Objavljeno: 10.2.2005 08:24 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor December 2004 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

HP Deskjet 5740

Deskjet 5740 je Hewlett-Packardov tiskalnik nove generacije in uporablja nove kartuše, ki smo jih podrobno opisal v novembrski številki Monitorja. Je stopnjo nižje od takrat preizkušenega modela 6540, ki je trenutno HPjev najmočnejši štiri-barvni model. 5740 deluje nekoliko bolj plastično, kar se vidi tudi po kaseti za papir, ki je precej osnovna. Kljub temu sam prepoznava tip papirja, avtomatska pa je tudi kalibracija ob menjavi glav (kar v tem cenovnem razredu ni običajno).

Ob nakupu ima priloženo najzmogljivejšo črno glavo/kartušo, medtem ko je barvna napolnjena le na pol - glava številka 343 ima deklariranih 7 ml črnila, medtem ko jih ima "polna" glava številka 344 14 ml. Gre torej za podobno rešitev kot se je že dolgo poslužujejo proizvajalci laserskih tiskalnikov. K sreči lahko kasneje kupimo (sicer 35% dražjo) barvno kartušo 344 in s tem dosežemo bolj ugodno ceno odtisa. Ta znaša 86 tolarjev za polno barvno stran (kot jo uporabljamo med preizkusom) in 34 tolarjev za polno stran besedila.

Zanimivo, da kljub enakim kartušam obeh omenjenih tiskalnikov, hitrost tiska ni enaka. Pri tisku besedila je 5740 nekoliko počasnejši (še vedno pa z minuto za 5 strani zelo hiter!), medtem ko je barvni tisk nekoliko počasnejši. To se pozna tudi pri poslovnem tiskanju, kjer smo naše poslovno poročilo z barvnimi grafikoni tiskali nekaj čez tri minute (model 6540 je to opravil v nekaj več kot dveh minutah). Za tisk fotografije na svetlečem papirju (10 × 15 cm) smo rabili nekaj manj kot tri minute, kar dandanes velja za počasi.

Kakovost natisnjenega besedila je zelo dobra, kar smo pri Hewlett-Packardih že navajeni, enako velja tudi za barvne poslovne izdelke na navadnem papirju. Pri fotografijah na svetlečem papirju bi si vseeno želeli nekoliko manjši raster, ki pa ga lahko dosežemo z dokupom foto kartuše, s katero nadomestimo črno (po želji si lahko omislimo tudi sivinsko kartušo, če bomo tiskali ravno sivinske fotografije). Žal je tako šest-barvno tiskanje drago, o čemer si lahko preberete v oceni tiskalnika HP Photosmart 8450. Deskjet 5740 je povprečen tiskalnik, ki gotovo ne bo nikogar razočaral. Za boljšo uvrstitev bi moral biti le nekoliko cenejši, kar pa se bo (po izkušnjah sodeč) v nekaj mesecih gotovo zgodilo.

HP Deskjet 5740

Hitrost: 4.

Kakovost izpisa: 4.

Opremljenost: 3.

Cena izpisa: 4.

Cena: 3.

Vmesniki: USB.

Izmerjena cena ČB odtisa: 34 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 86 tolarjev.

Cena: 28.342 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11 in DISS, www.diss.si, (01) 280 66 10.

Za: Zelo dobra kakovost tiska, na vseh tipih papirja. Hitrost. Ugodna cena tiska. Ima kaseto za papir, prepoznavanje papirja. Možnost vgradnje foto kartuše. Tiskanje do roba.

Proti: Počasno tiskanje v najboljši kakovosti. Nekoliko visoka cena barvnega odtisa. Nekoliko "plastična" izvedba, zunanji napajalnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji