Objavljeno: 2.1.2002

Google kot orožje

Najmočnejši spletni iskalnik Google je lahko, kot kaže, tudi dobro orožje, ki ga hekerji uporabljajo za vdore v tuje sisteme. Ker hrani vse mogoče naslove URL je mogoče, da včasih naleti tudi na naslove, ki zaradi napak v operacijskih sistemih usmerjevalnikov in požarnih zidov, ter malomarnosti upraviteljev vodijo direktno do upraviteljskih strani. Take naslove hekerji lahko tudi sami vpišejo v Google in ga na ta način uporabijo kot pripravno shrambo, ki jim povrh vsega še naredi lokalno kopijo teh strani.

Raziskovalec znanega spletnega servisa SecurityFocus je na množico takih strani naletel popolnoma naključno, ko je Google uporabljal kot pripomoček pri določanju varnostnih pravil za novo različico priljubljenega varnostnega programa Snort. Med drugim je nič hudega sluteč vpadel v stikalo, ki je bilo v lasti ene od spletnih strani ameriške vlade.

Pri Googlu na takoj napisano opozorilo še niso odgovorili, za pričakovati pa je, da bodo take in podobne strani hitro odstranili iz svojega indeksa. Navsezadnje jim je podobno uspelo tudi pri indeksiranju slik, kjer so uspešno izločili preko 95% pornografskih slik.

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji