Objavljeno: 4.1.2002

Microsoft razvija strežnik za domače omrežje?

Čeprav v samem Microsoftu niso želeli potrditi govoric, da razvijajo strežnik za domača omrežja, so te govorice potrdili nekateri proizvajalci računalnikov. Po podatkih iz družbe Dell, naj bi programska oprema bila na voljo že na koncu 2002, zgrajena pa naj bi bila na jedru naslednje generacije operacijskega sistema Windows, ki ima trenutno razvojno ime Longhorn. Govorice so potrdili tudi v IBM-u in Compaqu, čeprav nobeno izmed teh podjetij ne sodeluje z Microsoftom pri razvoju strežnika. Glavni Microsoftov partner pri tem projektu naj bi bil korejski Samsung, a tudi oni niso želeli dajati izjav na to temo.

Vendar pa strežnik za domače omrežje naj ne bi bil računalnik v klasičnem pomenu besede, temveč naprava, ki bi bila povsem namenska, preprosta za uporabo in bi po izgledu spominjala na kos pohištva. Omogočala naj bi povezovanje z internetom in z vsemi ostalimi napravami v gospodinjstvu, ki jih je mogoče programirati. Poleg osebnih in ročnih računalnikov naj bi to bile predvsem alarmne in klimatske naprave, pa tudi glasbeni stolp in seveda igralne konzole kot je Xbox. Poleg tega bi naprava olajševala razne spletne storitve, saj bi služila tudi kot pretvornik med domačim omrežjem in spletnimi stranmi XML XML.

Vendar pa se zgodba tukaj ne konča, saj bo za omogočanje teh spletnih storitev najverjetneje treba plačevati neko mesečno naročnino. Analitiki ocenjujejo, da bo prav strežnik za domača omrežja tista naprava, ki bi lahko Microsoftu omogočila reden prihodek od storitev, nekateri celo menijo, da bo plačevanje naročnine nujno za delovanje naprave. Čeprav poznavalci tržišča in tudi sami proizvajalci računalnikov menijo, da bi takšna naprava lahko bila uporabna, pa niso povsem prepričani, če bodo takšnega mnenja tudi uporabniki. Sploh ob morebitnem plačevanju naročnine za njeno uporabo.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji