Objavljeno: 9.11.2006

Osma generacija procesorjev nVidia GeForce

Podjetje Nvidia je predstavilo novo generacijo procesorjev za grafične kartice. GeForce 8800, kot se novinec imenuje (razvojno ime procesorja je bilo G80), v primerjavi s predhodnikom prinaša kar nekaj novosti. GeForce 8800 je prvi grafični procesor, ki podpira prihajajočo grafično knjižnico DirectX 10. Ima 681 milijonov tranzistorjev, jedro novega procesorja pa predstavlja 128 enotnih senčilnikov, katerih namembnost (senčenje oglišč ali pik) lahko prilagajamo med samim izračunavanjem, obenem pa imajo tudi podporo izračunavanju fizikalnega okolja igre ali grafičnega programa. Procesor podpira tudi napredni izris videa visoke ločljivosti, ki vključuje strojno podporo dekodiranju videa v formatu h.264 in dodatne filtre za boljšo kakovost predvajanega videa.

Procesor bo na voljo v dveh različicah. GeForce 8800 GTX je novi paradni konj podjetja. Jedro deluje s taktom 575 MHz, pri čemer je takt senčilnikov 1350 MHz. Pomnilnik GDDR3 deluje s taktom 900 MHz, kartice pa bodo opremljene s kar 768 MB pomnilnika. GeForce 8800 GTS bo nekoliko manj zmogljiv. Imel bo le 96 senčilnikov namesto 128, takt jedra bo 500 MHz, takt senčilnikov 1200 MHz, pomnilnik GDDR3, ki ga bo 640 MB, pa bo deloval s taktom 800 MHz. Prve kartice z novima procesorjema so že na voljo, pri čemer je priporočena prodajna cena za kartice GeForce 8800 GTX 600 evrov, medtem ko bodo kartice z GeForce 8800 GTS na voljo po 450 evrov.

Ob predstavitvi novih grafičnih procesorjev je nVidia predstavila tudi novo generacijo sistemskih naborov, tako za Intelove procesorje kot za procesorje AMD. Nabora nForce 680a SLI (za AMDje) in nForce 680i SLI (za Intelove procesorje) se v osnovi med sabo ne razlikujeta, različica za AMDje nima pomnilniškega krmilnika, ker je ta v procesorju, sicer pa oba nabora podpirata do štiri grafične procesorje (t.i. Quad-SLI). Nabora bosta ponujala obilico razširitvenih zmožnosti: štirje gigabitni omrežni priključki s podporo tehnologiji FirstPacket, 12 priključkov SATA s podporo štirim različnim diskovnim poljem, vsako izmed njih pa je lahko vrste RAID 0, 1, 5 in kombinacija omenjenih ter kar 20 priključkov USB 2.0.

Nabor za AMDjeve procesorje podpira AMDjevo štirijedrno tehnologijo in podnožje Socket 1207, medtem ko različica 680i podpira Intelov štirijedrni procesor Core 2 Quad. nVidia z novimi nabori med drugim meri na najzahtevnejše navijalce, saj naj bi osnovne plošče nForce 680 omogočale stabilno delovanje računalnika pri taktu sistemskega vodila preko 2 GHz in tak pomnilnika 1,2 GHz in več. Manj zahtevnim bo namenjena nekoliko okrnjena različica nabora z oznako nForce 650.

nVidia je dosedaj svoje izdelke ponujala partnerjem OEM, ki so grafične kartice in osnovne plošče ponujali pod svojimi oznakami. Z novimi sistemskimi nabori bo nVidia prvič predstavila osnovne plošče, ki bodo temeljile na njihovi referenčni plošči in ki bodo kupcem na voljo pod nVidiinim imenom. nVidia je že podpisala pogodbe z nekaterimi proizvajalci plošč, ki bodo zanjo izdelovali plošče z oznako nVidia.

http://www.nvidia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji