Objavljeno: 10.2.2005 08:24 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2005 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

HP Photosmart 8450

Hewlett-Packard je bil prvi, ki je na enem svojih brizgalnikov pred leti uvedel šest-barvno (oz. t.i. "foto") tiskanje, vendar ga je kmalu potem tudi spet ukinil. No, v zadnjih letih svojo šest-barvno tehnologijo ponovno tržijo in to uspešno. Celo Hewlett-Packardovi prodajalci bodo sicer priznali, da pri tem ne dosegajo take kakovosti izpisa kot npr. Epson ali v zadnjem času Canon, toda serija tiskalnikov Photosmart je vseeno zelo popolna in zmogljiva.

Photosmart 8450 je najmočnejši Hewlett-Packardov foto tiskalnik zadnje generacije. Vsebuje kar tri podnožja za tiskalne glave (oz. kartuše, kar je pri HP-jih skupno), kar pomeni, da imamo lahko hkrati vstavljeno črno, barvno in nato še foto (z zelo svetlo modro, svetlo vijolično in navadno, foto črno) glavo. S tako konfiguracijo je tiskalnik hkrati poslovni tiskalnik (s črno suspenzijsko barvo je primeren za tiskanje besedila na navaden papir) in šest-barvni foto tiskalnik. Ponavadi so foto tiskalniki zaradi foto črne barve zelo slabi v tiskanju besedila, zato Photosmart 8450 tukaj izstopa. Po želji lahko namesto foto glave vstavimo tudi sivinsko glavo in se tako lotimo tiskanja sivinskih fotografij (če imamo ravno tako, umetniško, željo).

Da so se pri Hewlett-Packardu potrudili v tiskalnik sestaviti res vso primerno tehnologijo kaže tudi vgrajen bralnik za pomnilniške kartice (ki podpira bolj ali manj vse priljubljene formate) in barvni zaslon LCD. Prek njega (in vgrajenih menijev) lahko fotografije na karticah tudi neposredno tiskamo (brez posredništva računalnika) in do neke mere obdelujemo. S pomočjo programske opreme na računalniku lahko fotografije iz tiskalnika (oz. vstavljene pomnilniške kartice) tudi neposredno pošljemo na elektronski naslov. Nenazadnje je na sprednji strani tudi vmesnik USB, v katerega lahko priklopimo katerikoli fotoaparat, ki je združljiv s standardom Pictbridge in fotografije natisnemo neposredno s fotoaparata. Isto vtičnico USB lahko uporabimo tudi za vmesnik Bluetooth, ki ga dokupimo posebej in omogoča tiskanje z zmogljivih telefonov in ročnih računalnikov. Ko smo že pri omrežjih - na zadnji strani je (poleg USB in vzporednega vmesnika) tudi ožičeni omrežni vmesnik, s katerim lahko tiskalnik priklopimo neposredno v omrežje.

Tiskalnik avtomatsko prepoznava papir (in premore avtomatsko kalibracijo ob menjavi glav), za tiskanje fotografij pa je na voljo tudi ločeno ležišče za papir velikosti 10×15 cm. Seveda je na voljo tudi običajna kaseta za papir.

Kakovost poslovnih izdelkov (besedila, grafikoni) je zelo dobra, kar pravzaprav velja za vse Hewlett-Packardove brizgalnike. Zadovoljni pa smo bili tudi nad kakovostjo šest-barvnih foto izdelkov. Fotografije rastra bolj ali manj sploh nimajo, za razliko od starejših izdelkov Photosmart pa so tudi sivinski prelivi res sivi in ne rdečkasti. Vendar pa so barve nekoliko pretemne in nekoliko premalo žive (pri čemer nekateri drugi konkurenti sicer radi pretiravajo).

Hewlett-Packardova šest-barvna tehnologija hkrati troši tako barvno kot foto kartušo, zato je cena odtisa fotografije zelo visoka.

Hitrost poslovnega tiskanja je odlična (54 sekund za 5 strani besedila in dve minuti in pol za poslovno poročilo), medtem ko lahko foto tiskanje označimo za počasno. Za fotografijo velikosti 10×15 cm tiskalnik potrebuje dobri dve minuti in pol, za stran A4 pa sedem minut in pol. Dosedanji Hewlett-Packardi so se pri foto tiskanju izkazali za zelo drage in žal pri novih modelih ni nič drugače. Ob neskončnem tiskanju fotografije (najboljše nastavitve, svetleč papir) smo tudi tokrat ugotovili, da tiskalnik dokaj enakomerno troši tako barvno kot foto kartušo. Po 114 natisnjenih fotografijah je bilo tako treba zamenjati obe glavi, kar pomeni, da je cena posamezne fotografije (brez cene papirja, seveda) celih 150 tolarjev. Konkurenti ponujajo ceno okoli 70 tolarjev (fotografski studii pa fotografije danes razvijajo že za samo 35 tolarjev, v kar je vključen tudi papir). Cena črnega in barvnega odtisa znaša 34 oz. 86 tolarjev, kar je nekoliko dražje od konkurentov.

HP Photosmart 8450

Hitrost: 3.

Kakovost izpisa: 5.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 2.

Cena: 2.

Vmesniki: USB, vzporedni, omrežni.

Izmerjena cena ČB odtisa: 34 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 86 tolarjev.

Izmerjena cena fotografije: 149 tolarjev.

Cena: 97.219 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11 in DISS, www.diss.si, (01) 280 66 10.

Za: Zelo dobro foto tiskanje in navadno tiskanje (tri glave), možnost dodatne sivinske glave. Zaslonček LCD in bralniki kartic za samostojno delo. Prepoznavanje vrste papirja. Tiskanje do roba.

Proti: Počasno tiskanje v najboljši kakovosti. Nekoliko visoka cena barvnega odtisa. Visoka cena odtisa fotografije. Zunanji napajalnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji