Objavljeno: 8.3.2005 19:02 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Maj 2003 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Canon LBP-1120

Kljub temu da Canon na trgu ni znan predvsem po laserskih tiskalnikih, pa gre za enega starejših izdelovalcev teh naprav na trgu. Tako kakor pri drugih modelih nižjega cenovnega razreda tudi LBP-1120 uporablja enak pogon kakor nekoliko starejši modeli HP serije 1000, a so ga v bistvu izdelali v Canonu. Uradno izpiše 10 strani na minuto, kar sicer ni več največ v tem razredu, a resnici na ljubo le redkokateri uporabnik, ki mu je tiskalnik namenjen, sploh potrebuje večjo hitrost. Največja prava ločljivost, ki jo zmore natisniti, je 600 × 600 pik na palec, programsko jo lahko izboljšuje na 2400 × 600 pik na palec.

Zasnova tiskalnika je kar se da enostavna. Ima dokaj visoko zavito ohišje, podajalnik za 125 listov z dodatnim podajalnikom za posamezne liste papirja je na vrhu naprave. Prav predenj pa se natisnjeni listi tudi odlagajo (odlagalnik sprejme do sto listov), torej je pot tiskanja zelo ukrivljena. Za domačo rabo je tak način vstavljanja papirja dovolj primeren, pa čeprav ni tako udoben kakor pravi predal za papir, manj primeren pa je za pisarne, saj po naših izkušnjah pri takem dovajanju papirja rado nastanejo težave z vlečnim mehanizmom, pa tudi listi se nekoliko bolj zvijajo. Tudi LBP-1120 pri vleki papirja med preizkušanjem ni bil popolnoma zanesljiv, saj je nekajkrat potegnil po več listov hkrati. Tiskalnik resda tiska tudi po manj ukrivljeni poti papirja, pri čemer ročno preklopimo pot papirja na režo na prednji strani tiskalnika - papir se v tem primeru odlaga na delovno površino, na kateri stoji tiskalnik. Posebnega upravljalnega dela nima, ima le eno kontrolno lučko vijolične barve, ki priča o delovanju tiskalnika.

Tiskalnik nima zahtevne enote RIP, torej samo obdelavo slike opravi računalnik, na katerega priključimo tiskalnik, kar je pri današnji zmogljivosti računalnikov bistveno manjša ovira kakor še pred časom, je pa res, da so ti tiskalniki uporabni praktično zgolj v okolju Windows.

Canonovi gonilniki GDI se imenujejo CAPT in so precej pregledni, dajejo pa dokaj dober rezultat, čeprav ne popolnega. Predvsem zahtevni odtenki so na odtisih precej rastrirani, kar se posebej pozna tako na prelivih vektorskih prehodov kot tudi na bitnih slikah, ki so tudi zelo nekontrastne, z vidnimi vodoravnimi črtami v odtisu. Črke so lepo čitljive, z le malo napakami ob robovih. Kar zadeva hitrost, bi lahko rekli, da smo namerili malo manj od obljubljenih 10 strani na minuto, a ne mnogo, tiskal je s hitrostjo 9,8 strani na minuto. Čas, ki mine do začetka tiskanja prve strani, je s 17 sekundami že kar dolg. 15 strani besedila je natisnil v minuti in 48 sekundah, devet strani poslovnega poročila pa v minuti in 10 sekundah. Omenimo še, da tiskalnik deluje zelo tiho in ima zares zelo ugodno ceno, res pa je, da je njegov izpis nekoliko dražji.

Canon LBP-1120

Vrsta: A4 (nižji razred).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 10 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 125 listov (podajalnik), podajalnik za posamezne liste; CAPT (GDI); 0,5 MB/0,5 MB; vzporedni in USB 2.0 vmesnik.

Cena: 59.988 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 8,78 tolarja.

Za: Tiho delovanje, zelo ugodna cena.

Proti: Dražji izpis, manjša hitrost, nima predala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji