Objavljeno: 13.11.2006

Java osvobojena

Po dolgoletnem spogledovanju z različnimi variantami odprtokodnih dovoljenj, se je Sun končno odločil objaviti ključne gradnike tehnologije java pod dovoljenjem GPL.

Danes, ob 18.30 po našem času, bosta Jonathan Schwartz in Rich Green na spletni konferenci objavila novico, ki pomeni mejnik v razvoju te priljubljene tehnologije.

Navkljub pričakovanjem, da bo Sun znova izbral katero od "manj svobodnih" dovoljenj, so se vodilni odločili, da sprejmejo GPL 2.0 in s tem v največji meri olajšajo distribucijo jave v različnih variantah Linuxa ter ostalih alternativnih operacijskih sistemih.

Pod dovoljenjem GPL bo na voljo standardna različica (SE), namenjena predvsem namizjem, hkrati pa tudi temelj poslovne različice (EE), in mikro različica (ME), ki jo najdemo v številnih prenosnih napravah. Del objavljenih tehnologij je tudi izvajalni sistem HotSpot, prevajalnik javac in sistem pomoči JavaHelp, ki bodo po novem GPL projekt OpenJDK na spletišču Java.net.

Sproščena bo tudi koda ME profila Connected Device Limited Configuration (CLDC), kar bo olajšalo testiranje združljivosti različnih alternativnih izvedb JVM za najmanjše naprave. Sun načrtuje sprostitev še večjega števila projektov, med drugim naj bi pod GPL objavili tudi kodo projekta Glassfish, ki je odprtokodna izvedba javanskega strežnika EE.

http://www.sun.com/2006-1113/feature/index.jsp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji