, kar sicer ni več največ v tem razredu, a resnici na ljubo le redkokateri uporabnik, ki mu je tiskalnik namenjen, sploh potrebuje večjo hitrost. Največja prava ločljivost, ki jo zmore natisniti, je 600 × 600 pik na palec, programsko jo lahko izboljšuje na 2400 × 600 pik na palec.

    Objavljeno: 8.3.2005 19:02 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Maj 2003 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik
  • Epson Stylus C86

    Epsonovi tiskalniki serije Stylus C8x so bili ob predstavitvi deležni precejšnje pozornosti, saj so napovedovali hitrost in kakovost tiskanja, ki naj bi ob zid spravila tudi laserske tiskalnike. Prvi tak tiskalnik je bil C80, kasneje so ga nadgradili na C82, nato C84, sedaj pa smo pod roke dobili C86. Take evolucijske nadgradnje ponavadi prinesejo nekoliko višjo hitrost tiskanja, ostale značilnosti pa ostanejo enake, v primeru serije C8x pa se je zgodila še sprememba tipa barvila, ki je sedaj suspenzijsko. Tokrat pa smo bili kar presenečeni, ko najnovejšemu modelu C86 nismo mogli najti prav nobene prednosti v primerjavi s predhodnikom - C84. Tiskalnika sta enako hitra, vsebujeta enake glave in kartuše, glede na testne izpise, ki smo jih natisnili, pa je tudi kakovost tiska popolnoma enaka. Lahko bi torej rekli, da je razlika le v oznaki. Vendar bi s tem vendarle spregledali bistveno razliko - C86 je skoraj pol cenejši kot C84. Pri Epsonu (ali morda distributerju?) so očitno spoznali, da se brizgalniki s ceno nad 40.000 tolarjev ne prodajajo prav dobro in so ceno drastično znižali. Naj vseeno na hitro ponovimo glavne odlike "novega" tiskalnika. C86 ima ločene barvilne kartuše, ki so napolnjene s suspenzijskim barvilom (Epson ga imenuje Durabrite). Slednje se odlikuje z dobro trajnostjo odtisa in dobro kakovostjo tiska na navadnem papirju, vendar so barve (predvsem rdeča) zato vendarle nekoliko blede (čeprav je Epson na tem področju naredil velik kakovostni korak). Fotografije na navadnem papirju so boljše kot pri konkurenci, medtem ko bi bila kakovost besedila lahko boljša. Je pa zato tiskanje besedila dokaj hitro, saj tiskalnik v enem prehodu natisne 2 cm širok pas. Žal besedila ne tiska obojesmerno, kar bi tiskanje še pohitrilo. Kakovost fotografije na svetlečem papirju je dobra (tiska lahko do roba, tudi na papir A4), vendar je raster precej bolj viden kot pri konkurenci. In to kljub temu, da je tako tiskanje v najboljši kakovosti dokaj počasno - za fotografijo velikosti 10 × 15 cm potrebuje skoraj tri minute.

  • HP Photosmart 8450

    Hewlett-Packard je bil prvi, ki je na enem svojih brizgalnikov pred leti uvedel šest-barvno (oz. t.i. "foto") tiskanje, vendar ga je kmalu potem tudi spet ukinil. No, v zadnjih letih svojo šest-barvno tehnologijo ponovno tržijo in to uspešno. Celo Hewlett-Packardovi prodajalci bodo sicer priznali, da pri tem ne dosegajo take kakovosti izpisa kot npr. Epson ali v zadnjem času Canon, toda serija tiskalnikov Photosmart je vseeno zelo popolna in zmogljiva.

  • HP Deskjet 5740

    Deskjet 5740 je Hewlett-Packardov tiskalnik nove generacije in uporablja nove kartuše, ki smo jih podrobno opisal v novembrski številki Monitorja. Je stopnjo nižje od takrat preizkušenega modela 6540, ki je trenutno HPjev najmočnejši štiri-barvni model. 5740 deluje nekoliko bolj plastično, kar se vidi tudi po kaseti za papir, ki je precej osnovna. Kljub temu sam prepoznava tip papirja, avtomatska pa je tudi kalibracija ob menjavi glav (kar v tem cenovnem razredu ni običajno).

  • Canon Pixma IP3000

    Kako narediti novo "serijo" nekega izdelka vedo prav vsi proizvajalci, tudi proizvajalci brizgalnikov. Tudi pri Canonu so tako modeli Pixma IP4000, IP5000 in tokrat preizkušeni IP3000 precej podobni, razlike so le v nekaterih dodatkih in zmogljivostih. IP5000 (od "srednjega" modela IP4000) odstopa navzgor in ima zmogljivejšo glavo (1 pl), IP3000 pa odstopa navzdol in ima samo eno črno barvilo in ne dveh.

  • Canon Pixma IP1500

    Novi Canon Pixma IP1500 je naslednik modela i350, kar pomeni, da je namenjen najmanj zahtevnim uporabnikom, oz. tistim, ki bi si želeli "dokupiti" nekaj malenkosti, ki jih še cenejši model Pixma IP1000 nima. Zanimivo, da (verjetno zaradi varčevanja) tudi IP1500 nima odlagalnika za potiskan papir, ampak se ta zlaga neposredno na mizo.

  • Canon Pixma IP1000

    Canonov predstavnik brizgalnikov v najnižji cenovni kategoriji je že kar nekaj časa model i250. Gre za tiskalnik, ki je narejen s kar najmanj stroški, zgleda precej neugledno in plastično, uporablja starejšo tehnologijo (je edini Canonov model z velikostjo kapljice 5 pl) vendar hkrati dobro in precej hitro tiska. Ob predstavitvi novih modelov Pixma je bil predstavljen tudi njegov naslednik - Pixma IP1000. Uporabniku, ki se bo odločil na Canonovih evropskih spletnih straneh najti podatke o njem, bo verjetno še najbolj zanimivo dejstvo, da IP1000 tam sploh ne obstaja. IP1000 se namreč v zahodni Evropi sploh ne prodaja, ampak je namenjen samo srednji in vzhodni Evropi.

  • Canon Pixma IP8500

    Canonov najmočnejši foto brizgalnik ima tiskalno glavo, ki je enaka tisti, ki jo premore lanskega junija preizkušeni model A3 - i9950. To pomeni, da tiska kapljice volumna 2 pl in sicer v kar osmih barvah. Poleg običajnih šestih ima namreč še rdečo in zeleno, s katerima naj bi (tako Canon) zmogel natisniti širši barvni spekter od konkurence. Glava je zato zelo široka, posledično pa je nekaj širši od drugih "pixem" tudi sam tiskalnik. Premore kar 8×768 tiskalnih šob, zato je tiskalnik izredno hiter. Po drugi strani je treba toliko šob očitno zelo pogosto čistiti. Po daljšem počitku (nočnem) to traja kakšno minuto, pa tudi med delom se tiskalnik kar pogosto čisti po deset sekund. Precej moteče.

  • Canon Pixma IP6000D

    Model iP6000D je edini Canonov brizgalnik, ki tiska s šestimi barvami (drugi foto model tiska s kar osmimi). Njegova tiskalna glava tiska s kapljico volumna najmanj 2 pl. Model ni "gol", ampak premore tudi bralnik za pomnilniške kartice in barvni zaslon LCD, ki omogoča osnovno urejanje fotografij in seveda tiskanje le teh. Zaslon je precej slab, saj je njegovo vsebino pod kotom komajda videti, vendar mu k sreči lahko spreminjamo naklon. Na tiskalnik lahko tiskamo tudi neposredno s fotoaparata (Pictbridge) in celo z naprav z infrardečo povezavo.

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji