Teme - poslovanje

 • Štiri od petih podjetij ne uspe izkoristiti investicij v oblak

  Storitve v oblaku postajajo vse večji dejavnik v informacijski strategiji in uporabi v domala vseh gospodarskih panogah in državah, toda vprašanje je, koliko uspejo podjetja te storitve tudi izkoristit. Raziskava družbe Fugue prikazuje nekoliko presenetljivo sliko današnjega stanja, kjer je kar 80 podjetij priznalo, da za zdaj še ne vidijo otipljivih prednosti od doslej opravljenih investicij v oblak. Kar 96% vprašanih meni, da bi oblačne storitve in z njimi povezane zadeve potrebovale spremembe in izboljšave.

  Objavljeno: 16.7.2017 01:00več
 • Pipistrel razvija Uberjev leteči taksi

  Na srečanju Uber Elevate Summit v Dallasu so pri največjem taksistu na svetu napovedali širitev na nebo. Med podjetji, ki razvijajo Uberjev leteči taksi je tudi slovenski Pipistrel.

  Objavljeno: 27.4.2017 12:00več
 • 500.000 evrov investicije za Mediately

  Mediately, slovenski ponudnik medicinskih informacij na mobilnikih, je zbral pol milijona evrov financiranja. Z investicijo bo podjetje, ki je v zadnjem letu močno okrepilo ekipo, podprlo načrte za širitev na nove trge.

  Objavljeno: 24.3.2017 13:00več
 • Fitbit kupuje Pebble

  Največji proizvajalec pametnih nosljivih naprav na svetu Fitbit po poročanju spletnega časnika The Information kupuje pionirja pametnih ur, podjetje Pebble. Čeprav je cena za prevzem v tem trenutku še skrivnost, gre po prvih informacijah za od 34 do 40 milijonov ameriških dolarjev vreden posel. Nekdanji fenomen spletnega inkubatorja Kickstarter se je očitno prodal zelo poceni, saj je v preteklosti prejemal precej višje ponudbe. Leta 2015 ga je urar Citizen želel za reci piši 750 milijonov USD, med številnimi podjetji, ki so se jim cedile sline po urah z zaslonom iz elektronskega papirja, pa je bil tudi Intel. Podjetje Pebble je s prodajo žal čakalo predolgo, zaradi zadnjih neuspehov mu je cena strmoglavila. Priljubljenih ur bržkone kmalu ne bo več na trgu, saj je Fitbit podjetje kupil zaradi znanja in razvitega operacijskega sistema, ne zaradi izdelkov.

  Objavljeno: 1.12.2016 09:00več
 • Težave angleškega razvijalca procesorjev

  Angleško podjetje Imagination Technologies, znano po razvoju procesorjev in druge elektronike, je objavilo 63 milijonov funtov izgub v zadnjem letu. Podjetje je sicer najbolj znano po razvoju grafičnih procesorjev PowerVR, te uporablja Apple v svojih napravah iPhone in iPad. Apple si lasti tudi delež v podjetju, a nimajo interesa, da bi ga enostavno prevzeli. V zadnjih mesecih so že odpustili 350 zaposlenih (od skupno 1.700), iščejo pa kupce za nekatere podružnice, denimo Pure Technologies, ki se ukvarja s tehnologijo digitalnega radia.  

  Objavljeno: 5.7.2016 15:00več
 • Western Digital uradno lastnik SanDiska

  Največji proizvajalec diskov na svetu je postal še večji. Pri Western Digitalu so potrdili, da so odstranjene vse ovire za prevzem podjetja SanDisk. Podjetje, ki je najbolj poznano po USB ključkih in pomnilniških karticah, se v zadnjem času vse bolj uveljavlja kot proizvajalec diskov za prenosnike, hkrati pa je redni dobavitelj pomnilnika za Apple in Nvidio, zato ne čudi, da so pri WDju zanj plačali zajetnih 19 milijard ameriških dolarjev. SanDisk bo še naprej deloval ločeno, a pod taktirko Western Digitala. Obe podjetji bosta imeli sedež v Kaliforniji. Prevzem bo uradno končan v četrtek, 12. maja.

  Objavljeno: 11.5.2016 01:00več
 • Foxconn kupil večinski delež podjetja Sharp

  Japonski Sharp je že dlje časa v finančnih škripcih, po kar nekaj pogovorih pa je danes prišla še uradna novica, da je večinski delež kupil tajvanski Foxconn. Gre za enega največjih proizvajalcev mobilnih naprav na svetu, med drugim izdelujejo tudi naprave za Apple, Hewlett-Packard, Dell, Sony, Nintendo...

  Objavljeno: 30.3.2016 14:00več
 • WD kupil družbo Sandisk

  V nekaj dneh smo bili priča že dveh velikih prevzemov na področju pomnilniških sistemov. Po tem, ko je Dell prevzel družbo EMC, se je zdaj za podoben korak odločil dolgoletni velikan na področju, Western Digital Corporation, ki za 19 milijard dolarjev kupuje kalifornijskega soseda Sandisk.

  Objavljeno: 22.10.2015 01:00več
 • Težave tudi v podjetju Qualcomm

  Govorice, da se je podjetje Qualcomm znašlo v težavah, dobivajo z vsakim dnem več potrditev. Družba, ki sicer nudi ene izmed najbolj zmogljivih procesorjev (Snapdragon) za pametne telefone in druge mobilne naprave, izgublja posel na vseh straneh, nekoč nemočna konkurenca pa prevzema vodilno vlogo. Spodnji in srednji segment telefonov je tako domala prevzelo podjetje MediaTek, številni proizvajalci, denimo Samsung, pa razvijajo svoje različice procesorjev ARM.

  Objavljeno: 24.7.2015 01:00več
 • Apple z rekordnim dobičkom, Microsoft z rekordno izgubo

  Apple je v drugem četrtletju vnovič prekosil samega sebe in zabeležil prihodke v višini skoraj 50 milijard dolarjev (natančneje 49,6 milijard), kar je 33% več kot v enakem obdobju lani. Za nameček je dobiček zrasel še bolj, kar za 38%, in presegel 10 milijard dolarjev.

  Objavljeno: 22.7.2015 01:00več